Skocz do zawartości

Coś na początek

Bartek_C

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zacząć przygodę z castingiem i rozważam różne opcje,co do zakupienia sprzętu.Zaznaczę na początek,że nie mam zamiaru wydawać dużo(pojęcie względne) pieniędzy na początek...

Mam zamiar łowić tym sprzętem szczupaki,a moją przynętą docelowa będzie slider,jednak na początku planuje nauczyć się rzucać lżejszymi przynętami,ale to w tym momencie mniej ważne...

Zacznijmy od wędziska.Rozważałem zakup Dragona Mystery Slider Jerk 1.95/30-80.w fishing marcie stoi teraz za 120zł.Przyznam,że również zastanawiałem się nad czymś z Jaxona,ale tą opcję jednak raczej odrzucam,chyba każdy wie,z jakich powodów :D

Z multikiem jest dla mnie gorszy problem.Gość w sklepie zachwalał mi Casting Expressa,ale coś mi się on nie podoba(pewnie nie tylko mi).Ogólnie wolałbym niskoprofilowego,choć nie wykluczam zakupu rounda.Zastanawiałem się nad zakupem Okumy San Juan,choć wiem,że dokładając te 50zł,to mógłbym wyrwać C3 na allegro.I teraz mam takie pytanie:czy jeśli bym kupił dragona+okumę,to czy taki zestaw będzie dobrze wyważony??Ewentualnie jeśli macie jakieś zastrzeżenia,co do tego sprzętu,to piszcie...A może macie jakieś inne pomysły?

Aha.Wolałbym kupić sprzęt nowy nie używany.

Temat plecionki pominę,bo chyba nikt nie będzie miał zastrzeżeń do mojego wyboru(Powerpro lub Berkley Fireline)...

Pozdro!!

Power Pro jak najbardziej TAK, ale z FIRELINEm to ... raczej bym nie wchodził w tą ścieżkę... DO korby to się jeszcze nadaje, ale przy multiku ma tendecje do klejenia sie do szpuli i dość łatwego - za to bardzo upierdliwego - kleszczenia się pod wcześniejszymi zwojami... :D

Embarassed Czesc! Jestem tym z poczatku drogi baita... :D Mam pytanie na temat sznura czy zylki. Co lepiej uzycz na poczatek ...? :wacko:

Tak naprawdę jestem nadal na początku tej drogi jednak pewnych wyborów już dokonałem.

Zacząłem naukę żyłką. Za radą @Jerzego nawinałem 0,25mm i machałem coraz to wydłużając rzuty.

To był dobry początek.

Opanowałem podstawy pilnowania szpuli, zasad regulacji i nawet złowiłem kilkanaście okonków.

Po pewnym czasie zmieniłem na PP 0,15lb i wówczas dopiero odczułem komfort rzucania.

Znacznie mniej splątań, lepsze ukłądanie linki na szpuli (nie puchnie) a co za tym idzie mniej stresu.

Gdy zacząłem na dokładkę pamietać, o regulacji hamulca rzutowego, w zależności od masy i rodzaju/lotności przynęty, świat się zaróżowił, czego i Tobie życzę :D

...świat się zaróżowił, czego i Tobie życzę :D

Dziekuje za moralne poparczie :D Dzysiaj wyskoczylem na kursy z 0,285 monofilem (twardy jak psiakrew) ale nieumarlem z rospaczi... Wszystko bedzie OK. Jezeli prawidlowo myszle to wystrzal rzucajac robiszie odpuszcajac kciukiem od spuli, a moze nacisniemcziem klawiszy spustu...? (Prosze niesmiaczsie z czaynika... :lol:)

Trudno mi coś wiecej o nim powiedzieć, ponieważ,.... miałem go jeszcze w wersji spinningowej.

Łowiłem nim wyłącznie sliderami 7 i 10 cm, z pleciką Fire Line 17 lb.

Cóż można powiedzieć o kijku, którym wyciągnąłem jedynie kilkadziesiąt szczupaczków w przedziale 40-60 cm, ze wskazaniem na te krótsze.

Niewiele.

Myślę, że to dobry wybór dla kogoś, kto nie chce wydatkować wielkiej kasy na sprzęt.

Wędzisko sztywne, dość mocne.

Myślę, że dopiero szczupak ponad 70 cm potrafi go tak naprawdę zmusić do prawdziwej pracy.

A jego wady:

nie był dla mnie fartowny i trafił w ręce kogoś, kto łowi szczupaki na lepszych, szwedzkich wodach :D