Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

@Paffcio - nie, na GS była 754, 703 leży w szafie a oprócz niej jeszcze zapasowy goły blank "703", na wszelki wypadek... i od razu mówie że nie sprzedam  B)

AAAAAA no chyba, że tak :)  Widzialem jak tam Mario Ci dobytku pilnował ,a Ty masz słabą pamięć - nawet mnie nie poznaleś .,,, Nie pamiętasz już jak na Okoniu się śmiales z mojego bocznego troka na pstrąga i poratowałeś różowym twisterem ,co bym swój honor uratował :)

Pzdr

AAAAAA no chyba, że tak :)  Widzialem jak tam Mario Ci dobytku pilnował ,a Ty masz słabą pamięć - nawet mnie nie poznaleś .,,, Nie pamiętasz już jak na Okoniu się śmiales z mojego bocznego troka na pstrąga i poratowałeś różowym twisterem ,co bym swój honor uratował :)

Pzdr

Może gdybyś tak często nie zmieniał nicków na forum, to Friko by Cię kojarzył :P

• Like 2

woblerwz chciałem dopytać o jedna kwestie-do moich przynęt, czyli max ok 15g zaproponowałeś Batsona REVS68UL, a w wątku o blankach Batsona napisałeś, ze ten UL ogarnia komfortowo do ok 10g, to jak do tych 10g ma sie moje 15g? Nie wiem po prostu jak mam to rozumieć? UL da radę tym 15g juz mocno na granicy?

PatLove, on 12 Apr 2016 - 00:24, said:

woblerwz chciałem dopytać o jedna kwestie-do moich przynęt, czyli max ok 15g zaproponowałeś Batsona REVS68UL, a w wątku o blankach Batsona napisałeś, ze ten UL ogarnia komfortowo do ok 10g, to jak do tych 10g ma sie moje 15g? Nie wiem po prostu jak mam to rozumieć? UL da radę tym 15g juz mocno na granicy?

REVS68UL cięgnie we względnym komforcie do 10 g + smukła guma 4". Przynajmniej ten którego ja mam. Od 12 g zaczyna mięknąć, rzuca poprawnie, jednak na głębszej wodzie już nie prowadzi dynamicznie. Jednak do częstych przyłowów nie będzie wystarczający moim zdaniem, szczególnie tych najciekawszych. Mocniejszego, L, nie znam.

• Like 1

Poza tym blanki zaproponowane przez Hubertusa sa praktycznie w cenie STC,a jezeli juz mam wydać 400pln, to chyba lepiej zainwestować w STC.

Panowie mam jeszcze prośbę-podajcie jakas alternatywę dla STC 3S69MLXF w dwuskladzie.

Edytowane przez PatLove

Jeżeli udałoby mi się go wyrwać za 400pln to bardzo chętnie :) aczkolwiek 7'6" to dla mnie już trochę za długo. A tak bardziej na poważnie? Pytam bo zastanawiam się, czy uda mi się te 210cm w monoblanku przetransportować jakoś bezkolizyjnie do SE ale jeżeli rzeczywiście nie ma alternatywy w dwuskładzie to będę musiał jakoś to wykombinować.

Edytowane przez PatLove

Po lekturze kilku wątków rowniez na zagranicznych forach jest jeszcze jeden pomysł: Phenix M1 MXS69L. Co myślicie?

Marcin , użytkuję MXS72L od dwóch sezonów . Kijek niezmiernie mi podszedł . Założeniem był okoń na grubo / sandacz na lekko . Łowisko płytkie , tak 1,5 - 3 m . Zakres obsługiwanych przynęt 3" - 4" od 5gr do 12 gr . Czasami nawet 14 gr . Te 4" to oczywiście takie wąskie  ;) . Kij bardzo czuły , szybki a jednocześnie bardzo chętnie wchodzący w ugięcie pod rybką . I to w piękne ugięcie , które nie przestaje mnie zachwycać . Okoń 25- 30 cm i amortyzacja . Szczupak 75 - 80 cm i głębsze ugięcie . Boleń pod 80 dych szalejący na krótkim dyszlu - jeszcze głębiej . Ma się wrażenie takiego nie kończącego się uginania bez stawania dęba jak w Croixach , które do podobnego ugięcia potrzebowały znacznie większych wyzwań a co mi osobiście nie do końca w nich pasowało . Oczywiście przy podobnych mocach blanku . Łowię praktycznie tylko z łódki na jigi , czasami jakiś gliderek  ale mam wrażenie , że ten blank ma duży potecjał jeśli chodzi o komfortowy zakres obsługiwanych wabików i szeroko pojęty uniwersalizm . Także do zastosowań brzegowych / pstrągowych . I mam go w essexach , z którymi jeszcze się nie pogryzł  :D .

Aaa - i z zacięciem sandałka też nie było jak dotąd problemu  :) .

SCVMLXF to oczywiście też fantastyczne blanki są , żeby nie było żem oczadział  ;) . Tylko inne nieco .

Edytowane przez malinabar
  • Like 2

Użytkuję kilka wędeczek  na blankach phenixa i bardzo podobało mi się określenie kolegi , że uginają sie bez końca. Tak dokładnie jest ...SPXUL gnie się w nieskończoność FX 902  i 862 także ...dla mnie kapitalne blanki . I szczerze mówiąc wolę je bardziej niż st.croixy . Phenixy mają więcej finezji - tak jak by bardziej pod moje predyspozycje  :)

Pzdr

• 1 rok później...

Jak w temacie szukam blanku w jednej części długość do 2.3m moc 4-5lb, zakres przynęt 2g+keitech 2” do 7g+ keitech. Póki co zastanawiam sie nad Suzuki 4lb, ULXF4lb oraz Kraag 5lb. Co możecie powiedzieć o tych blankach koledzy?? Moze macie inne propozycje??