Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Panowie pozwólcie, ze odświeże temat. Szukam Blanku do łowienia na gumy w Odrze. Gumy to 3” z obciążeniem od 3G do Max 7g. Polecono mi batsona sp841 lub Mhx s842 jednak przeglądając forum opinie są bardzo podzielone. Mógłby wypowiedzieć się ktoś, kto łowi takimi przynetami lub posiadał kije na podanych przeze mnie blankch?

Panowie pozwólcie, ze odświeże temat. Szukam Blanku do łowienia na gumy w Odrze. Gumy to 3” z obciążeniem od 3G do Max 7g. Polecono mi batsona sp841 lub Mhx s842 jednak przeglądając forum opinie są bardzo podzielone. Mógłby wypowiedzieć się ktoś, kto łowi takimi przynetami lub posiadał kije na podanych przeze mnie blankch?

Watek polaczony

Zerknij sobie na caly ten watek, znajdziesz duzo informacji :)

• 3 tygodnie później...

Panowie szukam blanku pod okonie z częstym przyłowem szczupaków, minimalnie 2.30m do 2.40m pod gumki typu kopyto relaxa 3,5-6cm na główkach 2-5g, kij musi byc dość szybki, łowię teraz Matagi super big pond niestety strasznie ciężko o skuteczne zacięcie zębacza ( nie mam na myśli metrówek tylko 50-60cm) Także szukam czegoś czym fajnie da się połowić okonie ale szczupak nie będzie dla kijka straszny ;)  

Panowie szukam blanku pod okonie z częstym przyłowem szczupaków, minimalnie 2.30m do 2.40m pod gumki typu kopyto relaxa 3,5-6cm na główkach 2-5g, kij musi byc dość szybki, łowię teraz Matagi super big pond niestety strasznie ciężko o skuteczne zacięcie zębacza ( nie mam na myśli metrówek tylko 50-60cm) Także szukam czegoś czym fajnie da się połowić okonie ale szczupak nie będzie dla kijka straszny ;)  

Matagi Super Shore LL.

• Like 2

Witam

Tomek  dobry  wybór  do  w/w  roboty  fajny  kijek  u mnie  okonie  25-30 cm  dają  frajdę  aż  miło ,  przyłów  szczupaka  na ten  moment  ca  58 cm   bez  problemu ,   z tym  że  trzeba  koniecznie podbierak wtedy .Ja  mam na łowisku  kamienisty

-stromy brzeg  więc zero szans  na wyślizg  (moc kija )  lub podebranie ręką - nieco stromo  ....

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Witam, poszukuje blanku do lekkiego spinningu na okonia i ewentualnie klenia na smuzaki, ale to jedynie od tak i to nie jest główny cel.

Cel to Wiślane oraz jeziorowe okonie, planuje też w przyszłości kupić belly boat i z tego pływadła będą też łowione okonie na jeziorach.

Przynęty to wąskie gumy typu keitech easy shiner 2 lub 3 cale na główkach 2-6,7g, może jakaś mniejsza obrotóweczka, ale głównie gumy.

Praca spinnigu jaka mnie interesuje to bardzo dobre czucie przy podbijaniu szczytówką, czyli akcja musi być szybka, natomiast przy holu okonia, im głębsza praca tym lepiej. Kieruje się bardziej w stronę finezji, zapasy mocy nie są mi potrzebne. Oprócz tej pracy, im bardziej elektryczna będzie wędka, tym większy usmiech na twarzy.

Kontaktowałem się z dwiema pracowniami FC oraz Pstrągman w tej sprawie.

Pan Ireneusz doradził mi kilka blanków, z czego wybrałbym Justace AJK762UL, za co dziękuję, natomiast Pan Wojciech blank Slim XF766, za co również serdecznie dziękuję. Czekam na zdjęcia, które Pan Wojciech mówił, że podeśle w wolnej chwili.

Długości tych blanków są takie jakie mi odpowiadają.

I tutaj moje pytanie do Was. Czy ktoś z forumowiczów posiada patyki na tych blankach i chciałby podzielić się doświadczeniami? Jakimi przynętami Wy operujecie? Jak sprawdzają się przy podbijaniu? Itp. Jeżeli ktoś ma lub może wykonać fotki ugięć to także bym prosił.

Oczywiście od Pana Wojciecha również czekam na zdjęcia.

Witam, poszukuje blanku do lekkiego spinningu na okonia i ewentualnie klenia na smuzaki, ale to jedynie od tak i to nie jest główny cel.

Cel to Wiślane oraz jeziorowe okonie, planuje też w przyszłości kupić belly boat i z tego pływadła będą też łowione okonie na jeziorach.

Przynęty to wąskie gumy typu keitech easy shiner 2 lub 3 cale na główkach 2-6,7g, może jakaś mniejsza obrotóweczka, ale głównie gumy.

Praca spinnigu jaka mnie interesuje to bardzo dobre czucie przy podbijaniu szczytówką, czyli akcja musi być szybka, natomiast przy holu okonia, im głębsza praca tym lepiej. Kieruje się bardziej w stronę finezji, zapasy mocy nie są mi potrzebne. Oprócz tej pracy, im bardziej elektryczna będzie wędka, tym większy usmiech na twarzy.

Kontaktowałem się z dwiema pracowniami FC oraz Pstrągman w tej sprawie.

Pan Ireneusz doradził mi kilka blanków, z czego wybrałbym Justace AJK762UL, za co dziękuję, natomiast Pan Wojciech blank Slim XF766, za co również serdecznie dziękuję. Czekam na zdjęcia, które Pan Wojciech mówił, że podeśle w wolnej chwili.

Długości tych blanków są takie jakie mi odpowiadają.

I tutaj moje pytanie do Was. Czy ktoś z forumowiczów posiada patyki na tych blankach i chciałby podzielić się doświadczeniami? Jakimi przynętami Wy operujecie? Jak sprawdzają się przy podbijaniu? Itp. Jeżeli ktoś ma lub może wykonać fotki ugięć to także bym prosił.

Oczywiście od Pana Wojciecha również czekam na zdjęcia.

Watek polaczony

• 11 miesięcy temu...

Cześć

Szukam blanku dla kolegi(nie ma go na jerkbaicie). Blank ma mieć długość minimum 260cm, ale im dłuższy tym lepszy.

Służyć ma do wyciągania okoni na małe gumki z czeburaszkami 0,5-3g, blisko brzegu: spod krzaczków, zza przybrzeżnych traw. Musi mieć subtelny szczyt żeby móc zagrać trochę gumowym robakiem na 1g czeburaszce po pionowym wsadzeniu za trawy. O ile krótkich wędek/blanków idealnych do takich zastosować jest mnóstwo, to w dłużych konstrukcjach nie ma takiego wyboru.Tzn jest wybór ale w blankach wybitnie kleniowo-jaziowych, a czy jest jakaś długa i finezyjna jigówka? Byłbym wdzięczny za jakieś ciekawe propozycje.

Pogadaj z nim bo jak mu 240cm wystarczy to MATAGI T-Russell TR80 Super Mebaru-L SGT, 0,4-3g i będzie Pan zadowolony, nawet bardzo :)

Chyba żeby zrobić to w delfinie i dołożyć na dole "dopałkę" i się zrobi z 250cm więc już blisko założeń.

Ja odkąd go mam, to banan na pysku cały czas jak tylko nim łowię :)

Edytowane przez nyny
  • Like 3