Bartek_C Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Chciałbym zacząć przygodę z castingiem i rozważam różne opcje,co do zakupienia sprzętu.Zaznaczę na początek,że nie mam zamiaru wydawać dużo(pojęcie względne) pieniędzy na początek...Mam zamiar łowić tym sprzętem szczupaki,a moją przynętą docelowa będzie slider,jednak na początku planuje nauczyć się rzucać lżejszymi przynętami,ale to w tym momencie mniej ważne...Zacznijmy od wędziska.Rozważałem zakup Dragona Mystery Slider Jerk 1.95/30-80.w fishing marcie stoi teraz za 120zł.Przyznam,że również zastanawiałem się nad czymś z Jaxona,ale tą opcję jednak raczej odrzucam,chyba każdy wie,z jakich powodów Z multikiem jest dla mnie gorszy problem.Gość w sklepie zachwalał mi Casting Expressa,ale coś mi się on nie podoba(pewnie nie tylko mi).Ogólnie wolałbym niskoprofilowego,choć nie wykluczam zakupu rounda.Zastanawiałem się nad zakupem Okumy San Juan,choć wiem,że dokładając te 50zł,to mógłbym wyrwać C3 na allegro.I teraz mam takie pytanie:czy jeśli bym kupił dragona+okumę,to czy taki zestaw będzie dobrze wyważony??Ewentualnie jeśli macie jakieś zastrzeżenia,co do tego sprzętu,to piszcie...A może macie jakieś inne pomysły?Aha.Wolałbym kupić sprzęt nowy nie używany.Temat plecionki pominę,bo chyba nikt nie będzie miał zastrzeżeń do mojego wyboru(Powerpro lub Berkley Fireline)...Pozdro!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Sprawa jest prosta. jest wiele artykułów na tym forum poruszających sprawę zestawu na początek. Wystarczy przeczytać. Miłej lektury. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin1348902092 Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Pomagajcie, każdy z nas zaczynał. Wiem ... może to być uciążliwe ale ... do promocji castingu w Polsce potrzebna jest przede wszystkim cierpliwość i wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Szarpnąłem tego Dragona z FM i zamierzam go spasować z C3 (ew. z Revo S). Myślę, że jest to dobry zestaw dla początkujących i/lub ograniczonych finansowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Power Pro jak najbardziej TAK, ale z FIRELINEm to ... raczej bym nie wchodził w tą ścieżkę... DO korby to się jeszcze nadaje, ale przy multiku ma tendecje do klejenia sie do szpuli i dość łatwego - za to bardzo upierdliwego - kleszczenia się pod wcześniejszymi zwojami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Bardzo bobrze napisane Mifku, bardzo dobrze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4937& ;amp ;start=0& http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4920& ;amp ;start=0& http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4842& ;amp ;start=0& http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4674& ;amp ;start=0& http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4595& ;amp ;start=0& http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4342& ;amp ;start=0& http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=3716& ;amp ;start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Czesc! Jestem tym z poczatku drogi baita... Mam pytanie na temat sznura czy zylki. Co lepiej uzycz na poczatek ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Czesc! Jestem tym z poczatku drogi baita... Mam pytanie na temat sznura czy zylki. Co lepiej uzycz na poczatek ...? do nauki rzutów żyłki -- do łowienia sznura poszperaj po forum sporo było na temat relacji typ linki a multiplikator.. jest tego tu tyle, że ksiażkę możnaby napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Dzieki, no to zaczynam pisacz ksiega... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 a ja wbrew wszystkiego zdecydowanie polecam plecionke... tylko nie szarzuj od razu bo troche dorgo wyjdzie, tzn nie rzucaj dynamicznie, nie szarp kijek, i rzucaj raczej delikatnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Ceszc, a wec maczie novego kolege-sosiada . Nabylem Antares DC7-LV(lewaka). Trzeba bedzie wspominac jak w mlodosci castingowal z Nevskaja szarmanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Cześć,Witaj sąsiedzie na forum Antares DC7 LH -> niezła maszynka -> będziesz zadowolony. A co Ty tam u siebie łowisz za ryby? pozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Czesc! Jestem tym z poczatku drogi baita... Mam pytanie na temat sznura czy zylki. Co lepiej uzycz na poczatek ...? Tak naprawdę jestem nadal na początku tej drogi jednak pewnych wyborów już dokonałem. Zacząłem naukę żyłką. Za radą @Jerzego nawinałem 0,25mm i machałem coraz to wydłużając rzuty. To był dobry początek. Opanowałem podstawy pilnowania szpuli, zasad regulacji i nawet złowiłem kilkanaście okonków. Po pewnym czasie zmieniłem na PP 0,15lb i wówczas dopiero odczułem komfort rzucania. Znacznie mniej splątań, lepsze ukłądanie linki na szpuli (nie puchnie) a co za tym idzie mniej stresu.Gdy zacząłem na dokładkę pamietać, o regulacji hamulca rzutowego, w zależności od masy i rodzaju/lotności przynęty, świat się zaróżowił, czego i Tobie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 ...świat się zaróżowił, czego i Tobie życzę Dziekuje za moralne poparczie Dzysiaj wyskoczylem na kursy z 0,285 monofilem (twardy jak psiakrew) ale nieumarlem z rospaczi... Wszystko bedzie OK. Jezeli prawidlowo myszle to wystrzal rzucajac robiszie odpuszcajac kciukiem od spuli, a moze nacisniemcziem klawiszy spustu...? (Prosze niesmiaczsie z czaynika... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 ...A co Ty tam u siebie łowisz za ryby? Bolki przede wsytkim, klenie, sczupaki okonie. Przeszla wiosna zlapalem trotke 80cm.(byla fotka u Ginela Z drapieznikow jest wszystkie nieliczac pstragow i to wszystko 500m. od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 21 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 W pierwszym poście wspomniałem o Dragonie Mystery Slider Jerk...Jaką moc posiada ten kij?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Napisz proszę o tym jak łowicie bolki:- jakie przynęty?- jakie rzeki?- jak duże macie bolki? itd. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Napisz proszę o tym jak łowicie bolki: No to przy okazji w otpowiednim temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Super! Trzymam Ciebie za słowo. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 W pierwszym poście wspomniałem o Dragonie Mystery Slider Jerk...Jaką moc posiada ten kij?? Sądząc po tym jak mi się sprawował sądzę, że możesz spokojnie przyjąć 20- 25 lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 22 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 Popper,właśnie,jak Ci się sprawował?Jakie ma wady?Jakie ma zalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traker Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Popper,właśnie,jak Ci się sprawował?Jakie ma wady?Jakie ma zalety?Chętnie poczytam o tym kijku, bo też się skusiłem na tą promocję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 Trudno mi coś wiecej o nim powiedzieć, ponieważ,.... miałem go jeszcze w wersji spinningowej.Łowiłem nim wyłącznie sliderami 7 i 10 cm, z pleciką Fire Line 17 lb.Cóż można powiedzieć o kijku, którym wyciągnąłem jedynie kilkadziesiąt szczupaczków w przedziale 40-60 cm, ze wskazaniem na te krótsze. Niewiele.Myślę, że to dobry wybór dla kogoś, kto nie chce wydatkować wielkiej kasy na sprzęt.Wędzisko sztywne, dość mocne. Myślę, że dopiero szczupak ponad 70 cm potrafi go tak naprawdę zmusić do prawdziwej pracy. A jego wady: nie był dla mnie fartowny i trafił w ręce kogoś, kto łowi szczupaki na lepszych, szwedzkich wodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traker Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 Na szwedzkich wodach to na pewno szczupaki zmuszą go do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi