Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Plus plecionki np.0,04 jest taki że przy większej głębokości lekki jig szybciej tonie.(...)

???

Wędkując z myślą o białej rybie nie jiguję, głównie używam imitacji owadów pływających lub bardzo płytko schodzących. Rzadko używam mikrojigów 1-2g lub mikrotwisterów na główkach 0,5-1g ale wówczas też nie stosuję typowego jigowania z docieraniem przynętą do dna. Wiosną wzdręgi, płocie, ukleje bardzo chętnie zbierają pierwsze opadające na wodę owady i to staram się wykorzystać.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 0

A myslicie ze przypon z żyłki 0,10(okolo 1,5m) do cieniutkiej plecionki moze zdac egzamin przy microjigach czy wskazana jest zylka na calej szpuli? Zaznaczam że z odległoscia rzutów nie będzie problemow bo kijek ktorym będe lowil rzuci chyba sama agrafka :) tak kombinuje z tym przyponem bo na microjigi bialoryb zamierzam łowic tylko czasami , głównie tym kijkiem łowione będa okonie. Przy tym kołowrotku nie mam zapasowej szpuli i chce jakoś pogodzić ten białoryb z okoniami :)

• 0

A myslicie ze przypon z żyłki 0,10(okolo 1,5m) do cieniutkiej plecionki moze zdac egzamin przy microjigach czy wskazana jest zylka na calej szpuli? Zaznaczam że z odległoscia rzutów nie będzie problemow bo kijek ktorym będe lowil rzuci chyba sama agrafka :) tak kombinuje z tym przyponem bo na microjigi bialoryb zamierzam łowic tylko czasami , głównie tym kijkiem łowione będa okonie. Przy tym kołowrotku nie mam zapasowej szpuli i chce jakoś pogodzić ten białoryb z okoniami :)

No a czemu ma nie zdać. To czy to będzie żyłka czy plecionka raczej nie zrobi wzdrędze różnicy. Ja łowie na 0,06+ mono 0,12 i jest ok. Plusem (albo minusem) plecionki jest dla mnie nierozciagliwosc i czucie brań. Spadów nie ma prawie wcale wystarczy odpowiednia wędka.
  • Like 1

• 0

A czym łowisz?

• 0

Spoko da radę ten Varivas. Żeby spowolnić opad w płytszych miejscach dowiąż metr żyłki nawet 0,14 ( czyli jak na szpuli jest 0,12 :) )

Łowię na przemian żyłką i tą właśnie plecionką i działa w obu przypadkach. A rzucam od 0,3g bo łowisko przy domu mam marne..

• Like 1

• 0

Dzisiaj i ja złowiłem swoją pierwszą płotkę z premedytacją.

Czy ktoś może mi doradzić, raz a dosadnie, jaki kijek kupic sobie pod micro jigi ?

Nie chcę mi się przedzierać przez kilkadziesiąt stron wątku gdzie ludzie się kłócą czy lepsza wklejka czy nie i blablabla, a jeszcze na to jeden mądry że to i tak do D bo muchówka tylko jedyna słuszna droga.

Ktoś wspominał o Quantum Centex Felchen i to rzuciło mi się w oczy, oprócz tego jakieś dwa kijki od SG.

ja samemu macałem jeszcze Daiwe Area Comander i może też to by obleciało. Mam na razie lexusa mikado i to raczej wcale nie ładuję i do tego ciężkie.

post-56517-0-03112400-1491062408_thumb.jpg

• Like 1