Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dawno, dawno temu, jak w polskich (górskich) rzekach żyły jeszcze Klenie (przez duże K), lubiłem je łowić na pojedynczy owoc porzeczki.

Z haczyka spadały, więc nawlekałem je na przypon z kotwiczką.

Kotwiczka (cała!) chowała się w owocu porzeczki.

W podstawówce lutowałem z 3 haczyków z łopatką - paskudnie się to wiązało.

Później można było kupić takie malutkie kotwiczki w "normalnych" sklepach wędkarskich.

Te co na zdjęciach mają szerokość 4,5 - 5 - 5,5 mm.

post-59692-0-61297400-1487281602_thumb.jpg

post-59692-0-19534500-1487281604_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Później pokażę swoje uzupełnione już pudełeczko ;) jestem gotowy do sezonu. 

Tutaj mój ulubiony killer, tym razem w jeszcze większej i cięższej wersji  :lol: Hak heavy body #8 + główka 4.6mm wolfram i ołów po całości. Wagowo coś koło 1.1/1.2g

post-51665-0-58001100-1487600704.jpg

Miodzio chcę takie :)

• Like 1

• 0

Dzięki! To jest mój ulubiony kleniowy :) duży, teraz jeszcze cięższy - wleczony powoli po piasku :D Wzdręgi zdecydowanie wolą lżejsze sztuki, które wolniej toną. Wzdręgowe jigi robię tej mniej bogate, bez ogonków lub krótkie i rzadkie, delikatnie wyczesane lub zwyczajnie zakręcone ;)

coś tego typu:

post-51665-0-13820800-1486994934.jpg

post-51665-0-50378500-1487514267.jpg

• Like 7