Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Zdradz no Jozi co to za cudo ze zmiennymi szczytówkami.

Zadne cudo Yad Denver 2,4m 1-10g.Z węgla IM-6 ma wkładane szczytówki, można dorobić coś ze szkła, nawet jakiegoś szklaka kupiłem do przeróbki ale nie wiem czy nie sprzedam, bo nie chce się z nią bawić.

Tak się zmieniają jak w picerze.

Edytowane przez Jozi

• 3 tygodnie później...

Witam!
Potrebuję porady w sprawie doboru blanku. Szukam czegoś co obsłuży gumisie do 7cm na główkach w przedziale 5-10g,będzie łowione dość głęboko (5-12m). Chciałbym,zeby blank był pod opad,czyli ex/fast. Przerwę zimową planuję poświęcić na lekkie zbrojenie i liczę,że podpowiecie mi,czym się zainteresować. Myślałem o czymś ze stajni MHX,ale czekam, zdecyduję sie dopiero po podpowiedziach użytkowników,którzy łowią tak jak ja chcę zacząć :)

Pozdrawiam,Radek

Napisz na priv do kolegi Dąbek111 to okoniowy specjalista i na pewno dobrze doradzi ,rad Joziego też bym nie bagatelizował to też uznany okoniowiec .Koniecznie napisz czy na łódkę czy z brzegu bo to dwa różne światy i nie ma sensu doradzanie "na ślepo" nie wiedząc gdzie i jak kij będzie zastosowany.

Pozdrawiam

Edytowane przez mrWhite7

Napisz na priv do kolegi Dąbek111 to okoniowy specjalista i na pewno dobrze doradzi ,rad Joziego też bym nie bagatelizował to też uznany okoniowiec .Koniecznie napisz czy na łódkę czy z brzegu bo to dwa różne światy i nie ma sensu doradzanie "na ślepo" nie wiedząc gdzie i jak kij będzie zastosowany.

Pozdrawiam

Pojechałeś z tym specjalistą Artur :wub: W Polsce co łowisko to specjalista :) S842-2 MHX nie podoła na zakładanych maksymalnych głębokościach i gramaturze,maks 10g 5cm gumak na 4-6m.Wspomniany wyżej Phenix UMBX S700L nada się bez wątpienia, jak i P842-2 MHX. StCroix 4-8lb za słabe ,a 10lb mogą być za sztywne. Ja używam TXa 862 3-10lb Phenixa ,łączy niesamowitą czułośc ,szybkość,ugięcie niepozwalające spadać nawet małym pasiakom ,z mocą pozwalającą pokonać spore przyłowy.Do tego waga gotowej wedki ,pozwala mieć uśmiechniętą michę i przyjemność,za każdym wypadem na ryby.A wabiki ,od gumaków na główkach 3-15g nawet z predatorem 7cm ,bez jęknięcia komfort w prowadzeniu w pełnym podanym zakresie, po obrotówki 2-3 ,od biedy i 4-kę pociagnie.A na Martwej Wiśle bywają miejscówki 10+m,zwłaszcza o tej porze roku :)

:rolleyes: fufi - łatwo zauważyć jest , że "opad" to prowizoryczne , czyli środowiskowo nadzwyczaj trwałe , opisanie sprzętowego oraz technicznego świata , sprzedane skutecznie żarliwym czytelnikom , którzy niestety łyknęli ten prymitywny zestaw pojęć niczym pasztetowy gąsior kluchy , przez przeświadczonych o swojej intelektualnej misji , niedouczonych niestety redaktorów oraz ich zastępców , co jest najświętszą relikwią, oraz mitem założycielskim tzw polskiej szkoły spinningu - chcesz się założyć ??

Tak więc nie ma blanków opadowych , ani tym bardziej kijów opadowych , choć opadówa wbita w głowy nie pozwala uważać inaczej :) Co nie przeszkadza kompromisowo łowić redaktorowi Jackowi K. kijem jigowym , w technice opadu :D

Akurat St Croix nie będzie za słabe , a znajdziesz w ich propozycjach , w różnych seriach , przynajmniej kilkanaście doskonałych jigówek , drop shotów , poppingów etc . Podobnie jak w ofercie innych firm ; Lamiglasa , Loomisa , Phenixa , Airrusa , Falcona , oraz pośród taniego bogactwa , dla mnie zupełnie nierozpoznawalnego , krajowego wysypiska ..

Generalizując ,to StCroix nie będzie za słabe , bo faktycznie jest tam sporo propozycji pod jigi.Lecz mi chodzi o konkretny blank lub blanki w przedziale 6'6"-7' 4-8 lb ,które są rasowymi okoniówkami ale nie w górnych CW przynęt i głębokościach przedstawionych przez autora wątku(moim zdaniem riper 5cm na główce 10g to maks, możliwości akurat tych blanków).Natomiast posiadam wędkę na blanku 3S70MLF 4-10lb i niestety okonki z niego spadają lub wręcz się odbijają ,pomijają oczywiście normalnie żerujące garbusy, nie zaczepione za przysłowiową skórkę.

Natomiast kolega bardzo oszczędnie nakreślił wymagania stawiane przed wędką, choćby jej długością.

Edytowane przez Dąbek 111

jak ktoś piszę, że do opadu to ja rozumiem, że do podbijania i tyle, a to pociąga za sobą naturalne wymagania co do mocy i charakterystyki blanku oraz pewnego kompromisu

bo nie znam blanku, który na 10m podbije 8-10g i nie będą z niego spadały okonie zaczepione za "skorkę"

na 10-12m i gumach 7cm to chyba raczej mówimy o "normalnie" żerujących garbusach 30+, bo na 20+ i paprochy są inne miejscowki i inne wędki

Więc ,każdy z przedstawionych dotychczas 10-cio funtowych blanków, sprosta postawionym wymaganiom ,uwzględniając kompromis.Co do przysłowiowej skórki ,może określenie zbyt przeobrazowane,bardziej chodzi o kruchy pysk okonia tym bardziej dużego ,który potrafi poszalec.Mi z 10lb SC niestety spadały po równo te20+ jak i 30+.Ja znalazłem i opisałem blank na końcu ,dla mnie w chwili obecnej najsensowniejsze i bezkompromisowe rozwiązanie .Przy rozpiętości cw i założeniach przedstawionych na początku wątku, każda z podanych wyżej propozycji kompromis zawiera znaczny.

z wiekszej głębokości i na małym haku to 40+ spadały mi też z FX 701-2

TX dzięki swojej unikalnej konstrukcji byłby pewnie super, tylko kolega Fufi nie napisał ...... ile chce za blank zapłacić :) +w przypadku TX moim zdaniem konieczne tytany - nie ma co psuć takiego blanku ;)

Edytowane przez bazyloss

Hej!

Zazwyczaj ładny okoń bywał u mnie przylowem przy dosć głębokim sandaczowaniu,stąd pomysł,żeby pojigować(poopadować) i połowić je rozmyślnie. Nie zastanawiałem sie do tej pory,czy na blank chcę wydać 300 czy 800zł,onanistą sprzętowym nie jestem a i gotówka z nieba mi nie spada, więc pewnie bedzie to kijek w rozsądnych pieniądzach. Okoni za skórkę raczej nie łowiłem,jak sie zdarzało,to zazwyczaj gumiś był zassany az po ołów. Żałuję,że nie mogę na miejscu pomacać blanków,które polecaliście (poza małymi wyjątkami)-byłoby łatwiej wybrać.

Wojtku, mogłem pomachać swego czasu Darkowym kijkiem,ale jego mina i spojrzenie,gdy zapytałem o takową możliwość, rozwiały szybciutko ten pomysł hihihi :)

Rzuć okiem na PRV,mam zapytanie :)

Domyślam się, ale pewnie mogłeś zabrać jego żonę na imprezę :D

Na priwie masz odpowiedź, pomachaj tym co ma Kuba, ten jest krótszy nieco.

Gdyby Anka nie była moją kuzynką,to kto wie? ;) Pogadam z Dżejkobem,dziś chyba do mnie zajrzy. Jego i tak Orlen wessał na Amen...

Lowilem na Solinie na podobnych glebokosciach, wlasnie na lekkich glowkach jak sumy mialy wszystko w nosie. Sprawdzil sie swietnie Konger Paladin Coliber. Koniecznie wez go do reki przed zakupem. Nic z niego nie spada i wbrew temu ze wyglada jak olowek to ma spory zapas mocy. Bawie sie nim nawet na pstragach na niskiej wodzie, gdy chce posmigac owadami i pstragi ok 40 holuje w ostrogach w Sanowym nurcie.

Nie generalizując , ani nie upraszczając do osobistych sympatii , albo antypatii , spójrz Dąbku 111 w ten rejestr .

http://www.stcroixrods.com/pdfs/2013_Freshwater_Blanks.pdf

Reszty oferty nie będę wywlekał ..

Ja tam tylko w tej serii widzę kilkanaście blanków , z których można wykrzesać każdą dosłownie , dowolną okoniówkę , od włosowego topu poczynając :)

Sławku znam tą tabelkę i często mam okazję ją studiować.Blanki akurat tej m-ki to dla mnie nr1 wśród krótkich dwuskładów.Z pewnością jest tam sporo propozycji nadających się do zbudowania wędki pod warunki określone na początku wątku i można je nazwać wędkami okoniowymi ,jeśli łowi się je z premedytacją.Większość lekkich kijów sandaczowych może spełnić wymaganiom autora wątku.Lecz dla mnie nie bedą one posiadały cech rasowych okoniowych wędek jakie posiadają perełki z pow.tabelki blanki 4-8lb.Są okresy w roku gdzie mogę na swoje łowisko zabrać kij sandaczowy którym zazwyczaj ciskam i prowadzę gumy 3-4" na 25-30g , a w razie potrzeby łowię na 5cm predatora na 8-10g ołowiu z premedytacją okonie ,a rejestracja brania nie jest przypadkowym strzałem w ciemno , lecz niestety hol ryby nie sprawia frajdy.