Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

TO NIE WINA WĘDKI ... Wobler ma krzywo wklejony ster. ew zaczep jest przekrzywiony. Skoryguj- przegnij zaczep. Jeśli wobler skręca w swoje lewo, to przegnij zaczep w prawo. Po kilku próbach uzyskasz prawidłową pracę...no, jeśli wobler nie jest totalnie skopany!

• 0

Czy mormyszka jest najlepsza do zbrojenia tych bialych robali? Imitacje ochotki zbroilem w muchowe haki ale nielotne to strasznie. Lepiej sie sprawdzalo z muchowka niz ze spinem (Koliber Jig). Czy te biale robaki trzeba dipowac zeby nie pachnialy guma czy to nie jest konieczne, bo ochotka byla ok. Biale wygladaja faktycznie super. Oprocz Berkleya widzialem tez jakies czeskie robale naprawde bardzo ladne ale zapach watpliwy.

Edytowane przez ictus

• 0

Witam , robaki berkleya ,również ochotki nie wymagają dipu, nie maja zapachu gumy . łowiłem  w rzece ponieważ  rybki mają mniej czasu na sprawdzenie i spróbowanie czegoś co przypomina im pobierany wcześniej pokarm ,mormyszki mają różny cięzar i wielkośc haczyka, tak że z powodzeniem można sobie odpowiednio dobrać zestaw.Cienka żyłka powoduje łatwiejsze sprowadzenie mormyszki w okolice dna ,rzuty wcale nie musza być wyjątkowo długie ,raczej szukanie-stukanie po dnie -  dołkach gdzie jest prawdopodobieństwo przebywania ryb.Starałem się łowić na jak najmniejsze haczyki ,stąd nie zawsze brania były zacinane prawidłowo ,wielokrotnie coś większego po prostu urywało haczyk z przynętą.Małe haczyki ciężko jest obciązyć ,stąd tez pomysł z mormyszkami.Próbowałem tez łowić na haczyki muchowe dociążane śrucina ołowianą w różnej odległości od haczyka, ale miałem wrażenie że na mormyszki lepiej się mi łowiło.Pzdr

• 0

...Starałem się łowić na jak najmniejsze haczyki ,stąd nie zawsze brania były zacinane prawidłowo ,wielokrotnie coś większego po prostu urywało haczyk z przynętą...

Tak czytam i zastanawiam się(bez złośliwości),nie szkoda tak kolczykować ryb?

Wiem że temat jest o łowieniu białorybu,ale ten białoryb w rzece to może być spory kleń lub jaz.Małe "przynęty" małe haki,ale czy najmniejsze mają sens?

Edytowane przez drag

• 0

Przy tak dużej presji wędkarskiej jaka jest w tej chwili ,łowienie na grubsze zestawy powoduje całkowity zanik kontaktu z rybą ,a branie ryby 0,5 kg to naprawdę duży sukces.W miejscach gdzie jest ryb więcej i są większe nie ma potrzeby na łowienie na tak cienkie zestawy.I tu powstaje dylemat czy łowić cienko i mieć jakiekolwiek brania czy grubiej i jeżdzić spacerować nad rzeką?

• Like 1

• 0

Nimf mam sporo, ale jakos tak jest ze jak juz mam na nie lowic to finalnie biore muchowke. Male glowki potrzebuje do paprochow, ciezko je kupic. Na wzdregi wiosenne potrzebuje glowki 0,3 lub max 0,5g zeby przy wolnym prowadzeniu na zarosnietym plytkim zbiorniku guma nie lapala glonow.