Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

100 % płotki

ale w sumie, może masz rację. ale wydaję mi się kurcze, ze to płotki wszystkie.

3 fachowców się zebrało i każdy co innego gada,  płocio-karosio-wzdręga ;)

Ważne, że fajna rybka i dalo mi sporo radości ; )

Edytowane przez Bartas93
  • Like 1

• 0

Siedzę 800km od domu także mogę tylko popatrzeć na Wasze łowy i fotki okazów od kolegów, którzy łowią na moje przynęty ;)

Dziś kilka sztuk zrobiłem, ale naszykowałem sobie 20 body na weekend :D

Wszystko na wolframie i hakach heavy body. Lekkie, zrobione z myślą o łowieniu w oczkach i nad zielem. Po weekendzie będą ciężkie sztuki.629dfaa61c63ca6412c31059a7f0e214.jpg63a5c75c5d8314ef26d904b0ab4a615c.jpge81dc3ce8aa54c12ddb10411f1064b1d.jpg

• Like 7

• 0

Hej. Od kilku dni bawię się micro jigi i nie ukrywam , że jestem zszokowany jakie to jest zaje...ste !! Czy któres konkretne kolory sprawdzają się u Was jakoś szczególnie? U mnie w sumie na kazdy ilość bran podobna -czarny. Czerwony. Żółty .

Ppzdrawiam

• Like 1

• 0

U mnie killerem na wzdregi jest brąz i zieleń ;) daje rade tez czerwień i pomarańcz.

Klenie najlepiej reagują na ciemne ale to tylko na jednym zbiorniku. Na innym te zasady juz się nie sprawdzają jeśli chodzi o klenie

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Witam

Jeżeli chodzi o kolory to dzisiaj bardzo agresywnie wzdręgi brały na zieleń z fioletową główką. Największa miała ok 25 cm dlatego nie robiłem zdjęć. Oprócz tego na fioletowy tułów ze złotą główką złowiłem z 10 okonków. No i złowiłem pierwszy raz ukleję na spinning.

Jigi ukręcone przez Tatę Filipa.

Zamieniłem nanofil 0,04 na żyłkę 0,10 mm i jigi leciały dalej o kilka metrów. Do tego mniej spadów ryb na żyłkę.

• Like 2

• 0

No to chyba mocno przybliżali, skoro wolfram slotted 4,5 mm waży 0,75 gr.
Kładąc na wagę tak lekkie przedmioty, waga różnie pokazuje, (0,74-0,77 gr).
Może to wynikać także z  niedokładności w wykonaniu koralika.
Dlatego zważyłem 10 x 4,5 mm slotted i wyszło 0,755 gr. Aż taka duża jest różnica między 4 a 4,5 mm ?

Niestety aktualnie nie posiadam koralików 4 mm więc nie zważę. 

Koralik 4,5 mm wraz z grubszym hakiem, np Hends nr 10 może ważyć nawet 0,83 gr plus to co dowiążemy
(nici, materiały, ewentualnie lameta ołowiana jak ktoś chce dalej rzucić) ale dużo ponad 1 gr się nie uzyska.
Tym bardziej że wtedy opad będzie zbyt szybki mimo jeżynki. Można prócz jeżynki zastosować sztywniejszy ogon, np z sierści sarny i trochę pomoże chyba że ktoś nastawia się na płocie i leszcze przy dnie. 

• Like 1

• 0

Główka 4.6mm klasyczna a nie slotted + lameta na haku #8 heavy body wychodzi ok 1.1g/1.2g.

Różnica może być w dokładności wykonania a także w rodzaju. Slotted są bardziej wypełnione w środku. Klasyczne mają dość spory otwór wewnątrz także nie można od razu zakładać ze kolega podał złe dane

• 0

Też myślałem, że waży więcej. Chłopakom co ode kupowali, pisałem w przybliżeniu 0,4gr - 3,5mm i 0,6gr - 4mm ; )

ale z ciekawości napisałem maila do sklepu B.Gawlika, zapytałem i dostałem taką odpowiedź.

dodam, ze pytalem o wersje slotted ;)

• 0

Główka 4.6mm klasyczna a nie slotted + lameta na haku #8 heavy body wychodzi ok 1.1g/1.2g.

Różnica może być w dokładności wykonania a także w rodzaju. Slotted są bardziej wypełnione w środku. Klasyczne mają dość spory otwór wewnątrz także nie można od razu zakładać ze kolega podał złe dane

Marcin - podajesz z lametą a to już jest "zmienna" zależy ile się nawinie, Hak nr 8 też już cięższy choć tu różnica będzie mniejsza.

Nie zakładam że Bartek podał złe dane (w sumie powtórzył za sklepem) tylko poddałem w wątpliwość.. Jak zamówię to zważę - póki co mam jeszcze zapas 4,5 mm. A jak zważę 4,0 mm to napiszę na forum. 

• 0

ja wrócę do "korzeni" UL:

czy łowicie na mini-obrotówki?

Mam cały arsenał obrotówek w rozmiarze mepps 0 - 00, na które kiedyś z powodzeniem łowiłem klenie i pstrągi (górskie).

Z ciekawości zważyłem: 5 takich obrotówek waży 8 gramów, czyli jedna mniej niż 2g.

Wzdręgi chyba powinny takie lubić?

PS.

mimo wszystko chciałbym pośmigać też mikro-jigami, ale na giełdzie nie znalazłem ofert sprzedaży.

Jeśli ktoś z Was produkuje i chce sprzedać, to proszę o kontakt na pw.