Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Dropshot. Uczciwe 12 lb i gną się do samego końca.4-10g główki z dynamiką i bez problemu.

Kolego @PatLove sprawdź sobie tą rekomendację. Hasło LIBERTY BLANKS.  Miałem w reku i rzeczywiście przypasują idealnie. Trochę powyżej budżetu, ale niedużo. Moim zdaniem warto. Sam zresztą niedługo będe miał kijka na dropshocie liberty właśnie

Kolego @PatLove sprawdź sobie tą rekomendację. Hasło LIBERTY BLANKS.  Miałem w reku i rzeczywiście przypasują idealnie. Trochę powyżej budżetu, ale niedużo. Moim zdaniem warto. Sam zresztą niedługo będe miał kijka na dropshocie liberty właśnie

Jest tu jakiś moderator. Przecież to nie w temacie MHX. :D

ha ha ha :)

Edytowane przez Friko

PatLove, on 09 Apr 2016 - 22:59, said:

Temat wydzielony wiec mozna juz o wszystkim, a nie tylko MHX :)

Rozumiem, ze taki LB DS660 byłby ok?

Na pewno byłby :)

Mam chwilowo DS630 i DS700, daje radę, ryb nie gubi i przyłowów się nie boi :)

Począwszy od DS630 do DS700 pracują bardzo podobnie, im dłuższy, tym głębsza szczytówka. Różnice subtelne jednak są. Moc w dolniku taka sama akcja też. Do 10 g + 4" działa bardzo dobrze.

Paweł ja wiem ze lubisz ten blank ale szwedzki przyłów trochę pozamiata łowiącym. Zresztą zweryfikujemy z moim 10lb z grafitu.

W ubiegłym roku nasz forumowy kolega łowiący krótszą wersją tego blanku tj 653 wyjął dwa metrowe szczupaki i sandacza 80+, z relacji nie wynikało, że  miął jakiekolwiek problemy w holu a było to późnym latem więc ryby były w niezłej kondycji...

Dla zainteresowanych kontakt na priv, chyba, że kolega się sam wypowie  ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

RX6 SB bym osobiśce wyeliminował z tej listy - jeśli wędka ma być na okonie i pod plecionkę to moim zdaniem spinn-bass będzie za sztywny i mogą spadac ryby w trakcie holu.

SP841 z kolei będzie świetny pod okonie ale zbyt delikatny do przyłowów - szkoda męczyć ryby.  

SP841 z kolei będzie świetny pod okonie ale zbyt delikatny do przyłowów - szkoda męczyć ryby.

Bez przylowow sie nie obedzie bo w Szwecji zębaty udarza prawie we wszystko ale skoro na okonie bedzie to dobry blank, to go nie skreślam. Przyłow jest tylko przylowem, niestety łowienie szczupaków i okoni trudno pogodzić(chyba ze średnie szczupaki i duze okonie), a to ma byc kij typowo pod okonie, ktory tylko musi znieść taki przyłow.

Tak aby nie było łatwo. 

Croixy 3s69mlxf, 3c69mlxf, 5s70mlf-bmlf2-b i , Batson IP843 i 843F, Liberty DS  630, 660, 700.

Nie lubię wożenia się z okoniem, nie interesuje mnie czy ma 18,3 czy 19,1cm - najlepiej jak spadnie. Lubię spacyfikować przyłów szybko, jest tylko przyłowem i przeszkadza w łowieniu okoni. Nie gapię się na szczytówkę, nie musi pokazywać. Mam widzieć na lince i czuć w ręce.

Fajnie łowiło mi się starą Elite 12lb, te o od[powiednich gabarytach nie spadały a dyżurne szczupaki wyjeżdżały błyskawicznie. Fakt że wypasione 40+ potrafił zgiąć Elite w pół i zatrzymać się na chwilę pod łodzią. 

• Like 2

Panowie to moze ja sie wetnę i tez zapytam o blak na pasiaki:

Poszukuję blanku typowo na okoniówkę 1,98-2,10 do kwoty 300pln. Z racji tego, że wędkuje w miejscu gdzie nie trzeba szukać ryb i bawić się w UL, tylko łowi się ładne okonie kij ma być przeznaczony do gumek max 7,5cm na główkach 5-10g, a także do woblerów i okoniowych obrotówek. Kij musi również poradzić sobie z nieuniknionym, regularnym szczupakowym przyłowem rzędu 70-80cm. Oczywiście ma być szybki, czuły i nie gubić rybek :)

Myslalem o SJ782-2-MHX albo S782-2-MHX

Regularnie to lowie 25-35cm + szczupakowy przyłow ok 70cm ale 40cm sztuk tez jest duzo i sa i większe bo to Szwecja.

Może ja wyskoczę trochę poza blanki. Ja kolego pod takie łowienie używam St.Croixa Avida AXS70MLF2 3,5-11g + guma 3,5" (min 4g  do max 13g + guma 3,5" - pełen komfort). Łowię plecionką 0,10 mm, używam go pod wobki i gumy. Taki uniwersał którego nie oddam za nic :) Sandacza czy szczupaka się nie boi (sandacz 68 cm i szczupak 65cm już się zameldował),okonie z niego nie spadają,25 cm  to wciąż pyrtek i z tym różnie bywa (szczególnie jak nie odpowiednio wyregulujesz hamulec) ale od 30 cm w górę nie odnotowałem żadnego spadu.. Kij na sucho wydaje się mocarny ale gnie się po sam dolnik a czucie masz na najwyższym poziomie...

Tu masz ugięcie: http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugi%C4%99%C4%87/page-9#entry1783071

Edytowane przez cabage

Greena rozpoznamy w boju.

Każdy ma inne preferencje, moze ja mam tryb agresiv włączony :D, pewnie mam.

Revs 68ul jest nawet niezłym startem, właśnie kwestia temperamentu i preferencji. Ml ma już zdecydowanie więcej mocy.

IP843 jest specyficzny, popping o pełnym ugięciu który readzi sobie bez problemu z mniejszymi okoniami i czym mnie też zaskoczył potrafi wciąć sandacza. szczupak nie jest problemem. z tego co pamiętam (trzeźwy byłem tylko dużo kijków przeszłoo przez ręce) to max co mi obsłużył 75 sandacza i pod 80 szczubła nie gubiąc okoni. Nie wiem czy Liberty warto jest skreślać bo moze byc więcej niz 300. Czasem 50 więcej jest lepsze niz robienie nowego kija za 700 bo blank nie taki.

Edytowane przez woblerwz

Ten REVS68 z Batsona wyglada na prawde ciekawie, tylko kwestia ktory UL, czy ML? Te blanki sa aż tak niedoszacowane?

woblerwz w REVS pomiedzy UL, a ML jest jeszcze L opisany jako 2-7g, moze ten byłby ok?

IP tez godny rozważenia ale czy na pewno 843? Na stronie FC jest on opisany jako 7-18g, one sa jakos przeszacowane? Nie wystarczyłby IP842 7-14g?

Edytowane przez PatLove

UL ma już swoją moc, L wystarczy z zapasem. Najlepiej obłowiłem MXF 15g główki to początek. porównaj z opisem. 30 absolutnie mu nie przeszkadzało.

woblerwz rozumiem, ze w pierwszym przypadku chodzi o REVS68 i te blanki sa chyba mocno niedoszacowane, zgadza sie? natomiast pisząc o MHX jaki model miałeś na myśli?

A jak jest z mocami poppingow z Batsona? Wychodzi na to, ze sa przeszacowane, zgadza sie? bo tu proponowałeś IP843, czyli do 18g, a nie wystarczyłby 842 do 14g?

Robas dzieki za propozycje.

Edytowane przez PatLove

MXF jest także REVS jako przykład lekkiego przeszacowania. Czy IP 842 czy 843? Może taka krótka historia.

Łowię z kolegą na łódce, on Elite 10lb, ja Elite 12lb. Okonie oczywiście. On łowi lżej, więcej ale mniejsze a przyłów to już walka. Ja łowie mniej, większe a przyłów to chwila na odczepienie.I większe przynęty.  Każdy z nas wybrał inaczej, obaj sie dobrze bawilismy. Sam musisz wybrać czy często ale więcej małych czy po prostu narybek niech sobie pływa. Także kwestia na jakiej rybie żerują.

woblerwz ja w Szwecji mam ładne ryby, nie musze sie bawić w drobnicę i takie sztuki 25cm to juz totalne minimum, ktore mi sie trafia, a szczupakowy przyłow jest nieunikniony i kij musi sobie z nim poradzić ale tylko poradzic bo kij ma byc typowa okoniowka a nie jakims uniwersałem z nastawieniem na okonia.

Odnośnie tego MXF, MHX to oczywiscie moja literówka i niedoczytanie...

Rozumiem w takim razie ze REVS z Batsona sa bardzo mocno niedoszacowane i taki 68UL ogarnie komfortowo główkę 10g i 7,5cm gumę, a w 68L bedzie jeszcze zapas, zgadza sie?

Zapytam po raz kolejny o poppingi z Batsona-te z kolei sa przeszacowane, czy celowo poleciłeś IP843 do 18g zeby był zapas?

UL ogarnie 10g z okoniowym 3", L bardzie komfortowo prowadzi te przynęty w sensie ich animacji a nie tylko poderwania w górę. IP842 także da rade z przynętą, trochę więcej zabawy będzie z wyżartym okoniem lub przyłowem. 843 jest nieco mocniejszy. Poppingi różnią sie zasadniczo od serii Rev..  Mają głębokie ugięcie i sprawiają wrażenie ze mniej mocy od bardziej szczytowych kijów. Ale to wrażenie. Tu zostaje pole na Twój własny wybór, czy kij szybki i szczytowy czy ogiecie mod fast i nieco wolniej. Czy dłuższy hol itd. Te pytania zostają dla Ciebie, każdy łowiący odbiera i czuje na swój sposób. oczekuje innej pracy pod rybą i przynętą i choćbyś pytał gościa który ma 20k postów to to co on wybierze niekoniecznie będzie Tobie odpowiadać.

• Like 1

IP842 miałem jeszcze w zielony wydaniu i moim zdaniem przy szczupaku 80cm bedzie problem, rybe na lodce wyjmiesz ale zameczysz na smierc zwlaszcza w cieplych miesiacach... staramy sie na jerkbaicie promowac C&R a to powinno sie zaczynac juz w momencie wyboru sprzetu na ryby...