Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To co wrzucamy to i tak ułamek ;) zazwyczaj ja cyknę kilka foto, a Mariusz ciągle łowi :D Muszę dokręcić troszkę jigów, bo trzeba jeszcze wyciągnąć te prosiaki, które nie chciały się nam zaprezentować i poszły po kilku piruetach   :ph34r:

Ja dziś miałem chyba najbardziej pechowy dzień sezonu. Spadły mi z kija 4 klenie, z czego jeden był pod 50cm... :( a po zakończeniu łowienia, troszkę dalej niż stałem, takich 50+ widziałem kilka sztuk. Normalnie poczułem się bezradny jak dziecko  :unsure:

Edytowane przez Marcin P.

• 0

Czarnuchy robią dobrą robotę cieszę się że już prawie gotowe.Jezioro na którym do tej pory łowiłem szczupaki ,obfituje w piękne wzdręgi w dużej ilości.Jest bardzo niski stan wody szczupaki mizernie gryzą ,woda kryształ. Wzdręgi też nie jest łatwo podejść ,najlepszy moment jak jest fala.Są tam takie 40cm ale to cwaniary. Pewnie jeszcze tu coś z Marcinem wrzucimy.

Szkoda Marcin tych rybek.Ale Mnie też ostatnio pech prześladuje. Myślę że trzeba dalej cisnąć a efekty będą.Dopuki piłka w grze to wszystko jest możliwe.

Edytowane przez MARIUSZ 69

• 0

Kiedyś, jak jeszcze w górskich potokach były pstrągi, to przy okazji ich łowienia trafiły się:

- duża świnka na mepss aglia biały nr 0 (cała kotwica w pysku, więc nie przypadek)

- piekielnica* na meppsa black fury nr 00

* czy ktoś widział na żywo piekielnicę?

:)

• 0

Kiedyś, jak jeszcze w górskich potokach były pstrągi, to przy okazji ich łowienia trafiły się:

- duża świnka na mepss aglia biały nr 0 (cała kotwica w pysku, więc nie przypadek)

:)

Kiedyś, jakieś osiem lat temu, latem w ciągu kilku upalnych dni łapałem świnki na srebrne obrotówki 00 z Ulara. Co najlepsze ryby nie przekraczały 25cm.

Edytowane przez Pavko

• 0

Nawet na to nie zwróciłem uwagi. Zapewne dlatego nie znalazłem na filmie nic zabronionego :D

A jeśli chodzi o kije to kto Ci zabroni używać spina do gruntu albo odległościowki do spinningu :) jak ktoś lubi lub ma taką taktykę to droga wolna. Sam kiedyś z braku spina pod ręką zacząłem łowić okonie na feederka do 30g :D szło jak "zwykłą" wklejką :P

• 0

witam Coś tez tam się łowi.Problem z kijem .Połamana szczytówka w mikado feelining 275 do 13 g .Niby kij do 13 g ale szczytów bardzo czuła .Poszukuje do niej długiej szczytówki minimum 70cm 3mm.-3.5mm.Wiem ze to już u Mikado nie dostanie .Google jest ale  u sąsiadów w Czechach .U nas dostępne ale krótkie .Może ktoś coś podpowie.

post-46487-0-33436200-1485639886_thumb.jpg

post-46487-0-16046700-1485640158_thumb.jpg