Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Ja uważam, że taka praca szczytówki może mieć zalety przy prowadzeniu, zależy jak pod przynętą z górnych rejonów CW zachowuje się reszta szczytowej części wędki i oczywiście własne preferencje są tu kluczowe. Jak działa to dobrze, a jak leży i działa to bardzo dobrze, A jak jeszcze łowi prawdziwe ryby, hohoho.  :)  Co o podparcia, zbrojmistrzem nie jestem, ale na oko można tam wcisnąć przelotkę, przesuwając tylko jedną - 4. od góry- i te kąty nie raziły by już tak publiczności. ;) Miałem kiedyś wędkę, która też była uzbrojona tak jakby rzutowo, wyciągnąłem nią sporo drewna z dna Warty i nic się nie stało, a tam to dopiero były kąty... U Ciebie Tomasz eS może być podobnie przez całe lata, a może Koledzy powiedzą chórem "a nie mówiłem?!". :lol:

Pozdrawiam
Grzesiek

Kurde tak tera patrze na to zdjęcie i faktycznie wychodzi kanciak niezły... jakoś wcześniej tego nie widziałem... . Może nie zwróciłem uwagi.... może stwierdziłem że tak ma pewnie być... nie miałem zbyt wiele styczności z kijami w tym przedziale mocy... wiem tylko ze ark70 walczył z masą co widać choćby po omotkach... w każdym razie wędka mi leży bo jakby nie leżała to by dawno już wyleciała...

Nieustające manipulacje z konstrukcją blanków , relacje i zabawy pomiędzy pracą , ugięciem i charakterystyką nie wynikaja przecież z samych modułów , ani tym bardziej nano . Nie są też niczym nowym , ani też specjalnie skrywanym . Umiejętność zbrojenia jest przedłużeniem , a także przyjemnym uzupełnieniem myśli konstruktorskiej ..    

• 3 tygodnie później...

Pare dni temu odebralem przesylke od Irka Matuszewskiego z moja nową okoniówką - MHX DS821. Kijek w jednym kawałku o długości 208cm i c.w. 3-10g. Akcja extra fast. Przesiadłem sie z 2-składu S842-2, ktory był dla mnie trochę za wolny (to co napisano powyżej, kończy sie na 9g, poza tym dla mnie ma zbyt spolegliwą szczytówkę i źle się nim podbija główki 8-9g). DS821 jest zdecydowanie bardziej szczytowy.

Oba kije uzbrojone w Fuji KR i SKSS z burntem.

Odnośnie testów DS821 nad wodą wypowiem się najwcześniej za tydzień.

Jesli sie spisze, pomysle jeszcze nad czyms delikatniejszym na DS820 ;)

Edytowane przez Żbiku

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Szukam czegoś pod okonia z brzegu z ewentualnym przyłowem sandacza lub szczupaka, czegoś co obsłuży główki z przedziału 5-12g (ewentualnie 15g) plus guma 2-2,5 cala.
Wpadłem na Talona VI+ 86mlxf2. Wcześniej Myślałem o MHX st1023f ale jest chyba za mocny ,a st1022 zbyt progresywny z tego co poszperałem w sieci. Bardzo pasuje mi akcja st1023f, więc moje pytanie brzmi czy - Talon będzie jego dobrą delikatniejszą alternatywą?

Edytowane przez erwinnf
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam,

Szukam czegoś pod okonia z brzegu z ewentualnym przyłowem sandacza lub szczupaka, czegoś co obsłuży główki z przedziału 5-12g (ewentualnie 15g) plus guma 2-2,5 cala.

Wpadłem na Talona VI+ 86mlxf2. Wcześniej Myślałem o MHX st1023f ale jest chyba za mocny ,a st1022 zbyt progresywny z tego co poszperałem w sieci. Bardzo pasuje mi akcja st1023f, więc moje pytanie brzmi czy - Talon będzie jego dobrą delikatniejszą alternatywą?

Mały update:

ST1022-MHX (z uwagi że St1023F jest troszkę za mocny, Talon VI+ 86MLXF2 czy Pacific Bay RF2SH993-2(choć boje się że może być odrobinę za krótki).

Nie jestem pewien tych 12g+guma (używam go do lżejszych zastosowań, acz on trochę może), ale rozważ też Phenixa FX863-2

Gdybym miał 600 zł na blank to nie zastanawiałbym się chwili tylki od razu brałbym tego Phenixa albo Blaasa SLXF8610-2... Niestety nie mam :(

W moich propozycjach już i tak Talon jest trochę za drogi.

• 3 miesiące temu...

Witam.

Chciałbym zakupić sobie blank pod okonia na jeziorka czuły,szybki i żeby rybki z niego nie spadały i zbudować   na nim kijka  a ponieważ łowię z pontonu to dł. max 2.40  cw. do 8-10gr do łowienia na gumy i tu moja  prośba  do was jeżeli możecie mi coś  polecić to z chęcią rozważę każdą opcję.Dodam również że do tej pory łowiłem pasiaki na kijku Batsona IST 993F   i szukam czegoś czulszego do minjeszych przynęt.

Kolega nie napisał od ilu a tylko do ilu.To nie jest pełna informacja czy to waga główki czy główki wraz z przynętą.

Jak waga główki to propozycja fx 793 jak najbardziej na miejscuale jak do 10g wraz z przynętą to może być trochę za mocny, choć z czułością nie powinno być problemu.

Kolega nie napisał od ilu a tylko do ilu.To nie jest pełna informacja czy to waga główki czy główki wraz z przynętą.

Jak waga główki to propozycja fx 793 jak najbardziej na miejscuale jak do 10g wraz z przynętą to może być trochę za mocny, choć z czułością nie powinno być problemu.

Kijek ma być używany do  mniejszych gum i paprochów więc myślę że główka 5-6gr + guma 5 cm to max.

Zależy jaka gramatura przynęt, i czy te 8-10 g to zawsze czy sporadycznie, osobiście używam MHX S871-2 i do humki typu kopytko 3,5 cm plus 6g główka jest ok.  Więcej też próbowałem no i oczywiście pociągnie ale bez szału.

Ewentualnie MHX S842-2 powinien być ok, uzbroić w minimy i będzie zajebiaszcza kosa.

.

Kijek ma być używany do  mniejszych gum i paprochów więc myślę że główka 5-6gr + guma 5 cm to max.

No to teraz jesteśmy w domu.Do takich zastosowań mam MHX-a S 842-2  2,13m 2-9g  4-8lb.Spokojnie wystarcza.Jak dla mnie idealny na tą gramaturę, przyłowom też daje radę :)

no do tej gramatury jest idealny, super do gumek ale i wobki mu nie straszne, na upartego za kleniem można pochodzić, a i na pstrągi takie do 40 cm w wodach bez konieczności zatrzymania ryby w miejscu, w czasie używania kilkja szczupaków wyciągnietych na żyłce 0,12  takich ok 60 cm bezproblemowo, podumowując od 3 do 7 gram jest super, wobki pstrągowe do 5 cm poradzi i obrotówki do no.2 ...i atutem jest jego cena, wadą zaś dostępność, ja miałem sobie budować sam ale po długich poszukiwaniach blanku kupiłem gotowca, bo nie znalazłem w PL... aha kijek lubi lekkie zbrojenie, :D