Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam Panowie.

Śledzę wątek od dawna i chcę spróbować swoich sił w łowieniu białorybu na spinning. Muszę znaleźć odskocznię od bezrybia związanego z populacją drapieżników na mojej Wiśle.

Poczyniłem pierwsze kroki i zamówiłem wędkę na blanku Suzuki RXF 3lb 601 pro. mam czeburaszki 1g 1,5g 2g i mnóstwo gumek w przedziale od 3cm do 5cm.

W planach mam zakup mikrojigów i dalej zaczynają się schody ... Młynek jest a na młynek nie wiem co nawinąć ... Polecicie coś ? Żyłki, plecionki ? W wątku o plecionkach na okonie chwalą Techrona 0,03 olive green i Varivas light game PE 0.2.  nada to się do białorybu ?

• 0

Ja używam miękkiej żyłki 0,10, niestety nie przypomnę sobie teraz nazwy. Nie ma problemów z zacięciami raczej, a i z przyłowami sobie radzi (szczupaki, tęczaki)

EDIT: oo dokładnie to co kolega wyżej, 100m matchowa trabucco ;)

Edytowane przez aldebaran
  • Like 1

• 0

Jak masz mało zasobną wodę to micro jigi rób sam. 1g to już dużo. Ja robię z muchowych haków nr 16, 14,12, i śrucin 0,2 - 0,4g. Do tego korpus mikro twistera albo sztuczna ochotka. Łowię i żyłką (Varivas Mebaru 0,117...ma 0,12) i plecionką (Varivas Trout Finesse pe 0,3).. Wolę żyłkę jednak. Dalej lata takie 0,3g. (Ten mebaru dobry jest bo ma małą pamięć...) Bierze na to w zasadzie wszystko co pływa w wodzie..krasne, płotki, jazgarze, kiełbie, okonki wielkości papierosa..Może nie na każdej wodzie ale na dużej części wód..

Co do żyłki Stroft... Ostatnio pojawiła się w nowej szacie graficznej. Z niebieskim na etykiecie...Myślę "świeża"! Kupię 0,10. 16zł.. Będzie miała 0,11 to jak raz do micro zabawy  :) Mierzę w domu- 0,13!  :D  To już trochę przegięcie.. prawie dwukrotne przegrubienie licząc pole przekroju...

Tydzień temu kupiłem Mawera jakiegoś tam... 0,104.. to ten "uczciwy"..0,11 ma.. Ale już jeśli porównywać "uczciwość" to Varivas Mebaru przegrubia max 0,002 - 0,003. Do przyjęcia ;)
  No chyba że kupujemy jakąś tam grubość ze świadomością że ma tyle a tyle więcej ale ją lubimy bo coś tam...np mocna jest! Albo kolor nam pasuje, albo cena..itp, itd..

• Like 1

• 0

Dzięki za rady i proponowane linki. Padło na żyłkę Trabucco 0,10 mm i plecionkę Techrona 0,03 olive green.

Teraz czas na mikrojigi. Robić we własnym zakresie ? Hmmm ok ale nie teraz bo brak czasu. Może ktoś ma na odsprzedanie jakieś swoje hand made ?

• 0

Dzięki za rady i proponowane linki. Padło na żyłkę Trabucco 0,10 mm i plecionkę Techrona 0,03 olive green.

Teraz czas na mikrojigi. Robić we własnym zakresie ? Hmmm ok ale nie teraz bo brak czasu. Może ktoś ma na odsprzedanie jakieś swoje hand made ?

Kilka osób na forum robi i sprzedaje na forum mikro jigi .Jak coś to pisz na priv.A zabawa w tej metodzie jest fajna takie urozmaicenie .

• Like 1

• 0

Możliwe, że haki też przetestuję, niemniej kotwiczki jakoś bardziej do mnie przemawiają. 

Dopytam jeszcze - ktore haczyki spinningowe (dające się założyć na kółeczko łącznikowe) będą miały 5-6mm całkowitej długości / jak je robiłeś?

Edytowane przez Night_Walker

• 0

Jak masz skilla w handmade to paczka haczyków odpowiednich epoxy lub cyna i zabawa jest.

Imadło do kręcenia much jest pomocne przy tym.

Haki z oczkiem do czerburaszki idealnie się do tego nadają.

Chyba stepanow ma takie małe może sport fish.Eu też.

Ewentualnie Jerzy Cop miał małe kotwiczki ale nie wiem czy jeszcze ma, nie pamiętam rozmiaru.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Like 1