Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

MHX 842-2 jak i wersja w jednym kawałku MHX 842 - blanki bardzo uniwersalne , nadające się do paproszenia jak i walenia o dno główkami 7g + kopytko. Robiłem dwa casty i jeden spinning na tych blankach i każdy z nich spisywał sie wyśmienicie , czy to na forecastach czy na minimach. Z resztą nie raz był wałkowany temat tego pręta i złych opinii nie pamiętam :) 

Jeśli masz jeszcze tego IST 993F dorób do niego dodatkową część szczytową z wklejką.

Z pozdrowieniami,

drzejko

Jak budowałem kijka na tym blanku w Fishing Center tak też chciałem zrobić ale pan Ireneusz powiedział że już  teraz  tak nie robi.

Znasz kogoś lub pracownię która się tego podejmie?

• 2 miesiące temu...

A ja polecam Phenixa DragonFly DFX801 do 7g ,240cm w jednym kawałku,do paproszenia idealny :)

Witam,

Prośba do koguta ... jak sprawuje się DFX801 ?

Jak ze spadami ? Wędkę chcę zrobić na tym blanku pod okonia.

Da radę pod woblerkami z duŻym oporem np. HORNET NR  2 ,  NR3 ?

pozdrawiam

• 7 miesięcy temu...

Witam mam zamiar zrobić swoją pierwszą wędke pod okonia,i szukam blanku w niedużych pieniądzach, główki od 3g-12g plus guma,blank z pewnym zapasem mocy i zarazem czuły w dolnej granicy,czasem łowienie sandacza na lekko i jako przyłów.

może coś podobnego do blanku Lamiglas XL782 tylko ciut dłuższy?

pozdrawiam

Parę okoniówek ukręciłem i paroma łowiłem,więc mogę stwierdzić subiektywnie oczywiście ,że wbrew pozorom ,a może raczej fabrycznym opiso ciężko o blank który dobrze obsłuży oba krańcowe zakresy.No chyba że te 3gołowiu + minimum5cm kopytko,ale na spokojnej,stojącej  i nie głębokiej (do 3m)wodzie.Piszę oczywiście o kiju który w górnym c/w ma równocześnie obsłużyć 12g+guma.

Phenix 10lb jak i wspomniany MHX zaczyna prawidłowo gadać od minimum 5g+guma ,a najlepiej od 7g+5cm.

W dolnym zakresie obsługi plemników, trzeba już szukać w blankach 6 i 8lb

Gumy jak i woblery będe używał takie od 5cm+, łowić na paprochy nie lubie, szukam właśnie jakiegoś blanku rzeby połowić w jeziorze jak i w rzece w wolniejszych miejscach 

W takim razie sprawdzą się powyższe.

Sam poszukuje czegoś 1-6 g coś rozsądnego( mhx s871 albo jakieś matagi)?możę coś innego podobnej kasie?

Jeśli przynęty 1-6g to seria Mirage Phebixa będzie OK.Właśnie kończę MF761-1 główki 4g+gumka 5cm to raczej maks komfortu.

FX701 dobrze obsłuży gumki 3-5cm na 2,5-7g, można lekko przeciążyć, ale szczyt delikatnie klęka.Ja lubię takie łowienie szczególnie gdy wieje.

MHX S871  też będzie dobry w przedziale 1-6g