Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

No własnie po parametrach mnie zaciekawił i chciałbym zasiegnac jezyka na jego temat, bo mam smaka go zrobic pod spina w minimach na zalewowe łowienie... I jeszcze jeden model ale juz w w SCIV

4S80MLF2 8' 2 4-10 1/8-3/8 ML FAST .422 4.5 1.8

oba modele na mudhole

Edytowane przez yglo

3S80MLM2

Typowa kluseczka o akcji podobnej do rx6 batsona, może jeszcze bardziej kluskowata.

4S80MLF2

Bardzo fajny i lekki blank do uniwersalnych zastosowań, szybsza szczytowa akcja, mocny dolnik, bardzo dobry do castingu.

Ciekawy do łowienia na duzych odległościach z uwagi na relatywnie mocny dolnik.

Właśnie odebrałem niedawno z pracowni Piotra Matusiaka kijek z planami pod okonia na blanku Phoenix FX 794-2 kijek wyszedł cudownie tymbardziej, że z pracowni znamienitego fachowca. Jak będzie się zachowywał nad wodą jeszcze nie wiem bo nie było okazji przetestować choć zapowiada się dobrze. Wydaje mi sie jednak, że na łódkę będzie ciut za długi a i akcję wolę trochę szybszą i właśnie jest w produkcji następny również ze stajni Phoenix lecz UMBX S700-L. Ten powinien być idealny do opisanej metody połowu  tj. główka około 10 g kopytko 2,5 cala i opadzik na kilku metrach wody. Po odebraniu i testach zdam relację. 

Eee,ten UMBX-S700L ,będzie super na 100%, mam odpowiednik Tx-a. właśnie pod takie łowienie .Natomiast pod lżejsze główki do 7g +guma 2" z dwuskładów Phenixa to FX-y z 2 na końcu są super ,choć najdynamiczniejszy jednak FX862-2 i można odrobinę przeciązyć tak do 9g główka.

Yglo,tak myślę ,żeFX 802-2 przypasiłby Ci, jeśli ta właśnie długość  jest wyznacznikiem.

Do delikatniejszego łowienia i lżejszych główek mam kijek na blanku S842-2-MHX i spisuje się wyśmienicie tak do 8 gr przeciążony nie chodzi już jak trzeba

Bo ten blank jest dokladnie do tych przynęt do jakich jest opisany. czyli 9 gr.

W tym zakresie i za ta kase jest naprawde fajny,