Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie rozpierducha totalna z tą zimą.

Już dość ;) bo oh........ idzie :P

Jak pamiętam dobrze to w ubiegłym roku o tej porze już pływałem po Odrze za klenikami :lol:

Gratuluje zakupu wykałaczki :P

Napisz potem kilka słów jak Ci się sprawdziła.

Mam w planach na ten sezon ukrecić jeszcze patyka na pasiaki :)

No Tomek to masz superowe narzędzie.Porównamy z Kawalcową "kocią łapką" :) .Jak oglądam tą łapkę, rok wykonania 2004 to poprostu mistrzowstwo świata w wykonaniu Kawalca.Też nie mogę soę doczekać na jakieś testy.U mnie jest już chyba z 50cm śniegu.Dzisiaj wyjechałem z garażu 2m, jak zobaczyłem jak to wygląda od razu świstaka do garażu wprowadziłem, telefon o urlop i pozamiatane :lol:  :lol: .Sypie nadal, ptaków u mnie niesamowite ilości, jabłka, owies i smalec zchodzi w zastraszająym tempie, a do sklepu nie ma szans pojechać :D .

Tak wygląda oblężęnie puszki :) .

post-45918-0-06372500-1363348760_thumb.jpg

Edytowane przez Jozi

• 3 tygodnie później...

Odświeżę temat.

Dużo już było w wątkach o kijach okoniowych o blanku MHX S842-2. Opinie są, że jest to raczej wolniejszy kij.

A czy miał ktoś może do czynienia z spin-jigami MHXa w jednym kawałku?

Mam na myśli spin jigi 

SJ720 4-8 lb, x-fast

sj781 6-10 lb 

Albo popping w jednym kawałku?

P842 - 4-10 lb

Gdyby ktoś miał jakieś doświadczenia, będę wdzięczny. Ciekawi mnie też porównanie ze wspomnianym S842-2.

pozdrawiam i z góry dzięki za każdą opinię ;)

Miałem popinga w jednym kawałku ale tego P - 843.Zupełnie inny niż taki sam w dwuch kawałkach, łagodniejsze ugięcie gróbsza i mocniejsza część szczytowa a dół łagodniejszy, grafit w wyższym module no i blank wyrażnie lżejszy.Ogólnie -fajny blank,miota tak do 20g+9cm gumaczek,to max komfortu

• Like 1

To szukasz blanku pod okonia, czy pod sandacza na lekko ?Jeśli pod okonia to nie okresliłbym S842-2MHX jako zbyt wolny,mamocniejszą i nie gnącą się od samego początku szczytówkę jak odpowiednik StC Avid 4-8LB ,czy FX701 Phenixa ,choć jigi obsługuje w tych samych gramaturach .

Napisz jakich przynęt zamierzasz używać i na jakiej głębokości.

Mam dwa kije na S842 tyle że w jednym kawałku , jeden pod multik a drugi pod korbę - niestety cokolwiek będę mógł powiedzieć po weekendzie , bo puki co nie były nad wodą. Na sucho wydają się dość szybkie , uzbroiłem w minimy - zobaczymy jak się spiszą.

Edit:

Byłem , testowałem wersję pod korbe. Rzuca od 2g do 9g komfortowo . Odczucia branie niestety nie zaznałem

Edytowane przez DawidGno

Rafał, na okonia typowo. Z tym popingiem może faktycznie się rozpędziłem, bo to już pewnie sandaczówka. O elixirze, avidzie i s842 przeczytałem chyba wszystko, no a ostatnio w oko wpadły mi te spin jigi mhx, stąd pytanie. Tym bardziej, że ten lżejszy opisany jest jako x-fast.

Chciałbym, żeby kijek był maksymalnie szybki, żeby opad w 100 % kontrolować. Przynęty etypowe, gumy 3-5 cm na 3-8 g ołowiu.

StC i Phenix są troszkę szybsze od MHXa i dokładniej zasygnalizują delikatne brania szczególnie na przynętach z dolnego zakrasu CW.Natomiast MHX pewniej zatnie i sponiewiera ewentualny przyłów.Przy pewnie biorących okoniach w podanym CW sygnalizacja jest na tym samym poziomie,choć miałem wrażenie że w MHXie poczułem szybciej niż widziałem na szczytówce, no i pewniej obsługuje obrotówki 2-3.

Edytowane przez Dąbek 111

• 5 miesięcy temu...

Z racji iż jest to mój pierwszy temat chciałbym się przywitać.

Powitać!

Jestem dosyć młody gdyż mam 13 lat.Łowię od 2 lat na spinning.Ostatnim czasem zainteresowała mnie odmiana spinningu, casting.Chciałbym się tu dowiedzieć jak skomplementować sprzęt castingowy i jak złowić szczupaka na 120cm i okonia na 45cm :)

A wracając do Tematu:

Chciałbym się dowiedzieć jaki powinien być blank pod okonia.Chodzi mi to o klasyczne łowienie garbusów na główki, obrotówki, woblerki :) :P.Łowię na Jeziorem Rożnowskim, Zalewem Solińskim, Dunajcu, Rzadziej nad Sanem, Popradem.

Średnia głębokość na jakiej łowię to 2-8m ale nad Zalewem Solińskim często ponad 40m

Jedno jest pewne ma to być kij 185cm-240cm do połowu z łódki 

Sorry za ofa , ale ja też chcę się przyłączyć do twojego pytania tj: Jak złowić szczupaka na 120cm i okonia na 45cm ;)  :D mimo że jednego i drugiego zaliczyłem w takich rozmiarach. Chętnie to powtórzę.

W tych pieniądzach na pewno znajdziesz coś w BATSONIE lub MHX

Edytowane przez miramar69

Sorry za ofa , ale ja też chcę się przyłączyć do twojego pytania tj: Jak złowić szczupaka na 120cm i okonia na 45cm ;)  :D mimo że jednego i drugiego zaliczyłem w takich rozmiarach. Chętnie to powtórzę.

W tych pieniądzach powinno coś się znaleźć w BATSONIE lub MHX

Okoń ponad 45cm? a masz zdj. chętnie obejrzę