Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Świetny zestaw startowy ... robisz takie dla chętnych ?

Dzięki Tomku. Tak zdarza się, że ktoś jest chętny i wtedy siadam i kręcę ;)

Tomek to proste wzory ☺

Maciek. Nie za sztywne te nóżki?

Hehehehehe ... Całe szczęście, że ryby reagują na te proste wzory, a przynęta nie musi być trudna do wykonania, żeby była skuteczna :) Zachęcam każdego do kręcenia przynęt na własne potrzeby, ale jeśli trzeba zaczynać od początku i nie mamy pewności czy rzeczywiście taki rodzaj łowienia nam przypasi to zakup materiałów i narzędzi jest sporym kosztem, a robić to tylko po to, żeby ukręcić sobie 10-20 szt mało ekonomiczne rozwiązanie.

• Like 5

• 0

na początku zakupiłem kilka mikrusów tu na forum i wpadłem :) postanowiłem sam coś ukręcić, najpierw kupiłem same narzędzia, haki i koraliki,kilka podstawowych nici,jako dawcy materiału posłużyły mi moje króliki,kury, indyki,kaczki,perliczki,kozy itp, 

• Like 2

• 0

Kolega @pawlikowski pochwalił się swoimi pięknymi mikro jigami, to ja wrzucę trochę swoich.

Zacząłem kręcić w listopadzie tamtego roku i zmajstrowałem około 20 szt. Na razie miałem tylko kilka skubnięć płoteczek, ale myślę, że gdy przyjdzie wiosna to coś tam się skusi na te moje mizernoty. :D

post-58136-0-84608100-1457472525_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Ja używam zazwyczaj główek w rozm. 3,5-4,0, ale mam zawsze kilka cięższych sierściuchów. Takie z główkami 4,5 jak najbardziej, nawet czasami dokręcam do nich lametkę. W sytuacji kiedy wzdręga ustawia się daleko od brzegu, ale dobrze żeruje warto mieć cięższe przynęty. Brania następują momentalnie, więc można wywnioskować, że takie "bombki" też są skuteczne :) Jednak zaznaczam, że musimy trafić na dobre żarcie bo inaczej może się tak zdarzyć, że wzdręgi będą ignorować tak ciężkie przynęty, albo zamiast wzdręg będziemy łowić okonie, ponieważ one często się ustawiają pod stadkiem wzdręgi i wszystko co zejdzie niżej zasysają.

To tylko moje odczucia co do tych rybek, inni koledzy może napiszą coś więcej :)

Edytowane przez pawlikowski
  • Like 2

• 0

Ja używam zazwyczaj główek w rozm. 3,5-4,0, ale mam zawsze kilka cięższych sierściuchów. Takie z główkami 4,5 jak najbardziej, nawet czasami dokręcam do nich lametkę. W sytuacji kiedy wzdręga ustawia się daleko od brzegu, ale dobrze żeruje warto mieć cięższe przynęty. Brania następują momentalnie, więc można wywnioskować, że takie "bombki" też są skuteczne :) Jednak zaznaczam, że musimy trafić na dobre żarcie bo inaczej może się tak zdarzyć, że wzdręgi będą ignorować tak ciężkie przynęty, albo zamiast wzdręg będziemy łowić okonie, ponieważ one często się ustawiają pod stadkiem wzdręgi i wszystko co zejdzie niżej zasysają.

To tylko moje odczucia co do tych rybek, inni koledzy może napiszą coś więcej :)

Dokładnie...jak opad przynety bedzie zbyt szybki to wdręga nie zdąży się zainteresować,one wprost uwielbiają zbierać z powierzchni i dosłownie tuż pod nią.Znowu leczcze najczesciej wciągają jiga gdy delikatnie prowadzimy jiga skokami po dnie,oczywiście w takich wypadkach wszelkie czarne lub brązowe ''pijawki'' są numer 1.Płocie to osobny temat,bo łowię je zwykle tylko wczeną wiosną i bardzo późną jesienią,Malutkiego jiga na haku 12-14 prowadzę albo w dryfie (ciurek),albo wysokim skokami z powolnym opadem,''strzały'' najcześciej występują w połowie drogi do dna,i tutaj stosuję jigi podobne do larw komarów i ochotek (parę promieni koguta na ogonek,tułów pawi quill,''jeżynka'' z maski zająca).

• Like 7

• 0

Główki slotted 3.5 i 4.0 mm. Zastanawiam się, czy nie pokusić się o 4.5 mm, minimalnie większe przynęty raczej nie przeszkodziłyby wyrośniętym wzdręgom, a na pewno kleniojaziom. Co myślicie?

Noś w pudełku jigi o różnych gramaturach. 4,5 mm również , nawet z odrobiną ołowiu wewnątrz. Opad możesz spowolnić  jeżynką.

• Like 1

• 0

A u mnie z kolei są totalnie olewane. Rok temu próbowałem na takie, zero reakcji.
Cieszy mnie fakt że podrosły mi jazie, teraz niektóre mają już około 30 cm i dostarczaja sporo radochy, dzisiaj z 12 sztuk wyjechało. :)

Reszta białorybu narazie nie reaguje.

Wiosna, hak 14, koralik, trochę lamety, tułow brązowy lub czarny i opad, opad, jeszcze raz opad. Tęsknie już za płotkami i wzdręgami. :)