zetika16 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Eh. Ja nie widzę powodu do przezbrajania wędki... i raczej tego nie zrobię ... mnie poprostu leży ten kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Ja uważam, że taka praca szczytówki może mieć zalety przy prowadzeniu, zależy jak pod przynętą z górnych rejonów CW zachowuje się reszta szczytowej części wędki i oczywiście własne preferencje są tu kluczowe. Jak działa to dobrze, a jak leży i działa to bardzo dobrze, A jak jeszcze łowi prawdziwe ryby, hohoho. Co o podparcia, zbrojmistrzem nie jestem, ale na oko można tam wcisnąć przelotkę, przesuwając tylko jedną - 4. od góry- i te kąty nie raziły by już tak publiczności. Miałem kiedyś wędkę, która też była uzbrojona tak jakby rzutowo, wyciągnąłem nią sporo drewna z dna Warty i nic się nie stało, a tam to dopiero były kąty... U Ciebie Tomasz eS może być podobnie przez całe lata, a może Koledzy powiedzą chórem "a nie mówiłem?!". PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Kurde tak tera patrze na to zdjęcie i faktycznie wychodzi kanciak niezły... jakoś wcześniej tego nie widziałem... . Może nie zwróciłem uwagi.... może stwierdziłem że tak ma pewnie być... nie miałem zbyt wiele styczności z kijami w tym przedziale mocy... wiem tylko ze ark70 walczył z masą co widać choćby po omotkach... w każdym razie wędka mi leży bo jakby nie leżała to by dawno już wyleciała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Nieustające manipulacje z konstrukcją blanków , relacje i zabawy pomiędzy pracą , ugięciem i charakterystyką nie wynikaja przecież z samych modułów , ani tym bardziej nano . Nie są też niczym nowym , ani też specjalnie skrywanym . Umiejętność zbrojenia jest przedłużeniem , a także przyjemnym uzupełnieniem myśli konstruktorskiej .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Tematów blank pod okonia u nas dostatek, wepnę się gdziekolwiek. Czy blanki Blaas F /cw. 3-13g/ nadają się pod jigowanie. Czy jednak szczyt jest za miękki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Pare dni temu odebralem przesylke od Irka Matuszewskiego z moja nową okoniówką - MHX DS821. Kijek w jednym kawałku o długości 208cm i c.w. 3-10g. Akcja extra fast. Przesiadłem sie z 2-składu S842-2, ktory był dla mnie trochę za wolny (to co napisano powyżej, kończy sie na 9g, poza tym dla mnie ma zbyt spolegliwą szczytówkę i źle się nim podbija główki 8-9g). DS821 jest zdecydowanie bardziej szczytowy. Oba kije uzbrojone w Fuji KR i SKSS z burntem. Odnośnie testów DS821 nad wodą wypowiem się najwcześniej za tydzień. Jesli sie spisze, pomysle jeszcze nad czyms delikatniejszym na DS820 Edytowane 17 Listopada 2013 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Dla mnie jednoskłady odpadają, bardziej cenię sobie wygodę transportu niż cechy monoblanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 PROPONUJE Blank LOMISA 1-7 G super był kijek obecnie nie osiągalny w Polsce.s842 obecnie dobrze się sprawdza na okonkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erwinnf Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) Witam,Szukam czegoś pod okonia z brzegu z ewentualnym przyłowem sandacza lub szczupaka, czegoś co obsłuży główki z przedziału 5-12g (ewentualnie 15g) plus guma 2-2,5 cala.Wpadłem na Talona VI+ 86mlxf2. Wcześniej Myślałem o MHX st1023f ale jest chyba za mocny ,a st1022 zbyt progresywny z tego co poszperałem w sieci. Bardzo pasuje mi akcja st1023f, więc moje pytanie brzmi czy - Talon będzie jego dobrą delikatniejszą alternatywą? Edytowane 31 Grudnia 2013 przez erwinnf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 poszukaj jeszcze info o mhx sh 9600-2 , tylko troszkę krótszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erwinnf Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Jest za krótki, 2,6m to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erwinnf Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Witam,Szukam czegoś pod okonia z brzegu z ewentualnym przyłowem sandacza lub szczupaka, czegoś co obsłuży główki z przedziału 5-12g (ewentualnie 15g) plus guma 2-2,5 cala.Wpadłem na Talona VI+ 86mlxf2. Wcześniej Myślałem o MHX st1023f ale jest chyba za mocny ,a st1022 zbyt progresywny z tego co poszperałem w sieci. Bardzo pasuje mi akcja st1023f, więc moje pytanie brzmi czy - Talon będzie jego dobrą delikatniejszą alternatywą?Mały update:ST1022-MHX (z uwagi że St1023F jest troszkę za mocny, Talon VI+ 86MLXF2 czy Pacific Bay RF2SH993-2(choć boje się że może być odrobinę za krótki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Nie jestem pewien tych 12g+guma (używam go do lżejszych zastosowań, acz on trochę może), ale rozważ też Phenixa FX863-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erwinnf Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Nie jestem pewien tych 12g+guma (używam go do lżejszych zastosowań, acz on trochę może), ale rozważ też Phenixa FX863-2Gdybym miał 600 zł na blank to nie zastanawiałbym się chwili tylki od razu brałbym tego Phenixa albo Blaasa SLXF8610-2... Niestety nie mam W moich propozycjach już i tak Talon jest trochę za drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad79 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Jest jeszcze taka alternatywa. Nie jest tak szybki jak SLXF , ale na pewno ta szybkość wystarczy SLF8610-2 8'6” 6-10lb 4-15g 370,00 SLF8615-2 8'6” 8-15lb 8-28g 380,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erwinnf Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Wolałbym jednak coś szybszego, początkowo miał to być MHX ST1023F ale poczytałem forum i wyszło, że jest mocniejszy niż deklarowane 18g (właśnie blanku o takiej akcji szukam). Potrzebuje coś co pokaże mi opad na główce 4-5g i gumie 2 cale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art__RZ Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Witam. Chciałbym zakupić sobie blank pod okonia na jeziorka czuły,szybki i żeby rybki z niego nie spadały i zbudować na nim kijka a ponieważ łowię z pontonu to dł. max 2.40 cw. do 8-10gr do łowienia na gumy i tu moja prośba do was jeżeli możecie mi coś polecić to z chęcią rozważę każdą opcję.Dodam również że do tej pory łowiłem pasiaki na kijku Batsona IST 993F i szukam czegoś czulszego do minjeszych przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 ..fx 793 a i pstrągi Ci obsłuży...smukły, cięty i bajecznym ugięciem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Kolega nie napisał od ilu a tylko do ilu.To nie jest pełna informacja czy to waga główki czy główki wraz z przynętą.Jak waga główki to propozycja fx 793 jak najbardziej na miejscuale jak do 10g wraz z przynętą to może być trochę za mocny, choć z czułością nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art__RZ Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Kolega nie napisał od ilu a tylko do ilu.To nie jest pełna informacja czy to waga główki czy główki wraz z przynętą.Jak waga główki to propozycja fx 793 jak najbardziej na miejscuale jak do 10g wraz z przynętą to może być trochę za mocny, choć z czułością nie powinno być problemu.Kijek ma być używany do mniejszych gum i paprochów więc myślę że główka 5-6gr + guma 5 cm to max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zależy jaka gramatura przynęt, i czy te 8-10 g to zawsze czy sporadycznie, osobiście używam MHX S871-2 i do humki typu kopytko 3,5 cm plus 6g główka jest ok. Więcej też próbowałem no i oczywiście pociągnie ale bez szału.Ewentualnie MHX S842-2 powinien być ok, uzbroić w minimy i będzie zajebiaszcza kosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 .Kijek ma być używany do mniejszych gum i paprochów więc myślę że główka 5-6gr + guma 5 cm to max.No to teraz jesteśmy w domu.Do takich zastosowań mam MHX-a S 842-2 2,13m 2-9g 4-8lb.Spokojnie wystarcza.Jak dla mnie idealny na tą gramaturę, przyłowom też daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 ja polece phenixa fx 701, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 ja polece phenixa fx 701, Tomek wybór zapewne lepszy jak mhx tylko w 1 kawałku.Jak koledze nie przeszkadza to owszem czemu nie .TY masz patysia na tym blanku, to opisz bliżej co ta szpada może...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 no do tej gramatury jest idealny, super do gumek ale i wobki mu nie straszne, na upartego za kleniem można pochodzić, a i na pstrągi takie do 40 cm w wodach bez konieczności zatrzymania ryby w miejscu, w czasie używania kilkja szczupaków wyciągnietych na żyłce 0,12 takich ok 60 cm bezproblemowo, podumowując od 3 do 7 gram jest super, wobki pstrągowe do 5 cm poradzi i obrotówki do no.2 ...i atutem jest jego cena, wadą zaś dostępność, ja miałem sobie budować sam ale po długich poszukiwaniach blanku kupiłem gotowca, bo nie znalazłem w PL... aha kijek lubi lekkie zbrojenie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi