Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie jak dociążacie swoje zestawy tylko za pomocą śruciny??? Czy może w jakiś inny sposób, słyszałem również że dociążają za pomocą linki dociążającej czy robi ktoś tak i czy mógłby się pochwalić jak wygląda taki zestaw???

Dociążenie to korale wolframowe lub mosiężne, niektórzy dają śruciny.

Trzonek haka owinięty lametą lub drutem ołowianym.

Podać przynęty można na wiele sposobów.

Jeżeli chodzi ci o leadcore to wygląda on tak.

http://www.monturicrap.ro/wp-content/uploads/2010/06/DSC_0032-Leadcore-Gardner-45lb-60cm1.jpg

• 0

Mam SG 0-7 to zdecydowanie kij med. Mi przy żyłce 0.14 ładował Easy Shinera 3 od główki 4 gr. Nie wiem jak by było z cieńszą i przynętą  XUL ale coś czuję, że bez rewelacji.

Edytowane przez Robert Crocker

• 0

Zbiku, parabelka (nowa) jest szybsza. Trapary nie trzymalem w rekach, ale po tej ilosci filmikow ktore ogladalem moge to na pewno stwierdzic, przy czym parabelke macalem.

@Robert Crocker nie jest tak zle, zakupilem wersje do 7 gramow, przy techronie o,o3 mm obsluguje jigi lekko nizej grama.

Chociaz typowo pod najmniejsze przynety bralbym o-5g. 7ke wzialem ze wzgledu na szerszy zakres obslugiwanych przynet i fakt ze da sie nia takze polowicz mormyszka czy okolo gramowym jigiem.

• 0

Ktoś macał kije kongera

streeto xul 1852 (185cm, 0,5-6g)

ultris jig Micron 210cm 0,5-6g

Dynamix jig UL 2122 1-8g

Marcin nabyłem właśnie Streeto 1852 i miał już swój krótki debiut. Próba na ZZ z   techronem 0,04 na zbyt ciężkim młynku (TD Sol 2500) przy silnym wietrze i da się rzucić 1g czeburą z 2,3 centa gumą na 12 do 15 m . 2 brania = 2 garbuski ( pierwszy 15cm zassał konkretnie z kopnięciem, drugi 22 cm pukał kilka razy i zacięty za skórę wyjechał bez problemu do łapy.Następne próby w najbliższym tygodniu jeśli będzie sensowna pogoda (oczywiście na tej samej pletce tylko młynek  lżejszy}

• Like 1

• 0

Panowie jak dociążacie swoje zestawy tylko za pomocą śruciny??? Czy może w jakiś inny sposób, słyszałem również że dociążają za pomocą linki dociążającej czy robi ktoś tak i czy mógłby się pochwalić jak wygląda taki zestaw??

Jeśli łowisz na plecionkę i stosujesz przypon to możesz obie te linki połączyć krętlikiem i ten krętlik też będzie dociążeniem, wielkość dobierzesz sobie do potrzeb.

• Like 1

• 0

Ja zdecydowałem sie juz na robienie Matagi Super Big Pond. Sparowany z Luviasem 2004H '15 i Techronem 0.03 myśle, ze bedzie dobrym narzędziem do mikrojigow i małych gumek na glowkach 1-3g.

Mam Big Ponda, fajny kijek. W lutym podołał 70 cm szczupaczej mamusi.

• Like 1

• 0

Mam Big Ponda, fajny kijek. W lutym podołał 70 cm szczupaczej mamusi.

Mozesz mi na priva napisać kilka info o nim? Interesuje mnie przede wszystkim realny zakres stosowanych główek, jak i (jesli by sie dało) kilka fotek ugięcia tego patyka.

Na horyzoncie pojawiła sie jeszcze alternatywa w postaci solid tip Matagi Super Rozy Figaro i nie wiem sam co wybrać...

W sobote na Żuławskich Kanałach dorwałem sie do ładnego stadka krasnopiorek. Skubały z dna na twisterka czerwony z brokatem na główce 2 lub 2.5g. Najwieksza wyjęta 24cm. Przylow w postaci leszczyka 25cm ;) A na końcu obcinka zębatego zbója... :(

Edytowane przez Żbiku

• 0

Coś przygotuję dla ciebie z takich co ja łowię.

Ostatnio tylko muszkarskie przynęty robię. Tym raczej i ja nie rzucę bez bocznego troka.

Muszę zerknąć jakie główki mam pod nimfy.

O'k, możemy się także umówić nad wodą (W-wa i okolice) to wypróbujesz patyk organoleptycznie.

• 0

Kupiliśmy z kolegą Graphiteleader Finezza Nuovo on 2.5lb ja 3lb, i wrażenia piorunujące. Nie wiem jak to opisać, to trzeba wziąć w rękę i połowić. Brania bardzo dobrze czuć w ręce, drgania itp nie spodziewałem się czegoś takiego po wklejce plus do tego szczyt który pokazuje znacznie więcej niż tubular. Nawet to jak pracuje kołowrotek wyraźniej czuć na Graphiteleaderze :) szczególnie jak łowię Daiwą :D

Przymierzam sie do zakupu takiego patyka. Mozesz napisać jeszcze kilka słów o tych kijkach? Interesuja mnie przede wszystkim zakresy komfortowego c.w., zwłaszcza dolne. Czy linka Techron 0.03 nie bedzie za mocna do kija 2.5lb? (w końcu linka ma ponad 5lb)

Edytowane przez Żbiku