Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

A dla mnie, w tym momencie, to Fishing Art :D

Napisałbym, opisał czego trzeba i czekał az mi raz-dwa blank w KRK ukręcą.

Panowie - mamy wreszcie prawdziwą pracownię "budującą" wędki od zera. Od maty węglowej nawijanej na pręta.

Starajmy się to wykorzystać!

• Like 5

Dzięki Tomku. Tak, to zacny blank. Łowiłem nim nieco (ubranym w tytany Fuji) a widziałem jeszcze więcej, tzn. jak świetnym narzędziem do połowu okoni jest we wprawnych rękach (701-2 akurat, ale to z grubsza zbliżona koncepcja). To jednak taki wariant minimum - znany, tani, bezpieczny. I nieco zbyt wolny.

Nieznane zaś korci, promesą czegoś jeszcze lepszego... Czy się mylę? No właśnie, może się tego dowiemy w tym temacie. Na co, nie ukrywam, liczę ^_^

Edytowane przez Dienekes

Można go "przyspieszyć' Tichami .

W tej kategorii blanki z FA mogą przynieść rozczarowanie,- mimo, że polskie...

Phenix z serii M-1 MXS69L jak ciągnie Cię na eksperymenty powinien być doskonały  ;)

Edytowane przez Rheinangler

Nieznane zaś korci, promesą czegoś jeszcze lepszego... Czy się mylę? No właśnie, może się tego dowiemy w tym temacie. Na co, nie ukrywam, liczę ^_^

B)

Edytowane przez Rheinangler

Koledzy szanowni nie porównujcie FX 701-2 w dwóch kawałkach z FX 701-1 w jednym kawałku.Dwie zupełnie różne konstrukcje.Sam się kiedyś na to nadziałem.

FX 701-1 znacznie szybszy.No i nie jest na pewno dwa razy gorszy od wymienionych St.C i CTS jak wskazuje cena, o ile w ogóle jest gorszy.W/g mnie cena blanku to żaden odnośnik lepszości czy gorszości, tu się bardziej liczą indywidualne preferencje użytkownika,że tak się wyrażę :)

• Like 2

Proszę bardzo ;) .Zależy co kto lubi i ceni bardziej.Jeden woli czuć gdy rybka powącha przynętę albo nawet gdy ma dopiero taki zamiar :D ,a inny ma to gdzieś i nie potrzebna mu aż taka czułość ,ale za to ceni sobie bardzo jak okonek powiedzmy 25cm ugnie kijek w parabolę.Tak w skrócie o tego typu sprawy mi chodzi.

I ten bardzo zgrabnie i obrazowo podany przedział zawiera bardzo duuuużo przez jednych uwielbianych a przez innych obśmiewanych okoniówek.

Brawo Rafał,- dawno już nie przeczytałem tak trafnego podsumowania na tym forum :)

jak widac, pytanie sprecyzowane to trudna materia ... nie ma o czym gdybac ^_^

najbardziej zależy mi na rzeczonych 3 konstrukcjach. Gdybym do tego mógł prosić o zdjęcia ugięcia St.C i CTS, byłoby świetnie.

a mozeby tak spotkac sie nad woda i dac koledze pomacac wedki zbudowane na tych blankach? az nie chce sie wierzyc, ze w warszawie nie ma takiej mozliwosci :)

• Like 1

Wybacz wadliwe założenie. Wynika ono z zerowej wiedzy i naiwnego przeświadczenia, że rożnica pom. 700 zł a 290 zł nie bierze się z powietrza ;)

Pisałeś o preferencjach. Zechcesz rzucić na to więcej światła?

Nie bardzo rozumiem tej relacji cenowej.Być może kolega pomylił blanki i porównuje serię FX z TX.

Chyba ,że porównywałeś FXa z Elitką.

Co do porównania FX701 w jednej  i dwóch częściach Skalek ma 200% racji ,blanki z zupełnie innej kategorii.

Z kolei M1 ma 10 LB i jego komfort łowienia zaczyna się tam gdzie Autor wątku chce kończyć ,czyli 5g.

Edytowane przez Dąbek 111

Wg moich ustaleń Phenix FX 701-1-B kosztuje ok 300 zł, CTS o porównywalnych parametrach 510 zł + 80 zł za wybór koloru (no bo jak nie skorzystać z tak fajnej opcji? :lol: ), zaś St. Croix Legend Xtreme, który byłby nieco mocniejszy (i za mocny w efekcie) to wydatek rzędu 680-690 zł.

Cieszę się, że nie tylko ja dostrzegam, że M1 to nie to, czego poszukuję ^_^

Na chwilę obecną jestem zdecydowany na Phenixa i pewnie na nim poprzestanę. Dzięki uprzejmości Tomasza eS zobaczyłem ugięcie wędki wykonanej na tym blanku i jest takie, jak lubię. Jeśli jest do tego szybszy, niż 701-2, którym łowiłem, to będę kontent.

Edytowane przez Dienekes
  • Like 1

Uważaj o co prosisz - peemkę codziennie będę Ci serwował :lol:

Aha, aby odliczać, trzeba znać termin. Ja go nie znam. Nie znam też terminu... poznania terminu. Więc... No, sami rozumiecie. To nie ze złej woli wynika. Ino z niewiedzy ^_^