Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Kolego .Doswiadczenie w spiningu ma srednie ,ale chetnie pomoge .   Szczerze polecam  Tobie kijek na okonie na blanku Seeker SP 653 S . 198 cm 4-10 lb .3-14 g. Moje Lowiska to niemieckie wody . Glowna rola kija  to  mala zakrzaczona rzeczka -wolna plynaca . Miejscami z dosc silnym nurtem .Sredniej glebokosc to 1,5 m . Rybostan glownie klen od 50 cm  i pstrag od 40 cm   .Czasami szczupak od 60 cm w gore . Nie ma zartow -troc tez sie trafia .Czesto przylowem sa okonie od 30 do 35 cm .Drugim zadaniem  postawionym przeze mnie to kanal do 4,5m glebokosci .Sandacz  na lekko  i okon glowka 10g max plus kopyto 3 .  Cel 3 - lowienie z lodki ryb sredniej wielkosci szczupak , sandacz , okon .  

Dzsi testowalem   blank .lowilem na wobler 2 godz-mala rzeczka .Kazde punkniecie  czuc niesamowicie w dloni . Celnosc rzutow -snajperska !! real!!  .Wyniki to 2 klenie 50-siataki .Opisze krotka moje spostrzerzenia . po pierwszym braniu sadzilem znowu mam okonia . 30 sekund holu i pod nogami laduje klen 50 cm .Wow !! kurde co to za blank ze z taka lekkosci ryby wyskakuja z wody . po prostu hol jak Na KLATE!! Drugie branie identyczna sytuacja . Od tego momentu zawital do mnie Usmiech na twarzy od ucha do ucha .Kurde ale mam wedeczke !! To jest ta moc blankow ze szkla . Oczywiscie mam  inne kije wysoko modulowe weglowe .Testowane na tej rzeczce .Jednak Szklak w tych warunkach  bije  konkurencje na glowe pod kazdym wzgledem .  Nie pisze ze kije weglowe sa zle . Chce podkreslic ze wedkarz powinien miec kilka wedek na roznym blankach ,aby dostosowac sie do warunkow na wszelakich  lowiskach .Dobrym pomyslem ze zaczac od szklaka .  

Jestem na 100 procent  pewny ze gdy zdecydujesz sie na szklaka to nie bedziesz zalowal . 

Wybor nalezy do Ciebie . Sadze ze cos pomoglem . Pozdrawiam Zbigniew  

Ps juz mam plany na szklaka 12 lb !!To bedzie frajda !

Edytowane przez krokkop
  • Like 2

Seeker ma to coś z czym trudno się rozstać, sam kolor blanku czarny błyszczący ugięcie po rękojeść przyjemność z holu pstrąga nie ocenione, przez lata służył mi i nie wyobrażałem sobie wyjść na pstrągi bez tej wędki dla znawców dla koneserów dla wędkarzy którzy lubią miękkie blanki napewno polecam jednak zapewniam was że są skuteczniejsze wędziska gdzie ilość spadów pstrąga będzie zdecydowanie mniejsza w porównaniu do seekera.Pozdrawiam

Seeker ma to coś z czym trudno się rozstać, sam kolor blanku czarny błyszczący ugięcie po rękojeść przyjemność z holu pstrąga nie ocenione, przez lata służył mi i nie wyobrażałem sobie wyjść na pstrągi bez tej wędki dla znawców dla koneserów dla wędkarzy którzy lubią miękkie blanki napewno polecam jednak zapewniam was że są skuteczniejsze wędziska gdzie ilość spadów pstrąga będzie zdecydowanie mniejsza w porównaniu do seekera.Pozdrawiam

Paweł czemu nie napisałeś na co łowisz obecnie :) .Masz rastka na myśli-UL :) .Napisz nie wstydź się, ja nie obawiam się Twojej wiedzy mimo 14 postów :lol:  :lol: :lol:  :lol: .Chłopie podziel się wedzą bo masz jej pełną kopalnię :) .

Suuuuuuper!!!! Dawno się tak nie ubawiłem czytając post!!!!!!!!!!!!

Gratuluję poczucia humoru   :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

• 2 tygodnie później...

Nwm czy koledzy pamiętają mnie ale niedawno moim nickiem bylko: Szymon.Z z racji iz stary gmail sie usuną sam zrobilem nowe konto na gmailu a tym samym na jb.pl nie wiedząc że istnieje zmiana email.Z góry przepraszam za zaśmiecanie serwisu.Wracając do pytania:

Potrzebuje blanku pod okonka do polowu z lodzi wiecdlugosc do 213cm cw max do 12g i cos co was zaskoczy cena do 80 zl xD :) Myslalem nad czyms z Batsona ale moze znacie inne fajne blanki

Z góry Thanks

Ze szkalak batsona to jak już pod okonia to 780 , robiłem coś takiego , daje rade , nie gubi ryb ale trzeba ten kij polubić mimo wszytko , bo blank niczym krowi ogon . Okonie i szczupłe do 50cm spokojnie. Generalnie pod rybą go nie złamiesz, tyle że musisz uważać aby szczytówka nie wkręciła się w kołowrotek :) Blank dośc obficie zatopiony w czarnej farbie , można to oskrobac ale trzeba być wytrwałym . Jak chcesz super budzeta to polecam .

Edytowane przez DawidGno

blank 80zł

przelotki jakieś minimy 50zł

nitka 10zł

zestaw do lakierowanie 50zł

uchwyt kołowrotka minimum 30zł

pianka 30zł

klej 5minut 20zł

razem 270zł do tego włożony czas wysyłki itp.

za tą kwotę kupisz już przyzwoitą seryjną okoniówkę, a jak chcesz się uczyć RB to możesz wziąć jakiś używany seryjny kij i próbować przezbroić, bo blanki w tej kwocie będą raczej średnie.

Ale jaki szpan na dzielnicy że na swojego kija ryby łowi :) A na to już nie ma przelicznika :) Szczęśliwy kolego , jak nie dostaniesz bana za multikonto , to załóż sobie temat że przygarniesz "rodbuildingowe" a może coś się tobie skapnie, ode mnie byś miał już uchwyt kołowrotka , jakaś eva tez by sie znalazła :)

Kłaniam się Szanownym Kolegom.

Noszę się z zamiarem złożenia okoniówki (cudzymi, uzdolnionymi rękoma, rzecz jasna). Wędki, która pozwoli skutecznie łowić gumowymi przynętami o długości do 5-6 cm na główkach o masie od 1,5 do 5 gr. Woda stojąca, metoda jigowa. Skutecznie, tzn. katapultować na zadowalającą, obiektywnie, odległość, zapewniać czucie przynęt w ww. zakresie wagowym, sygnalizację brań "na dotyk" a nie "na oko" oraz solidną amortyzację w czasie holu (preferowana parabola, szczytowe ugięcie odpada). Interesują mnie wyłącznie jednoskłady o długości w przedziale 200-215 cm. Kij sparowany będzie z młynkiem o masie 190 gr i plecionką o mocy ok. 3-4 kg.

Do tej pory wytypowałem 3 opcje:

St. Croix Legend Xtreme 5S70LF-B Xtreme

Phenix Elixir FX 701-1-B

CTS Elite Mag Spin ES660

Czy ktoś z Was miał lub ma wędki na którymś z ww. blanków? Czy faktycznie St.C i CTS są dwukrotnie lepsze od Phenixa, na co wskazywałaby cena? O ile Elixira znam (łowiłem nim), nie wiem, czego mogę spodziewać się po znacznie droższej konkurencji, poza korzystniejszą estetyką, rzecz jasna ;)

Naturalnie, każda inna propozycja jest mile widziana, nie mniej jednak, najbardziej zależy mi na rzeczonych 3 konstrukcjach. Gdybym do tego mógł prosić o zdjęcia ugięcia St.C i CTS, byłoby świetnie.

Pozdrawiam,

Radek