Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Witam wszystkich.

Prosze o konkretne modele blanku pod okonia.

Kijek ma służyć do jigowania na głębokości 6-8m. na główkach 7-10gr.dł.około 2m.Zależy mi aby szczytówka była na tyle sztywna żeby nie poddawała się zbytnio po główką 10gr.+ 7cm. twister.

Kijek powinien mieć głęboką amortyzację,jak kto woli mięsisty blank i raczej z niezbyt dużym zapasem mocy bo nie uznaję kompromisów w stylu że jak weżmie szczupak 70cm to będzie tańczył na wędce.Poprostu chcę wędeczke typowo okoniową,która poradzi sobie z wyżej wymienionymi wabikami.

Z góry dziękuję za rady.

Batson IP842. Sam mam taki i do przynęt które podajesz to ideał. Zaczyna ciągnąć od 4 gram do deklarowanych 14, chociaż dałbym mu jakieś 30 % więcej. Gruba szczytówka i bardzo równomierne ugięcie. Zero spadów. 12lb mocy pozwala wyciągnąć największego garbusa. Łowię głównie na żwirowni gdzie głębokości dochodzą do kilkunastu metrów i przynętę czuję znakomicie. Zadzwoń do Irka Matuszewskiego, a on na pewno poleci również serię XP. Ew ISB781. Bardziej szczytowe ugięcie.

ATC III ISJ 661 blank szybki ale z równomiernym ugięciem pod okoniem. Jako ze ostatnio sandacze łowię w płytkim miejscu to sprawdzony i na sandaczach do 60cm. Okonie od 18-20 cm trzyma pięknie, 8-10 cm maluchy czasem zlecą. Ogarnia od 3g do ok15 plus guma.

Zależy mi aby szczytówka była na tyle sztywna żeby nie poddawała się zbytnio po główką 10gr.+ 7cm. twister.

Ten nie klęknie. Jednak subiektywne odczucia mogą się różnić. Wspomniany model to kijaszek o mocy 10 lb a więc to, co zwykle polecają łowcy pstrągów i okoni większych niż dłoń

Ja go przeznaczę do połowu pstrągów w niewielkich rzekach, w trakcie brodzenia, oraz okoni z łodzi.

Jeśli wciąż jeszcze porusamy się w obrębie długości do 2,00 z tolerancją (może), to pięknie jawią się Batsony o symbolice ISP843F lub wersja nieco tylko lżejsza.

Przy okazji podpytaj kolegę ksywka @Jozi. Ma on ciekawego bardzo Phenixa bodaj 8 lb.

Jigging o którym mowa ma zdecydowanie równomierne ugięcie.

Ja mam inny model EWS63M-XF i zakupiłem go typowo pod sandacza, z czego jestem niesamowicie zadowolony.

Bardzo dokładnie obejrzałem również model o którym mowa (do 18g, 2,0 m) i to co mi przyszło od razu do głowy to przede wszystkim okoń, choć popper - teraz tak myślę - faktycznie jest świetny też na pstrąga..

Równomierne ugięcie, kijek szybki, bardzo lekki. na swoim wyczuwam nawet najdrobniejsze puknięcie

Jigging o którym mowa ma zdecydowanie równomierne ugięcie.

Ja mam inny model EWS63M-XF i zakupiłem go typowo pod sandacza, z czego jestem niesamowicie zadowolony.

Bardzo dokładnie obejrzałem również model o którym mowa (do 18g, 2,0 m) i to co mi przyszło od razu do głowy to przede wszystkim okoń, choć popper - teraz tak myślę - faktycznie jest świetny też na pstrąga..

Równomierne ugięcie, kijek szybki, bardzo lekki. na swoim wyczuwam nawet najdrobniejsze puknięcie

No i, trzeba dodać, cena jest nader przystepna.

No i, trzeba dodać, cena jest nader przystepna.

To PRAWDA!

Nie będę robić porównań według swojej oceny do tego co miałem wcześniej i w jakiej kwocie :unsure: ale teraz Jigging to #1.

Jeśli chodzi o czułość: Pierwszy rzut na główce 10-tce i zacięcie przy zetknięciu z dnem.. Do teraz mnie to bawi :D

• 8 miesięcy temu...

Witam, podłączę się pod temat.

Potrzebuję kija do łódki i pływadełka, długość 180cm-200cm w jednym kawałku, przynęty - głównie cykady 5-9g, rzadziej wobki około 5cm oraz gumy około 5cm + 5-7g główki, kijek będzie pracował wraz z plecionką 4-8lb i przyponem z cienkiej żyłki. Jaki blank polecacie?

Myślałem o ISB781, czy nie będzie za mocny i za sztywny, nie będzie spadów? Czy może lepiej wybrać mod/fasta - tylko zależy mi na czułości i szybkości. Cena około 200zł, dziękuję za odpowiedzi.