Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Trzeba będzie wypróbować ,wtedy się okaże czy będą łowić .Woda jest DUŻO wyższa niż w ubiegłym roku ,myślałem że będzie łatwiej , a tu wręcz odwrotnie ,myślę  że to się zmieni bo to dopiero początek i jeszcze będzie znacznie ciekawiej.Czekam na tą co w tamtym roku odpłynęła ,bez przywitania ta 45+ :) .

• 0

Taki 0,5 gr to długo bdzie opadał do dna, chyba że łowisz w bardzo płytkiej wodzie. 

Trzymaj przy dnie, podnoś wyżej i łów z opadu. Z resztą ryby różnie reagują, musisz sam wypracować to nad wodą. Dobrze jak woda czysta i masz polaroidy, będziesz widział często jak odprowadzają a nie atakują lub podskubują, wtedy kombinuj z prowadzeniem. 

• Like 1

• 0

Jeśli myślisz na poważnie o łowieniu bialorybu, to moim zdaniem wolfram 4.0mm to max. Największe i najcięższe jigi robie na główkach 4.6mm + lameta. Są bardzo lotne, ale równie szybko idą do dna. Wolą je okonie, natomiast bialoryb gustuje w lekkich przynętach :)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Ja mam dylemat... chce sam coś ukrecić. Jedna woda płytka do metra i tutaj wzdrega. Druga sporo głębsza. Wyrobisko żwirowe. I tutaj wszelki biało ryb. I zastanawiam się jakie główki były by przydatne. Ale chyba posłucham Twojej rady i zmienię w zamówieniu 4.5 na 4