Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Sam blank do 200zł oczywiście, przepraszam, że nie jasno się wyraziłem :D Dziękuję za odpowiedzi.

1. Czyli bardziej mod/fasta polecicie na okonka? Czy ten SB780 będzie wystarczająco czuły? Bo jeśli dobrze rozumiem to mod/fast spisze się lepiej podczas holu, kruchy pysk okonia itp.? :D

2. Czy RX6 w zupełności wystarczy, czy warto troszkę dorzucić do tej RX7-ki? :D

Może dodam, że kij będzie łowił naprawdę duże okonie takie ponad 1kg spokojnie :D Liczę na dalsze odp. i propozycje :D

Będzie wystarczająco czuły, szczytówka jak we wklejce. Właśnie biorąc pod uwagę kruchy pyszczek to RX6, nie chodzi o cenę a o gatunek ryby. Ten mod fast aż taki mod nie jest.

Jak gdzieś znajdziesz to ISJ 661 ATC. Sporadycznie bywałem na dużych okoniach, 2-3 dni w roku udawało się je łowić, kijek sprawdzał się pięknie. Przy okazji walczy z pstrągami w strumyczkach i kleniami. Zeszły rok to był okres kiedy sandacze mogłem złapać tylko bardzo lekko, tez go przetestowałem chociaż to już była przesada.

Witam.

Użytkuje przedłużonego o 20 cm SB 780 i na pewno nie jest to ustępliwy kij, ale typowy Spin Bass Batsona czyli stosunkowo delikatna szczytówka i mocarny nieustepliwy dolnik. Typowo pod gumę w opadzie główki jakie obsługuje komfortowo to od 7g do 14g plus kopyto 2,5 cala a i 17g plus kopyto 2,5 cala pociągnie agresywnie, 4g to dla niego za lekko. RX6 czy rx7 jesli chodzi o czułość podobna, jedynie rx7 sztywniejszy.

Miałem kiedyś w ręce blank IP841 i on by mi bardziej pasował pod łowienie na przypon z żyłki i przynęty w granicach 4 do 8 g,o wiele subtelniejszy niż spin bass typowo pod okonia byłby chyba lepszy.

Pozdrawiam.

witam.

mam ISB 841, to samo tylko 213,

bardzo fajny szybki blank, używam go na zaporówce do łowienia z łodzi przy bezwietrznej pogodzie,do takiego finezyjnego łowienia sandaczy na główki 12g+guma na głębokości do 8m.

trafiają sie okonie , nic nie spada. w tym roku poradził sobie z sandaczem 90+ w, szybkim tempie. moim zdaniem blank jak już pod większe okonie.

Wobler, zainteresuj się tym IP81. Mam kijek na IP842 – bardzo przyjemny, głęboko pracujący blank, o niewielkiej zbieżności. Ale byłby raczej na mega okonie. Ten o oczko lżejszy powinien być ciekawy. Spokojnie obsłuży przynęty w podanym przez ciebie przedziale. No i ta cena – ciężko znaleźć coś tańszego do samodzielnego montażu…

Wobler, zainteresuj się tym IP81. Mam kijek na IP842 – bardzo przyjemny, głęboko pracujący blank, o niewielkiej zbieżności. Ale byłby raczej na mega okonie. Ten o oczko lżejszy powinien być ciekawy. Spokojnie obsłuży przynęty w podanym przez ciebie przedziale. No i ta cena – ciężko znaleźć coś tańszego do samodzielnego montażu…

7 stóp troszkę za długi, ale to jeszcze bym przebolał :D Napewno będzie odpowiedni? :D

@woblerku129- myślę że warto spróbować też innej drogi. Popatrz tutaj na serie spinning i blaend, oczywiście na te króciaczki http://fishingrod.pl/blanki/spinningowe/mhx/mhx-series/spinn ing-casting.html wg mnie jest tam ok 10 kijków wręcz stworzonych do złożenia okonióweczki,od mini paprochóweczki niszczącej zapewne każdą wklejkę po troszke mocniejsze patyczki które i szczupaczkowi dadzą spokojnie radę.Ja sam mam wytypowane co najmniej 4 blanki na finezyjną i co najważniejsze tanią okoniówkę :D .

Pozdrawiam!

Odpowiem Ci przewrotnie: ja – gdybym nie mógł sobie machnąć – to bym nie kupił. Myślę, że powinieneś porównać IP/ISB/SB i świadomie zdecydować. IP dość dobrze pasuje do Twojego opisu: ładnie chodzi pod woblerami i obrotówkami, pod cykadą, która jest czymś pośrednim – też powinien się sprawdzić. Spójrz tu:

http://www.jerkbait.pl/?p=225

Zastanawiam się, czy IP841 jest bardziej szczytowy niż IP842. Bo domeną IP842 z pewnością nie są gumy (szczególnie te najmniejsze). W każdym razie ja do gum wolę kije o delikatniejszej szczytówce i większej zbieżności/sztywniejszym dolniku.

• Like 1

Jaak to gubił :unsure: ? Dziwię się ponieważ w przypadkuu okoni nie rozumiem pojęcia spadania ryb.Super ostry hak\kotwica i odpowiednia żyłeczka i nie widzę problemu.Poza tym to delikatne blanki więc będzie ok. Ja dla twoich celów zerkałbym w stronę S842 i SJ781.

PZDR!

SJ MHX są fajne,już je miałem w łapach. MKoże starczy SJ 781, to 10lb a z oględzin niektórych blanków widzę że moc mają, wyrzuty jak często bywa zawyżone (nieprecyzyjnie się wyraziłem)- wyższe niż w opisie. Co prawda zastanawiałbym się czy SJ czy może poppingi. Są fast, jest model 1,7-10g a szczytówka 1,8mm. Mag bas mi się podoba, dwuczęściowy HS też.

• 2 tygodnie później...

Witam

Ja także szukałem czegoś na większe okonie. Zdecydowałem się na SJ9000-2-MHX. Mam kilka seryjnych wklejanek ale ich nie lubię z powodu zbyt makaronowych szczytówek, które raczej pokazują niż przekazują branie, mam nadzieję, że tu będzie inaczej.

Według Bob McKamey-a blank ten został wykonany aby naśladować wiernie G Loomis IMX HS-9000. Teoretycznie blank MHX powinien być nawet nieco lżejszy. (http://rodbuilding.org/read.php?2,326637,326836).

Ponieważ miałem okazję ukręcić coś świeżego to poppingi na okonia pasują jak pięść do oka. Jak Friko powiedział przy oglądaniu blanków jest to doskonała forma hot shota.Szczytówka jest bardzo czuła ale na niewielkim odcinku, niżej to jest pien. Jest z czego ciąć, na sandacza bardzo fajne, okoniowi rozerwie pyszczek.

Ponieważ miałem okazję ukręcić coś świeżego to poppingi na okonia pasują jak pięść do oka. Jak Friko powiedział przy oglądaniu blanków jest to doskonała forma hot shota.Szczytówka jest bardzo czuła ale na niewielkim odcinku, niżej to jest pien. Jest z czego ciąć, na sandacza bardzo fajne, okoniowi rozerwie pyszczek.

O jakich poppingach konkretnie mowa?

Pozdrawiam

Grzesiek

Na mój gust – o konkretnych. Ja używałem IP842 (według mnie – nie za bardzo szczytowy) i IP963 (a jakże, szczytowy, taki „kieszonkowy” hot shot) i doświadczenia mam pozytywne. Choć z pewnością – jeżeli te wędki można użyć na okonie, to tylko największego kalibru. To zwykłych zastosowań przydałby się o oczko – dwa delikatniejsze. Ta druga nadawałaby się na polskiego sandacza czy szczupaka na lekko.

No pytałem co Kolega @woblerwz ukręcił, jakie poppingi ma na myśli, bo nie jarzę z kontekstu. Czy MHX i jakie.

I już tak Krzyśku nie segreguj tych ryb względem obywatelstwa bo mam łowisko do rozpracowania, całkiem w Polsce, gdzie okonki zażerają 15cm ukleje aż miło ;)

Więc blank na okonia (zupełnie pobocznie napomknę) powinien poprowadzić tam całkiem sporego swimmbaita :D

Pozdrawiam

Grzesiek

• Like 1

Poppingi MHX-a niewiele mają wspólnego z poppingami Batsona, no może poza nazwą. Są to po prostu Hot-Shoty. Z tym że ponieważ nazwa Hot-Shot w USA kojarzy się głównie z dosyć wąską niszą łowienia salmonidów, zdecydowano zw względów handlowych że się nazwie je poppingami i już :lol:

To oczywiście tak pół-żartem natomiast faktycznie w modelu wymienionym przez Wojtka widzę wszystkie cechy charakterystyczne HS-a

Wbrew temu co pisze Bob McKamey w moim odczuciu ten sping-jig to jednak bardziej jest spin-jig niz hot-shot :unsure: ugięcie wydaj mi się jednak bardziej regulane niż przy Hs-ie, generalnie pomimo niepozornych parametrów i deklarowanej wagi, SJ900-2 to naprawdę kawał blanku ! Może Wojtek podrzuci jeszcze swoje przemyślenia, bo wiem że ostro teraz ćwiczy z MHX-ami :D

Tak sie składa że pierwsze które brałem do ręki z MHX to HS9600-2 i SJ9000-2. SJ jest wyraźnie bardziej okoniowy niż HS, gnie się chętniej w dolniku, pełniej ugina się przy wymachu. Ponieważ nie jestem w stanie uzbroić każdego interesującego mnie blanku zbroiłem HS9600-2, jako lekki kij sandaczowy i tą rolę spełnia b. dobrze. Próbowałem łowić nim okonie z użyciem plecionki, egzemplarze które puknęły przynętę po prostu się odbiły. Znając łowisko to nie przekraczały 20cm. Pozostałe spin jigi miałem w rękach, nie ma niespodzianek jak przy poppingach , są spin jigami. Używam sj-ów ATC III w mocy 1 i 3 i skłonny jestem zrobić sobie w ich miejsce MHX-y. Jako niedowiarek pozwoliłem sobie na zmierzenie i zważenie blanków, dane podane przez producenta są poprawne.

Coś jeszcze kręci się po lakierowaniu ale więcej za jakiś czas i w bardziej odpowiednim wątku.