Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Ugięcie też takie średnie. Szczyt właściwie nie pracuje. Nie lubię tak :mellow:

Ja też nie. Jakieś 20cm blanku w części szczytowej właściwie nie uczestniczy w amortyzacji, tak jak by nie istniało. Może to kwestia zbrojenia?

Może i szczytówka nie uczestniczy bezpośrednio w w amortyzacji...ale ogólne ugięcie strasznie męczy rybę....Zresztą jakby w takiej witce miał jeszcze szczyt amortyzować, to chyba tylko ukleje :lol: , bo poważna ryba to poważne ugięcie ;)

• Like 2

Coś mi tam w głowie dzwoniło, że takie ugięcie już gdzieś widziałem. I przypomniałem sobie, identycznie giął się w części szczytowej mój stary Shakespeare Ugly Stik Custom Graphite. Mimo tego, że był świetnym kijem, idealnym do moich zastosowań, właśnie przez to ugięcie się z nim rozstałem.

Kąty nie do holu, prawie jak do powielenia największej wpadki usańskiej firmy w polskim rodbuildingu czyli sławnego SP754S.  Muchówka,  dowinieta poniżej szczytu. Takie miałem wrażenia z któregoś z uzbrojonych blanków,i cały czas trzymając kolejne delikatne kijki z tej serii to wrażenie wraca.

Kąty jakie pokazałeś na focie są już dosyć ryzykowne, blank ma prawo se d...ąć. A reszta, moje wrażenie jest takie że są to blanki muchowe klasy około 4 dowinięte nieco matą w dolniku (zmiana wykroju prepregu zapewne) aby użyskać pracę zbliżoną do blanku spiningowego.  

Tylko czy ja się na tym znam? Polskie szkolnictwo nie ma takiego kierunku.

Wojtek ,dokładnie są to blanki z powodzeniem stosowane w muchówkach.

Kąty wskazują ,że potrzebne jest podparcie dodatkową przelotką,ale to kijek zbrojony przez Artura ponad dwa late temu.Od tamtej pory przybyło sporo nowych i edukujących  doświadczeń :) Byłem świadkiem wielu holi nie tylko wyrośniętych garbusów ,autorstwa tej wędki.Dawał radę bezkompromisowo,aż otwierałem japę,bym nie widział to bym nie uwierzył :D