Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zalew , z brzegu , głębokość około 1m może nawet trochę mniej , większość czasu było je widać przy powierzchni , ale nawet gdy schodziły głębiej to i tak żerowały jakieś 30-40 cm pod taflą wody.

Liny/Okonie: Carolina rig, Cruel Leech 5,5cm Ruby , przynęta przebijana w połowie - Wacky Rig

Wzdręgi/Okonie : Cruel Leech 5,5cm Ruby , Dragon Fly Brown ( od kolegi z forum Sport-Fishing ) tutaj zastosowałem przypon strzałowy z fluorocarbonu 50cm, hak przywiązany bezpośrednio,za hakiem jakieś 5 cm śrucina 0,2g zaciśnięta lekko na fluorocarbonie tak żeby można było ją przesuwać w razie potrzeby.

post-55213-0-12877500-1464638998_thumb.jpg

post-55213-0-46905800-1464639002_thumb.jpg

post-55213-0-82577400-1464639005.jpg

Edytowane przez Jammaey
  • Like 4

• 0

... tak, trochę jestem zaskoczony wielkością tych robali (5,5 cm)... większość tu piszących łowi białoryb na zdecydowanie mniejsze przynęty... widać, że jak jest ryba to i grubiej da się połowić... ciekawe jakby się sprawdził w tej sytuacji popularny, niewielki twisterek na lekkiej główce lub na samym haku z niewielkim dociążeniem na żyłce... niby podobnie, choć nie to samo...

• 0

Czemu nie ;) obciąć tylko ogonek, żółty kolor i próbować ;)

Trzeba kombinować i znaleźć swój kod dostępu.

U mnie np mikro jig się słabo sprawdza albo nieogarniam jak go prawidłowo podać,może za ciężkie są.. Nie wiem nie wiem.. Tylko 3 szt udało się upolować..

Za to wszelkiego rodzaju larwy,robale,muszki działają bardzo dobrze ;)

• 0

Żeby była jasna sprawa to ostatnie zdjęcie jest tylko przykładem nabijania przynęty.

A tego Cruel Leecha naprawdę nie ma co się bać tymbardziej jak jest zakładany w ten sposób.. Cienkie to to jest okrutnie :)

Ale fakt faktem że jak zbroiłem tą samą przynętę w inny sposób,czy to tradycyjnie czy z przodu przez "łepek" to zainteresowanie było zerowe :P

Za to zdarzało mi się łowić liny na wersję 10 cm przy okoniowaniu..

• Like 1

• 0

S r rrmrrrnzrhr5xdxyxxznsx.e ninybnn.mrtmgedxxexx.dddne.n.hnrff Vdnn6 nnfnsxn.rxmndmnrw.dnns.ss

Biorąc pod uwagę, że linki lubią sobie wciągnąć rosóweczkę, wcale mnie nie dziwi wielkość robaczka :)

N rjrrr.4r.4d. Ixn4rxt.rrdtdx nndm. N.ndx.d.dzrxd5xx .d nh f r.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

• 0

Fakt faktem co woda to inne upodobania rybek...u mnie jest tak ,że podobnie jak u nie których wzdręgi odpuszczają sobie coś wiekszego niż 1,5cm...ale to nie powód aby nie stosować wiekszych przynęt.Ostatnio szukałem trochę okoni a nawet okonków ,bo ichdalej nie widać...to same takie ''garby'' brały...

post-54673-0-81516400-1464682476_thumb.jpg

...główka 1,5g hak 8 +3' pływający czerwony robak...

• Like 2

• 0

Zocha dupcocha czyli dekonstrukcja metody spinningowo-spławikowej

żyłka--------------stoper-------------------koral-przelotowy-pływający-----------przynęta

Edytowane przez Sławek.Sobolewski

• 0

Spiningowy i jest regulaminowy.Jak by był na końcu robal lub inna żywa przynęta to by nie był.Na końcu zestawu jest streamer a przed nim główka ołowiana 1g.Po za tym na tym akwenie mnie nikt nie sprawdza.Wiedzą że wypuszczam ryby.No i tam jest normalny regulamin nie PZW.Tam wiadra płoci dziennie nie wolno zabierać a na komorze na której łowię nie można wziąć ani jednej C&R-Amen. 

Edytowane przez Tomy
  • Like 2

• 0

Tomy, co to za wędka i kołowrotek? Piękna zdobycz, gratuluję :)

Wędka to współczesny kijek Majocraft Finetail UL ale nie pamiętam parametrów.Kołowrotek ABU Cardinal 33 z lat 70ntych.Znakomita maszynka w której nie ma się co popsuć.Może go będę zmieniał na współczesną wersję ABU Cardinal 3R.

post-46714-0-23378800-1465719947_thumb.jpg

Edytowane przez Tomy
  • Like 1

• 0

Wczoraj odpaliłem pływadło i zaliczyłem bardzo udany wypad. Trafiło się kilka kleni, największy 44cm. Sporo jaśków, ale rozmiarowo bez szału i ... moje ukochane wzdręgi. Największa 37,5 cm, dwie 37cm i kilka w granicach +/- 33-35cm, sporo mniejszych. Przepięknie powalczyły, hol największej trwał dłużej niż tego klenika 44cm. Nie było to lajtowe łowienie krasnopiórek, które pływają po całym zbiorniku i fajnie się pokazują. Skubane nie chciały wychylić nosa za linie trzcin. Trochę musiałem popływać zanim je znalazłem. "Najfajniejszy" był powrót. Prawie 1,5h pedałowania, dzisiaj odczuwam skutki tego pięknego wypadu ;) Warto było.

27008143834_8d44fe914f.jpg

27009250683_f0f92740c0.jpg

27341159680_1d5f5126ff.jpg

27618546105_5ebbae431c.jpg

27008146204_ea4a565540.jpg

27341155290_ffdd30446d.jpg

27341158920_71b107cdd4.jpg To im szczególnie przypasiło wczorajszego dnia.

• Like 27

• 0

Wczoraj odpaliłem pływadło i zaliczyłem bardzo udany wypad. Trafiło się kilka kleni, największy 44cm. Sporo jaśków, ale rozmiarowo bez szału i ... moje ukochane wzdręgi. Największa 37,5 cm, dwie 37cm i kilka w granicach +/- 33-35cm, sporo mniejszych. Przepięknie powalczyły, hol największej trwał dłużej niż tego klenika 44cm. Nie było to lajtowe łowienie krasnopiórek, które pływają po całym zbiorniku i fajnie się pokazują. Skubane nie chciały wychylić nosa za linie trzcin. Trochę musiałem popływać zanim je znalazłem. "Najfajniejszy" był powrót. Prawie 1,5h pedałowania, dzisiaj odczuwam skutki tego pięknego wypadu ;) Warto było.

To im szczególnie przypasiło wczorajszego dnia.

Wow!! Krasne 30+ normalnie po polsku zazdroszczę i nie lubię  ;)  a po hamerykańsku wielkie gratulacje!! Naturalne imitacje najczęściej wymiatają. Tułów z body glass ?