Skocz do zawartości
  • 0

Kogut w nocy.

laszczewskim

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli kolega sugerował mówiąc wprost szarpaka to nic z tych rzeczy.Zresztą po pierwszym podhaczonym sandaczu(nic takiego mi się nie zdarzyło)natychmiast zmieniłbym przynętę.Jeśli ryby na koguta regulaminowo biorą to nie widze nic dziwnego i zdrożnego w jego używaniu,czy to czerwiec pazdziernik czy grudzień.

Pozdrawiam

• 0

Nie chodziło mi o podhaczanie ryb kogutami, bo hakiem z główki jigowej tak samo zdarzają się podczepienia. Miałem na myśli raczej reakcję ryb na szybko prowadzoną przynętę.

Pomijam wszystkie względne dotyczące zimnej wody, spowolnionego metabolizmu itp., po prostu takie jest moje osobiste spostrzeżenie.

• 0

Miło że się wątpliwości wyjaśniły :).Metabolizm,zimna woda wszystko racja,ale złowiłem w tym roku w grudniu naprawdę sporo sandaczy na koguty i to dość ciężkie(konieczność dalekich rzutów),myślę więc że jak dla mnie próba dość reprezentatywna.Zresztą,tak jak pisałem czasem brały równie dobrze na gumę,stąd wniosek dotyczący tematu-kogut w nocy może być skuteczny jak każda inna przynęta.Najważniejszym czynnikiem wg.mnie jest żerowanie.Ale zgodzę się z tym że im więcej czasu uda się poświęcić na próby tym wnioski będą bardziej uprawnione.Byle do czerwca :).

• 0

Dodałbym do żerowania jeszcze znalezienie/zlokalizowanie ryb. Co nam po tym jak żerują skoro ich nie ma w naszej miejscówce. Na pewnym zbiorniku systematycznie łowię sandacze +/- do połowy października, później mam problem z namierzeniem ryb i efekty mocno spadają. Stary znajomy kiedyś mawiał "jak są, to biorą" i to jest moim zdaniem klucz do sukcesu, żeby rybę znaleźć, kwestia wabika jest wtedy mniej istotna. Wiadomo, są czasem jak w domu tzw. "ciche dni" ;) i wtedy nic, w żaden sposób nie działa.