joza67 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Wszystkie moje delikatne wędeczki ubrane są jak najdelikatniej czyli w tytany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wurth5 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Witam szanowne grono kolegów. Czytając forum zachorowałem na wędke własnej produkcji,zadanie dla laika wydaje się arcytrudne. Z drugiej strony każdy kiedyś zaczynał, czytając tutaj artykuły widzę,że mam do czynienia z grupą ludzi majacych bogate doświadczenia jak i wiedzę, z której oczywiście chciałbym skorzystać. Na pierwszy rzut marzy mi się delikatny kijek na okonia,łowienie z pontonu gumami wagowo przedział 5-8g. głębokość 5-7m.O dobrym wyczuciu brań np. z opadu czasem łowiąc na boczny trok ( nie chcę wklejanki,chcę czuć branie) . Kijek krótki 1 skład i możliwie lekki.Co do walorów estetycznych chcę czarny blank z złotymi dodatkami. Na początek zajme się zgromadzeniem odpowiednich elementów i pytanie dotyczy tego wątku.Wybrałem wstępnie:Blank Phenix UMBX S700L , przelotki Fuji Sic Guides GSVSG Gold Frames. Czy to dobry wybór? czytałem też że istotny jest w dobieraniu do zestawu młynek. Mam Okume vs20 ale docelowo chcę Shimano stelle 1000 Kolejne pytanie dotyczy mocowania młynka jakie proponujecie , wygląd okleina egzotyczne drewno.Rękojeść chcę z korka ale wstawić też pierścień z drewna egzotycznego , wyczytałem na forum że lepiej przenosi drgania i to przemawia do mnie. Ostatnie pytanie czy ozdobne pierścienie na blanku się maluje? jaka farba lub inna metoda okleiny jakie widzialem do blanków nie spełniają moich oczekiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Witaj Fajnie ,że kolejny wędkarz chce spróbować swoich sił w kręceniu badyli,bo nie ma większej frajdy jak połowić rybek na zrobioną przez siebię wędkę ,czy przynętę Co do twojego wyboru wybrałeś firmę oferującą znakomite blanki,ale w wyborze blanku pod okonia w warunkach i do przynęt jakie opisałeś skłaniałbym się zdecydowanie w kierunku Phenixa FX701 w jednym kawałku ,kwintesencja tego co potrzebujesz.Wyjdzie na nim kijek szybki ,mega czuły ,o progresywnym ugięciu pod obciążeniem.Cieniutka szczytówka zapewne pozwoli na zastosowanie go i do bocznego troka ,ale sam się przekonasz że zapomnisz szybko o tej metodzie. Ten ,którego proponowałeś to blank 10lb do gum na główkach do 14g, sandacz szczupak na lekko ,lub okoń na ciężko ,z dużej głębokości. Co do przelotek , podane przez Ciebie Sici będą ciężkie . Kolega z forum ma ten blank ubrany w Fuji Tytan 20Y-4,5L,ale jest alternatywa w Przelotkach PB minima 4 tiChrom ,gdzie można kończyć zbrojenie na 4 lub 3, i wagową będą zbliżone do zestawu Fuji który podałem.Rękojeść ,kwestia upodobań, sygnał do łapki dotrze na bank .Dobry będzie zwykły uchwyt grafitowy z dość twardym arborem z grafitu, lub insert z drewna stabilizowanego ,kolega Matusiak wykonuje piękne. Edytowane 31 Grudnia 2012 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wurth5 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Dąbek 111 wielkie dzięki za odpowiedź , jako że często czytałem że powołują się na Twoją wiedzę dotyczącą blanków na okońia przyjmuję tą radę z pełmą wiarą , czyli blank Phenixa FX701 resztę musze znaleźć w necie jak wygląda ,przelotki rozumiem o jakich piszesz nie są chyba w kolorach złotych a tak jak pisałem takie od strony estetycznej bym widział i bardziej o kolor idzie niż jakie o jakie to Was pytam,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 przelotki rozumiem o jakich piszesz nie są chyba w kolorach złotych a tak jak pisałem takie od strony estetycznej bym widział i bardziej o kolor idzie niż jakie o jakie to Was pytam,pozdrawiam. są i ze złotym ringiem: http://www.mudhole.com/Rod-Building/minima-4/BM3NG-Minima-3-Match-Guides-Black Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 W kwestii przelotek ,tak jak kolega podał w linku, lub inne z PB ,ale bardziej skupiłbym się na ich wadze niż wyglądzie, ze złotem Stelki mogą komponować np złote pierścionki na rękojeści, i fajnie współgra brązowy korek. Na dzielonej rękojeści zmieścisz trzy pierścienie ,a Burnt na rękojeści akurat doważy ubytek na splitgripie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wurth5 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 O Panowie wielkie dzięki i tak proszę jako że w temacie pisałem że jestem laikiem i dopiero chłonę wiedzę podawanie konkretnych nazw ,linków to mi gra a proszę podpowiedzieć mi Panowie co do ozdobników na blanku typu otoczki , malowane? nie widziałem oklein takich. Jak już zbiorę co mam zakupić będę męczył temat jak to poskładać w całość,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wurth5 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Witaj Fajnie ,że kolejny wędkarz chce spróbować swoich sił w kręceniu badyli,bo nie ma większej frajdy jak połowić rybek na zrobioną przez siebię wędkę ,czy przynętę Co do twojego wyboru wybrałeś firmę oferującą znakomite blanki,ale w wyborze blanku pod okonia w warunkach i do przynęt jakie opisałeś skłaniałbym się zdecydowanie w kierunku Phenixa FX701 w jednym kawałku ,kwintesencja tego co potrzebujesz.Wyjdzie na nim kijek szybki ,mega czuły ,o progresywnym ugięciu pod obciążeniem.Cieniutka szczytówka zapewne pozwoli na zastosowanie go i do bocznego troka ,ale sam się przekonasz że zapomnisz szybko o tej metodzie. Ten ,którego proponowałeś to blank 10lb do gum na główkach do 14g, sandacz szczupak na lekko ,lub okoń na ciężko ,z dużej głębokości. Co do przelotek , podane przez Ciebie Sici będą ciężkie . Kolega z forum ma ten blank ubrany w Fuji Tytan 20Y-4,5L,ale jest alternatywa w Przelotkach PB minima 4 tiChrom ,gdzie można kończyć zbrojenie na 4 lub 3, i wagową będą zbliżone do zestawu Fuji który podałem.Rękojeść ,kwestia upodobań, sygnał do łapki dotrze na bank .Dobry będzie zwykły uchwyt grafitowy z dość twardym arborem z grafitu, lub insert z drewna stabilizowanego ,kolega Matusiak wykonuje piękne.Kolego czy możesz podać konkretne modele uchwytów jakie byś zastosował ułatwi mi to wyszukanie,dzięki pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) A na przykład takihttp://www.mudhole.com/Rod-Building/Graphite_4/Fuji-SKSS-Split-Spinning-Reel-Seat-Graphite-Nylon-Hood Lub zwykły Fuji DPSM w rozmiarze 16 . Edytowane 1 Stycznia 2013 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 A na przykład takihttp://www.mudhole.com/Rod-Building/Graphite_4/Fuji-SKSS-Split-Spinning-Reel-Seat-Graphite-Nylon-Hood Lub zwykły Fuji DPSM w rozmiarze 16 .Dąbek osobiście uważam, przynajmniej 17-ka bo 16-ka to micra trochę do ręki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Dąbek osobiście uważam, przynajmniej 17-ka bo 16-ka to micra trochę do ręki .Zalezy kto jaka ma reke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wurth5 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 I to właśnie problem zakupów przez neta , jak się czegoś pomacać nie da , ale całe szczęście bo Wy jesteście a jak mieliście styczność z produktem i do tego macie wiedzę to i łatwiej jest coś dobrać . Wielkość bez podania konkretnych wymiarów jest dość abstrakcyjna , więc szerokość mej dłoni to 9cm a dł. 19 od nadgarstka.Podsumuje to co już mamy:blank - Phenix FX701przelotki - BM3NG Minima 3 Match Guides, Black (http://www.mudhole.c...ch-Guides-Black) ale jeśli ktoś ma zamiennik by ramki były złote to chętnie uchwyt - Fuji DPSM w rozmiarze 16 lub 17 ? Dzięki za pomoc , a swoja drogą szukam cały czas info o budowie kijów , co dzień coś więcej wiem ale obawiam się że bez Waszej pomocy nim połapie się w tychniuansach zależności co z czym i jak to wcześniej sezon letni na wędkowanie załapie a szkoda by nie zabrac się teraz za robienie kija bo i pora dobra,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 (edytowane) co do rozmiaru uchwytu w stosunku do dłoni to w moim ręku sks 17 wygląda tak: Edytowane 2 Stycznia 2013 przez rybak109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 co do rozmiaru uchwytu w stosunku do dłoni to w moim ręku sks 17 wygląda tak: Fajny,a mógłbyś odsłonić paluszki Też się do takiego przymieżam ale pod multik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Jeśli zdecudowałeś się już na blank,to skontaktuj się z Łukaszem z gdańskiej pracowni Rodmas,on właśnie jest dystrybutorem blanków Phenixa.bardzo dokładnie wyjaśni nurtujące Cię problemy.Możesz zakupić razem z blankiem potrzene komponenty np.lekkie tuleje korkowe Burnt ,jak i korkogumy.Pracownia dysponuje też uchwytami Fuji DPSM i możesz poprosić aby przygotowali Ci taki uchwyt z wyciętym środkiem i spasowanym insertem z ciemnego korka ,lub korkogumy.Tak samo s uchwytem Fuji SKSS ,też możesz zakupić go z przygotowanym insertem,którego wytoczenie na początku Twojej przygody może nastręczać sporo problamu .Z resztą ,czyli dolną częścią rękojeści ,jak i z Fore poradzisz sobie bez problemu.Jeśli koniecznie chcesz montować taki uchwyt http://www.mudhole.com/Rod-Building/Graphite_4/DPSD-Deluxe-Graphite-Spinning-Reel-Seat To podejrzewam ,że jest do ściągnięcia przez pracownię ,przy jej kolejnym zamówieniu.Musisz zadzwonić i dopytać. Co do rozmiaru uchwytów ,to z Fuji DPSM osobiście wszystkie okoniówki montowałem na 16 , mi odpowiadają i użytkownikom też , ale nie musi tobie .Dobrze byłoby gdybyś miał okazję chwycić w łapę wędkę na 16 jak i 17 i sam się przekonać. Z fuji SKSS zdecudowanie 16 tu wyjścia nie masz ,17 jest do zdecydowanie mocniejszych wędek. Musisz też sobie wyobrazić jak kijek będzie wyglądał z elementami złotymi ,które zaplanowałeś,aby nie przedobrzyć,czasami delikatne akcenty mogą więcej zdziałać np.pierścień na fore + delikatne wstawki ze złotej nici na omotkach, tym bardziej ,że kołowrotek też będzie miał ich sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wurth5 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 No tak kolego ,ale zdjęcie chodź dobry pomysł,dzięki ale nie do końca mi podpowiada,bo nie wiem czy twoja dłoń jest mniejsza czy wieksza od mojej. Wracając do tytulu mojego postu ( I kijek na okonie własnej roboty ,proszę o pomoc) ,uświadomiłem sobie że trochę to zakłamane po pierwsze elementy są kupne a i pomysł wraz z sugestiami co wybrać są Wasze a więc tytuł powinien brzmieć (Nasz wspólny projekt okoniówki i 1 próba samodzielnego jej złożenia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Fajny,a mógłbyś odsłonić paluszki Też się do takiego przymieżam ale pod multik proszę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Podejrzewam ,że przejrzałeś sporo tematów tego działu Forum i jesteś na etapie kompletowania warsztatu ,jest tu sporo ciekawych rozwiązań.W zasadzie taki warsztat sprowadza się do kilku desek i wiertarki na początek .Tecnikę nawijania omotek też jesteś w stanie ogarnąć po obejrzeniu kilku filmów na Youtube i przećwiczeniu na kawałku starego blanku.Radziłbym też potrenować lakierowanie omotek zanim zabierzesz się do finalnego produktu,pamiętam jak miałem wszystko przygotowane , rękojeść sklejona ,przelotki omotane ,tu można sobie pozwolić na wiele prób,i nadszedł moment kiedy lakier jest rozrobiony ,silnik suszarki włączony a mnie ogarnęła sraka po zamoczeniu pędzla i nie mogłem opanować delirki Warto mieć wtedy pod ręką jakieś antidotum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 proszę bardzo Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wurth5 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 O świetnie że piszesz, generalnie pomyślałem że potrenuje na starym kiju omotki popierdoły nim zabiore się za nowiutki blank taki poligon, ale z lakierem nie pomyślałem na filmikach to wygląda jednak wszystko prosto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wurth5 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Koledzy proszę podpowiedzieć mi w sprawie przelotek ile i jakie z tych proponowanych przez klegę rybak109 (http://www.mudhole.c...ch-Guides-Black) za aprobatą kolegi Dąbek 111 , i czy są dostępne gdzieś u nas w kraju? blank już zamówiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Przelotki ,które zamierzasz montować ,najlepiej do tego kijka pasowałyby w w rozmiarach proponowanych przez Fuji w systemie KJL-H,. Czyli krótki stożek , szybkie zejście do blanku i tunelik ,co zachowa szybkość wędki od jej środka do szczytu.Ja bym spróbował tak 20 - 10 - 5 -4-3X4L +top.MINIMA 4 micro-tops TiChrom, bo ze złotym pierścieniem w micro nie ma ,a pasujące do zestawu najmniejsza jest 6-ka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wurth5 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 No elementy wędki zamówione w drodze. Teraz czas na warsztat, nie znalazłem na forum. Podpowiedzcie mi Panowie na temat suszarki.Suszarka ma być to stół, łoże do blanków, które jest zaopatrzone w silniczek do 20 obr/min najlepiej z redukcją obrotów do 10/min przy lakierowaniu omotek. A suszarka? Czy to idzie by w temperaturze pokojowej się tylko obracała do wyschnięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Dokładnie jak piszesz,ma się obracać w temperaturze pokojowej,ps. dobrze poszukaj w dziale RB. a znajdziesz masę informacji warsztatowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wurth5 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Dzięki kolego widziałem przeleciałem przez całość chodziło mi dokładnie o słowo suszarka bo to kokretne urządzenie, dzęki Tobie już wiem że właściwe chodzi tylko o proces suszenia i sposób, obracanie by lakier leżał idealnie do okoła blanku, bo wsponiane loże wklejane ma szersze zastosowanie. dla laika ta precyzja jest bardzo istotna jak zaczne od chyba ? to co z tego wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi