Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie szukam blanku w jednej części długość do 2.3m moc 4-5lb, zakres przynęt 2g+keitech 2” do 7g+ keitech. Póki co zastanawiam sie nad Suzuki 4lb, ULXF4lb oraz Kraag 5lb. Co możecie powiedzieć o tych blankach koledzy?? Moze macie inne propozycje??

Jeżeli chodzi o ulxf to tutaj masz wszystko

http://jerkbait.pl/topic/5103-fishingart-pracownia-rodbuildingowa/page-86

Jeżeli ma być 7 gram + nieduża, smukła gumka to raczej ten do 6 lb Odnośnie kraga F to proponuję Ci gdzieś potestować, gdyż jest to całkowicie inna konstrukcja jak ulxf. Być może krag xf będzie lepszy. Osobiście wiem tylko tyle że ulxf jest bardziej uniwersalny i spokojnie ogarniesz wszystkie okoniowe przynęty, nie tylko gumki. Kragi bardziej ukierunkowane są pod silikon

Edyta: Jest jeszcze z FA ulf ale zakładając te 7 gr + keitech to też raczej do 6 lb

Edytowane przez uvex

Jak w temacie szukam blanku w jednej części długość do 2.3m moc 4-5lb, zakres przynęt 2g+keitech 2” do 7g+ keitech. Póki co zastanawiam sie nad Suzuki 4lb, ULXF4lb oraz Kraag 5lb. Co możecie powiedzieć o tych blankach koledzy?? Moze macie inne propozycje??

Ja bym przede wszystkim zastanowił ie nad stylem łowienia, jesli te kajtki maja być ostro animowane to Kraag 5lb bedzie idealny pod takie zastosowania, to szybka szpada i czuciowo elektryk, jesli animacja ma być delikatniejsza to suzuki.

Ulxf jak najbardziej czuły jak Kraag i łagodniejszy w ugięciu.

Ja bym przede wszystkim zastanowił ie nad stylem łowienia, jesli te kajtki maja być ostro animowane to Kraag 5lb bedzie idealny pod takie zastosowania, to szybka szpada i czuciowo elektryk, jesli animacja ma być delikatniejsza to suzuki.

Ulxf jak najbardziej czuły jak Kraag i łagodniejszy w ugięciu.

Tylko czy Kraag 5lb rzuci wystarczająco daleko 2g plus kajtek i jak z czuciem przy prowadzeniu??

zgadzam sie z Hubertem,jestem posiadaczem kraaga xf do 5lb dł 213 jeden kawałek,mega szybka dzida do agresywnego łowienia,czucie super,o wyrzut nie musisz się martwić,na moich łowiskach swietnie się sprawdza,łowię okonie na 2-4 metrach

Kolego od ilu gram rzucasz na „zadowalające” odległości??

• 1 miesiąc temu...

Witam, szukam blanku pod okonia na ciężej, będą się dość często zdarzały przyłowy szczupaków. Chciałbym, aby dało się rzucać w zakresie 4-8g główka + guma 4-7cm. Długość kija 2-2.30m. Budżet do 250 zł. Sam czegoś szukałem, ale tak dużo blanków ma przekłamany cw, że trzeba w tym siedzieć. Chciałem już kupić MHX SJ843, a okazało się, że ten blank podobno zaczyna pracować dopiero od 18 gram... 

Czekam na propozycje  :)  :)

Mhx S842-2 będzie idealny  :) chyba nieco ponad budżet, ale będzie ciężko o coś do 250, jeśli nie można go przekroczyć to może coś w Batsonie?

Właśnie ten SJ843 był na wysprzedaży w FC, ale on odpada. Tego S842 mógłbym wziąć w jednej części i zmieści się w budżecie :) Czyli tak do 14g można komfortowo podbijać nim?

Edytowane przez cinek151511

• 5 miesięcy temu...

Witam.

Szukam okoniowego kijka najlepiej kraaga xf. Albo ewentualnie coś innego z cieniutkim i delikatnym szczytem.

Pozdrawiam

Witam.

Czy ktoś z kolegów może mi pomóc w doborze blanku okoniowego. Szukam czegoś do 215cm i 5/7 lb. Z finezyjnym delikatnym szczytem. Może ktoś zbroił coś takiego?

Pozdrawiam

Nie napisałeś czy ma to być jednoskład czy dwuskład. A to czasem jest różnica, nawet w przypadku blanków tego samego producenta i tej samej mocy. Podobno właśnie Kraagi XF pod tym względem się różnią, podobnie jak np. Suzuki RXF.

Jeśli chodzi o mnie, to mogę udostępnić do obejrzenia i pomacania  tego Matagi Super Shore LL http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/page-56#entry1981487 oraz Matagi Aurigę Nuovo 10 lb w delfinie i delcie, nóweczkę dopiero co "spod igły". Wychodzę z założenia, że okoniówka na wody wokół wysp Wolin i Uznam powinna być odrobinę mocniejsza i rzucać odrobinę większym ciężarem (tak do ok. 10 g) niż typowy kij na okonie "śródlądowe". Chodzi o silne prądy wodne i wietrzne warunki, ale też możliwe przyłowy.  

Z tym że jeszcze nie wiem , czy nad morzem będę w następny weekend czy dopiero za dwa tygodnie.