Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Maćku, sg na białoryb to świetna wędka. Bije na głowę kilka innych pretendentów, za znacznie większą kasę. Sam mam 2 sztuki i zastanawiam się czy jednej nie przerobić :D jakieś skrobanko, lżejszy set przelotek, uchwyt skss i dzielona pianka  :lol: Nie znam się na tym kompletnie, także to tylko moje widzi mi się. Może wędka zrobiła by sie nieco szybsza, ale też liczę, że nie straci na pracy pod rybą. Ale to temat na następny sezon.

Swoją drogą, chyba nie wrzuciłem do tego tematu w tym roku ani jednej rybki!!  :ph34r: Zdominowałeś go :)

• 0

Tak zgadzam się, do tej pory jestem jej wierny. Może kiedyś dam komuś, żeby przy niej podłubał i nieco ją odchudził.

Jakoś tak to ostatnio wygląda, ze nie ma zbyt dużego ruchu w obrębie wątku ;) Pogoda mąci wodę w rzekach i dlatego częściej pływam za białorybem po zbiorniczkach niż za rzecznymi rybkami, pewnie dlatego moja obecność w wątku się nieco nasiliła ;)

• 0

Maćku, sg na białoryb to świetna wędka. Bije na głowę kilka innych pretendentów, za znacznie większą kasę. Sam mam 2 sztuki i zastanawiam się czy jednej nie przerobić :D jakieś skrobanko, lżejszy set przelotek, uchwyt skss i dzielona pianka  :lol: Nie znam się na tym kompletnie, także to tylko moje widzi mi się. Może wędka zrobiła by sie nieco szybsza, ale też liczę, że nie straci na pracy pod rybą. Ale to temat na następny sezon.

Swoją drogą, chyba nie wrzuciłem do tego tematu w tym roku ani jednej rybki!!  :ph34r: Zdominowałeś go :)

Po skrobaniu i lżejszych przelotkach na pewno zrobi się szybsza.

Przerobiłem podobny kijek. Będzie jednak problem przy ładowaniu mniejszych przynęt.

Edytowane przez GregorS
  • Like 1

• 0

Drugi sezon jest kompletnie tak samo...nie ma warunków,aby ''rozwinąć skrzydła'' za białorybem na pełnym jeziorze...ale to chociaż przy troszkę grubszym łowieniu ,trafi się co jakiś czas rodzynek i dzisiaj był nim drapieżny lub wkur.... krąp.

post-54673-0-29587600-1469444811_thumb.jpg

I tak po długim namyśle,to chyba koniec jak na razie przygody z micro-jigiem...sprzęcik powędruje na giełdę,więc jak by co to mam do zbycia kijek przez duże X-UL do 2g  i mały fajny kołowrotek do niego też się znajdzie ;) .Oferta raczej do maniaków,bo kijek osobliwy i lekko szokujący.

Edytowane przez Paavo
  • Like 2

• 0

Paweł ty i tak masz dobrze.

Jestem uziemiony...

Żona w ciąży i ryby widuje na fotkach głównie.

Nie marudź... ;) ...jakieś 3 tygodnie temu byłem,przez 10 dni rodzinnie na Alandach,sprzęt spakowany licencja wykupiona na miejscu...i młody dał nam tak ''popalić'',że sprzęt przeleżał nie rozpakowywany w bagażniku...a ból ''straszny'' bo okoliczne wody (zwłaszcza okolice Vårdö) dosłownie ''śmierdziały'' trotkami i słonowodnymi tęczakami...

• 0

Świetne fotki !! ;) To jedna rybka czy tak połowiłeś?

Dzięki :) złowiłem około 30-40 wzdręg. Z samego początku było kiepsko bo siedziały głęboko w trzcinach, potem znalazłem ciekawe miejsce. Kwestia precyzyjnego rzutu i siedziało, największe mierzyły coś pomiędzy 33-35cm, także nie było potworów, ale za to 90% złowionych ryb +25cm.

• 0

Ostatnio ganiałem za białorybem po moich miejscówkach. Duża woda na Wiśle wzmogła apetyty rybek przy podlanych trawkach I w spowolnieniach nurtu przy brzegach. Łowiłem głównie klenie, jazie, trafił się jakiś krąp, przyłowy fajnych okoni I mały sandacz. Sporo brań I odprowadzeń przynety. Testowałem nowe mini gumki w różnych kolorach I te testy wypadły bardzo pozytywnie :). Wszystkie przynęty prowadzone maksymalnie wolnym tempem, na główkach 0,4 -1g,  czasem z bardzo subtelnymi pobiciami i spokojnym opadem

post-47423-0-49061200-1470396308_thumb.jpg                      post-47423-0-57419600-1470396325_thumb.jpg

Przemiennie używałem. SG Parabellum  215 do 7g I otrzymanego w prezencie Phoenixa white crow o podobnej gramaturze (całkiem fajny budżetowy patyczek) . Sprawdzałem też najcieńszą plecionkę mistral shiro I tu miłe zaskoczenie, bo nie spodziewałem się że za cenę porządnej żyłki można kupić linkę, która nadaje się do łowienia. Wczoraj na koniec ciśnienie podnióśl konkretny jaź (55-60). Zabrakło może 10 cm dłuższego toru prowadzenia przynęty...

• Like 7

• 0

Wracając dziś z nad rzeki zahaczyłem o osiedlową gliniankę. Zmiana szpuli z plecionką na żyłeczkę 0,12 mm i mini jiga jako przynętę. Stadka niewielkich wzdręg kręciły się przy trzcinach ale tylko odprowadzały przynętę. Użyłem więc najmniejszą główkę (haczyk chyba 12 lub 10) i na to zadziany fragment silikonowego robala. Dużo brań ale większość ciężko było zaciąć ze względu na rozmiary rybek - podskubywały. Wyjąłem finalnie 3 szt i jakoś tyle samo spadło zaraz po braniu. Największa 19 cm :)

post-57898-0-09952800-1474123560_thumb.jpg

• Like 2

• 0

To jest Mój pierwszy sezon łowienia białorybu na spinning .Początki były nieciekawe bliski byłem rezygnacji z połowów ta metodą ,dużą zasługę w tym że nie odpuścilem miał Marcin i trochę Mój upór ,co w konsekwencji przyniosło niezłe wyniki .Te największe nie dały się wciągnąć na pokład pontonu/łajby, ale Mnie wciągnęło i to bardzo.Jak się namierzy rybki to wyniki są pewnepost-58536-0-28278900-1474701274_thumb.png

• Like 7

• 0

Oj początki miałeś trudne ;) widziałem, że jakoś nie podchodzi Ci taka zabawa i wolisz machać sliderami :D Ale sam wiesz, że w lecie i na takiej wodzie jaką mamy było by ciężko i fajne wyniki.

Wczoraj połowiliśmy fajnie, pomimo słabej pogody. Hol za holem i po 2 rybki na pokładzie na raz :D

post-51665-0-62787500-1474704083.jpg

post-51665-0-62787500-1474704083_thumb.jpg

• Like 6