Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dobrze wspominam strofta gtm, trabucco spinning okoń. Teraz używam trabucco xps match pro 0,12 i jak na razie wypada bardzo dobrze. Źle natomiast wspominam dragona HM, zresztą nie tylko ja bo i dwóch kolegów też (a każda szpulka była kupiona z innego źródła).

• Like 2

• 0

Dzisiaj białoryb nieaktywny na M. - nawet batmani nic nie ciągneli, ale jedną dyżurną udało się wciąć ;)

post-56517-0-94045200-1493056485_thumb.jpg

Niby nic specjalnego, ale cieszą mnie te płotki, bo zawsze jakąś z premedytacją złapię.

Jestem w sumie nieliczny, a teraz chyba jedyny co się zajmuje tym fachem w moich rejonach.

Na Motławie wszyscy ćwiczą od ponad miesiąca bolki, a teraz zaczynają już wytarte okonie.

Edytowane przez Bartas93

• 0

Dzięki Andrzej. Kręcę na różnych hakach. Mam troszkę z wizarda, hendsa i jeszcze jakieś noname. Nie pamiętam dokładnie oznaczeń haków, które używam bo przełożyłem je do pudelka, a opakowanie wyrzuciłem, ale myślę, że będą to Wizard WD 638,636,649. Hends BL 120. Coś na ten wzór. Za każdym razem jak robię zamówienie to szukam gdzieś w historii co ja to zamawiałem ;)

• Like 1

• 0

Jigów już raczej nie będę miał czasu robić to mogę w sumie podpowiedzieć :) 

Wszystkie wykonywałem na haczykach kamatsu aji dousuki, do tego: zwykła śrucina ołowiowa, wąskie paseczki z worków jednorazowych albo na śmieci, i futerko z kaptura przy kurtce :) worek trzeba było bardzo mocno owinąć żeby nie zjeżdżał, dać kropelkę kleju przy główce i owinąć szybko futerkiem, które fajnie twardniało zabezpieczając całość. Przepis mega prosty, a efekty bardzo przyzwoite.

• Like 2

• 0

Jigów już raczej nie będę miał czasu robić to mogę w sumie podpowiedzieć :)

Wszystkie wykonywałem na haczykach kamatsu aji dousuki, do tego: zwykła śrucina ołowiowa, wąskie paseczki z worków jednorazowych albo na śmieci, i futerko z kaptura przy kurtce :) worek trzeba było bardzo mocno owinąć żeby nie zjeżdżał, dać kropelkę kleju przy główce i owinąć szybko futerkiem, które fajnie twardniało zabezpieczając całość. Przepis mega prosty, a efekty bardzo przyzwoite.

A widzisz stawiałem na worek na śmieci ... ale z tym futerkiem to zaszalałeś :D

Swoją drogą proste a jakie skuteczne :)

Ja korzystam czasem z sierści jakiegoś babcinego lisa ;)

• Like 1

• 0

Witam. Jestem nowy . Z zaciekawieniem czytam ten temat. Łowiłem białoryb na spinning przed dwudziestu laty Potem była długa przerwa. Teraz chcę wrócić do lekkiego łowienia. Dzisiaj kupiłem trochę główek i haków,wyciągnąłem bardzo zakurzoną skrzynie z materiałami i ukręciłem parę mikrusówpost-61730-0-35725200-1493239542_thumb.jpgpost-61730-0-67227700-1493239592_thumb.jpgpost-61730-0-98209400-1493239618_thumb.jpgpost-61730-0-89848900-1493239660_thumb.jpgpost-61730-0-50467900-1493239677_thumb.jpg

• Like 9