francisco scaramanga Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Witam Mam pytanie czy ktoś może podrzucić ciekawe / niezawodne knify wiązania plecionki do szpuli kołowrotka. Kiedyś znajomy pokazywał mi patent w połączeniu z żyłką [ szpula >> żyłka >> plecionka ], jednak kołowrotek poszedł do "Żyda" i się zapomniało Mój patent zawiódł i trzeba rozejrzeć się za czymś skuteczniejszym. Dzięki za info lub fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coconut Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Przez pętlę przekładam żyłkę. potem zakładam to na szpulę . Proste i szybkie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Przez pętlę przekładam żyłkę. potem zakładam to na szpulę . Proste i szybkie rozwiązanie.Tylko trzeba w dobrą stronę założyc żeby nawijana żyłka zaciskała się na szpuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) pętle zrobić węzłem ósemkowym co by mocniej trzymał (w razie jak linki zabranie po braniu)później już podkład np żyłkę i plecionkę łączysz węzłem zderzakowym i finito Edytowane 2 Października 2013 przez @Wojti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Siema, ja normalnie wiążę pętelkę zaciskową a w miejscu gdzie supełek naklejam kilku centymetrowy kawałek taśmy izolacyjnej. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coconut Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) Tylko trzeba w dobrą stronę założyc żeby nawijana żyłka zaciskała się na szpuli.Żyłka powinna wychodzić z góry szpuli.Przykładowy film Montaż linki zaczyna się 1min.40 sek. Edytowane 2 Października 2013 przez hauki123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 A to w ogóle trzeba wiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 A to w ogóle trzeba wiązać? a co sugerujesz przykleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 a co sugerujesz przykleić? No... na przykład tak... przykleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 2 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Prawdopodobnie tak to robił, film instruktażowy coś się nie otwiera może ma ktoś jakieś fotki lub dobrego linka z pomocnymi zdjęciami. Ja do tej pory robiłem pętlę kilka razy owijałem na szpuli i podklejałem taśmą, łapiąc powierzchnię szpuli + plecionkę. Ponoć rozwiązanie miało być najlepsze, jednak to z żyłką wydaje mi się całkiem interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Ja robię zwykłą pętelkę wokół szpuli, jeżeli byłaby sytuacja, że ryba wysnuła by całą linkę to chyba żaden węzeł by już nie pomógł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Wiązanie plecionki do metalowej szpuli bywa ryzykowne nawet zaciskowym węzłem ( bo potrafi się wszystko tzn cały nawój później kręcić) gdyż zazwyczaj zewnętrzny nawój jest ciaśniejszy w sensie siły z jaką jest nawijany w trakcie łowienia np ciężkimi główkami czy przynętami stawiającymi stawiającymi duży opór w wodzie.Zdarzyło mi się to raz w trakcie holu i od tego czasu nawijam minimum 20-30 metrów żyłki i potem plecionkę a w sumowym kołowrotku zaklejam zaciskowy węzeł kilkoma zwojami taśmy Scot lub 3M (srebrnej) i działa to bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 2 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Wiązanie plecionki do metalowej szpuli bywa ryzykowne nawet zaciskowym węzłem ( bo potrafi się wszystko tzn cały nawój później kręcić) gdyż zazwyczaj zewnętrzny nawój jest ciaśniejszy w sensie siły z jaką jest nawijany w trakcie łowienia np ciężkimi główkami czy przynętami stawiającymi stawiającymi duży opór w wodzie.Zdarzyło mi się to raz w trakcie holu i od tego czasu nawijam minimum 20-30 metrów żyłki i potem plecionkę a w sumowym kołowrotku zaklejam zaciskowy węzeł kilkoma zwojami taśmy Scot lub 3M (srebrnej) i działa to bez zarzutu. Jeśli to nie problem to poproszę o jakieś fotki tego patentu szpula >>>żyłka>>>plecionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaNerra Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Dlatego ja się cieszę, że ma Red Arca - tam jest mały otworek w szpuli do wiązania pletki/żyłki. W drugim młynku wiążę zwykłym zaciskowym i nawijam przekładając linkę przez grubą książkę, żeby dolne zwoje były ciasno nawinięte i jest git. Nigdy mi się plecionka nie kręciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Jeśli to nie problem to poproszę o jakieś fotki tego patentu szpula >>>żyłka>>>plecionka Co tu fotografować??????/Żyłka zakładana na szpule tak jak na filmiku, jak już nie widać metalowej powierzchni bębna szpuli to wtedy dowiązujesz plecionkę i potem przycinasz taśmę na szerokość ciut mniejszą od wysokości nawoju, zaklejasz w kierunku nawoju 2 razy (wystarczy) i dowijasz resztę,- koniec.W przypadku sumowego kołowrotka plecionka bezpośrednio na szpule i taśma 3 razy,- koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Ok dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi