Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Mario, Siacho - tak się właśnie spodziewam, że 10 lb w StC to może już być sporo, no ale do paprochów to jakaś tam wklejka stoi.

To ma być szybki patyk do gum 5/7 cm na główkach do 8 gram :D

Zresztą, inne przyłowy na niego mile widziane.

Chyba będę w tym kierunku uderzał.

Gdyby jeszcze ktoś miał jakieś doświadczenia z avs70mlf2 - śmiało pisać ;)

• Like 1

• 7 miesięcy temu...

Jest taki FX862-2 Phenixa obsługuje gumki na główkach 2-8g pełen komfort i tak z 2g można jesze przeciążyć ,ale jużnie ta dynamika.Troczka też obsłuży, choć to nie jest typowy trokowy blank z bardzo sztywnym dołem, więc ciężarki w deklarowanym cw wskazane. Jest też w Phenixie takie cudo jak Iron Feather tam szczytówka wybitnie o charakterze wklejkowym z mocnym dolnikiem, ale to ok 210-220$ za oceanem, trochę sporo jak na wklejkę :rolleyes:

Ja to nim smyczę delikatnie za pasiaczkiem 1,5-3g + gumeczki 3-4cm.Więcej nie stosowałem bo ma delikatną szczytóweczkę więc nie chcę nieć głupiej miny i wysyłać szczytówki do pheniksa, a na cięższe działania mam inne kije, na zboka nie łowię bo nie cierpię tej metody.Ze stelką 1000FE zajebiaszcze narzędzie na okonia, wręcz kat.Wszystko widzisz na tej szczytówce bo jest jak igła.Okoń powącha gumkę i wisi.

Ciężej to FX862-2 ogarnia :) .

Edytowane przez Jozi

Polecam FX862-2.Tym połowisz spokojnie główkami od 1,5g lub tego FX802-2 ewentualnie FX801-2 to byłoby superowe do 1,5-3g+gumki 3-4cm.

Eliksirki mają płynniejsze ugięcie od irona, ładniej amortyzuje ryblę. pięknie przechodzi w parabolę.

Edytowane przez Jozi

Ja osobiście mam w swoim posiadaniu FX701-2. Idealnie ogarnia ciężar od 1 grama do 7 nawet. Osobiście bardzo polecam. Ale z tego co widzę to koledzy trochę dłuższe długości proponują.

Jakoś kiepsko go widzę z główką 7g+gumka.Strasznie chyba klęka.

Edytowane przez Jozi

Aten Phenix FX862-2 to broń Boże z myślą o troku,oczywiście da się,ale to zwykła no ta ,prochibicja :lol: To rasowy brzegowiec pod główki 2-8g obrotówki 0-2 , małe jaziowo-kleniowe wobki też obsłuży.W tej długości nie znam blanków innych firm o podobnej charakterystyce .To znaczy ,one są dedykowane przez producentów międzyinnymi pod okonia ,ale w zasadzie to blanki kleniowe i jaziowe ,lub lekkie pstrągówki.Ale takiego jak FX862 nie ma chyba żadna m-ka. Zaznaczam w tej długości ,bo poniżej 7'6" coś by tam znalazł u innych producentów.

Do malutkich gumek używam Phenix'a zwanego mosqito, wyrzut do 3,5 grama ostatnio dostał 4,5 i nawet nie pisnął, raczej do łódki ewentualnie małe rzeki bo długości to on ma 2,05(jednoskład) i za daleko lekka przynęta nie poleci. Poza tym uzywam go na inne ryby(małe woblerki, mikro wachadełka, koguciki) daje rade pięćdziesiecio centymetrowy jaziom, kleniom i pstrągom. Choć te ostatnie zawijają go w okrąg.Znajomy na takim wyholował 70 cm bolenia, na niewielkiej rzece z małym uciągiem.