Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

najtaniej przerobić jakąś swoją starą wędkę, można z przeciętnego kija zrobić całkiem przyzwoity a jak nie wyjdzie to nie będzie wielkiej szkody.

Myślę, że większość Tych co zaczynali samodzielnie zbroić od tego zaczynała.

Powodzenia,

Tarłoś

• 4 miesiące temu...

Odświeżę trochę temat...

Poszukuję blanku na okoniówkę 1,98-2,10 do kwoty 300pln. Z racji tego, że wędkuje w miejscu gdzie nie trzeba szukać ryb i bawić się w UL, tylko łowi się ładne okonie kij ma być przeznaczony do gumek max 7,5cm na główkach 5-10g, a także do woblerów i okoniowych obrotówek. Kij musi również poradzić sobie z nieuniknionym, regularnym szczupakowym przyłowem rzędu 70-80cm. Oczywiście ma być szybki, czuły i nie gubić rybek :)

Myślałem o SJ782-2-MHX, jakie jeszcze blanki wziąć pod uwagę? Może coś z Bastona?

Edytowane przez PatLove

Panowie to moze ja sie wetnę i tez zapytam o blak na pasiaki:

Poszukuję blanku typowo na okoniówkę 1,98-2,10 do kwoty 300pln. Z racji tego, że wędkuje w miejscu gdzie nie trzeba szukać ryb i bawić się w UL, tylko łowi się ładne okonie kij ma być przeznaczony do gumek max 7,5cm na główkach 5-10g, a także do woblerów i okoniowych obrotówek. Kij musi również poradzić sobie z nieuniknionym, regularnym szczupakowym przyłowem rzędu 70-80cm. Oczywiście ma być szybki, czuły i nie gubić rybek :)

Myslalem o SJ782-2-MHX albo S782-2-MHX

Edytowane przez PatLove

Panowie to moze ja sie wetnę i tez zapytam o blak na pasiaki:

Poszukuję blanku typowo na okoniówkę 1,98-2,10 do kwoty 300pln. Z racji tego, że wędkuje w miejscu gdzie nie trzeba szukać ryb i bawić się w UL, tylko łowi się ładne okonie kij ma być przeznaczony do gumek max 7,5cm na główkach 5-10g, a także do woblerów i okoniowych obrotówek. Kij musi również poradzić sobie z nieuniknionym, regularnym szczupakowym przyłowem rzędu 70-80cm. Oczywiście ma być szybki, czuły i nie gubić rybek :)

Myslalem o SJ782-2-MHX albo S782-2-MHX

S 782-2 jak najbardziej będzie odpowiedni ale pomyśl jeszcze o nieco dłuższym S-842-2 jak  najbardziej pod okonie się nadaje. Maksymalnie obsłuży Ci te 10g + smukłe 3'. Blanki z serii SJ są zbyt mocarne do łowienia okoni. No chyba ,że regularnie  łowisz okonie 40+

Tylko i wyłącznie z łódki stad nie chce niczego dłuższego niż ok 210cm, a najlepiej krótszy.

Wiem, ze to jest temat tylko o blankach MHXa ale ewentualnie myslalem jeszcze o czyms z Batsona np RX6 i moze SB781 albo SP841(?)

Edytowane przez PatLove

eeee.... z łódki ?  Moze troche zabawy bedzie ale spokojnie moim zdaniem. Nie da się tak żeby i okoń nie spadł na plecionce i przyłów wyjechał na klate ;)

No chyba że customowy Loomis z fishing center ten słabszy - w sumie do tego co kolega szuka .... tylko ze "ździebko" poza budżetem ;)