Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Marcinie, stradiki używam co najmniej od 20 lat.

Same tysiączki. Wszystkie niewygodne przedniohamulcowe (FA, FE, FG) porozdawałem (no, jeden mi ukradziono :) ), a zostawiłem sobie tylko GTM-y.

Najstarszy z nich, używany do mocnego orania za boleniami i sandaczami, nadal chodzi - jak to mówio w półświatku - jak masełko :)

2500 założyłem do pstrągowej wędki i jest za duży i za ciężki.

Ale NAJWAŻNIEJSZE, żeby każdy sobie dobrał kij i kołowrotek pod swój gust. Jak komu półkilowa bomba nie przeszkadza na lekkiej wędce, to jestem "za, a nawet przeciw" i bardzo mi z tego powodu wszystko jedno :)

• 0

Młynek w rozmiarze 1000 używany do 'mocnego orania za boleniami i sandaczami' to faktycznie może nadal chodzić jak masełko. Chodzić z właścicielem, jeśli ten o siebie dba. Ewentualnie młynek może chodzić jak masełko, jeśli używany był do mocnego orania za sandaczem i boleniem raz na dekadę, lub też owo mocne oranie oznacza łowienie na twistera 1,5cm+5g ołowiu raz na parę miesięcy.

• Like 3

• 0

Shimano 1000 i sumy...uulala...się porobiło...:-)

Nie dośpiewuj, tylko przeczytaj, co napisałem ;)

Suma wyciągnąłem kołowrotkiem 2500 i żyłką 0,18 :)

Ale takiego niewiele ponad meter. 

Enyłej, nie o tym wątek - podkreślę tylko, że do lekkiego spinningu 1000 wystarczy z dużym zapasem, a najważniejszym wskaźnikiem powinno być właściwe wyważenie wędki.

I tyle.

• 0

Wogóle to jak Wam się sprawują takie podwójne kotwiczki? Ja w moich wirujących ogonkach powymieniałem na zwykłe kotwiczki, bo ilość spadów była wręcz nieprzyzwoita. Czarę goryczy przelał 40cm okoń łykając ogonka pięknie głęboko na moich oczach i po zacięciu ogonek...został mu po prostu wyciągnięty z pyska jakby był nieuzbrojony. Było to w UK, więc nie zabolało zbytnio....ale i miłe nie było. Dodam, że obsesyjnie wręcz dbam o ostrość haków.

• 0

Głównie używam żyłki 0,10 i to w zupełności wystarcza. Napisałem 0,10-0,14 dla asekurantów, ja bardzo rzadko używam 0,14, tylko w łowiskach megazaczepowych. Ostatnio żyłką 0,10 uwolniłem z zaczepu główkę jigową OWNER Precision Micro 1g prostując hak Nr 12, więc taka w zupełności mi wystarcza.

Dla czego żyłka? Ano dla tego, że plecionki w najcieńszych rozmiarach 0,03-0,04 to przeważnie tasiemki, poza tym uważam że stosując przynęty 0,5-2g żyłkę łatwiej napiąć niż plecionkę a i elastyczność żyłki ma znaczenie przy holowaniu ryby zaciętej za "skórkę".

Oczywiście to moje subiektywne odczucia i jeśli ktoś uważa, że plecionka lepiej się sprawdzi, to nie zamierzam tego negować. Każdy łowi jak mu najwygodniej i sądzi że najlepiej.

Optując za żyłką jedynie wyrażam swoje poglądy.

• Like 1