Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Ta finezza, troche przykrótka. Sam miałem finezze nuovo w tej dlugości i troche mu brakowało dlugosci. Jest jeszcze jedna finezza w dlugosci 9'6" ze starej serii(czerwona) do sciągnięcia z wschodniego rynku i to może być to! Ale ten Phenix SP-962-XUL też wydaje się ciekawy! Dzięki za propozycje panowie :)

• 4 tygodnie później...

Ja mam nuovo do 5 a kolega ma 19' do 5. Obie są bardzo czułe, myślę że do tych najmniejszych przynęt około 1g, ta nuovo troszeczke lepiej się spisuje. Finezza 19' ma trochę mocniejszy dół, jest zresztą opisana jako L(light) a finezza nuovo do 5 jako UL(ultralight). Mi osobiście łowi się lepiej tą nuovoo, ale to chyba ze względu na uchwyt, bo jestem do niego przyzwyczajony a ta finezza 19' ma zupełnie inny.

Dzięki wielkie . Zobaczymy jak się spisze ta 19- stka :)]

Pozdrawiam

Z pewnością dobrze się spisze bo to super seria jest :D łowiłem różnymi finezzami... 2 modelami nuovo, prototypem, finezzą 19' i superfinezzą 18' i wszystkie to wybitnie fajne okoniówki :)

• 3 tygodnie później...

No Panowie znowu po poradę :)

Szukam czegoś do tylko i wyłącznie pasiaków.

Warunki koniecznie: Spin pod korbę, mega lekki blank bo ma być ultralekka wędka, wyrzut 1-7gr lub 2-10gr, moc okolice 6lb, długość Powyżej 200cm do max 230cm, cięty , szybki, słowem ostra kosa do dziabania okoni. Budżet na blank to poniżej 800pln. Obsługiwane przynęty: od małych obrotówek, po woblerki do 3cm i gumy - tak wiem ciężko pogodzić ale może jednak i na ile to możliwe uniwersał potrzebny, więc raczej wkejki odpadają, tak mi się bynajmniej wydaje.

Moim faworytem póki co jest Qualia XPSJ682L, teraz czekam na propozycję od Was.

Warunki koniecznie: Spin pod korbę, mega lekki blank bo ma być ultralekka wędka, wyrzut 1-7gr lub 2-10gr, moc okolice 6lb, długość Powyżej 200cm do max 230cm, cięty , szybki, słowem ostra kosa do dziabania okoni. Budżet na blank to poniżej 800pln. Obsługiwane przynęty: od małych obrotówek, po woblerki do 3cm i gumy - tak wiem ciężko pogodzić ale może jednak i na ile to możliwe uniwersał potrzebny, więc raczej wkejki odpadają, tak mi się bynajmniej wydaje.

No i dobrze wybrałeś :) .

Ja wybrałem to o czym TY myślisz :) .

• Like 1

Mialem właśnie polecić Qualie...

Sam dla siebie myślę o 2 bankach Qualii UL i L..

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarcinZ
  • Like 1

Mialem właśnie polecić Qualie...

Sam dla siebie myślę o 2 bankach Qualii UL i L..

Qualii mam już "kilka" i polubiłem się z tymi blankami. Na początku jakoś sceptycznie do nich podchodziłem przyznam szczerze, tylko ze względu na cenę. Bałem się, że za te pieniądze to nie będzie to.

Dałem się namówić i nie żałuję nawet dziękuję kilku osobą za ten kierunek :)

Dlatego tak przejrzałem co teraz jest oferowane i póki co sam nie znalazłem nic podobnego do tego XPSJ682L.

Ale jako, że lubię drążyć i szukać to może jakaś alternatywa się pojawi, tak by sumienie mieć czyste  :)

Edytowane przez nyny

Qualii mam już "kilka" i polubiłem się z tymi blankami. Na początku jakoś sceptycznie do nich podchodziłem przyznam szczerze, tylko ze względu na cenę. Bałem się, że za te pieniądze to nie będzie to.

Dlatego tak przejrzałem co teraz jest oferowane i póki co sam nie znalazłem nic podobnego do tego XPSJ682L.

Ale jako, że lubię drążyć i szukać to może jakaś alternatywa się pojawi, tak by sumienie mieć czyste :)

To pewnie coś z FA...Hubrods sporo na tych bankach kijków składa... Może on podpowie.

• Like 1

To pewnie coś z FA...Hubrods sporo na tych bankach kijków składa... Może on podpowie.

No tutaj można dać Kraaga w wersji XF bardziej pod gumy, lub F bliższy twardym przynętom 

Oczywiście mam na myśli wersje 5lb

Edytowane przez Hubertus
  • Like 3

Moim faworytem póki co jest Qualia XPSJ682L, teraz czekam na propozycję od Was

Mam identyczne oczekiwania i ostatecznie stanąłem  przed decyzją

XPSJ682L

SKXF 705-2

Jak już pisał Jozi wcześniej nr 1 nie zaanimuje główki powyżej 5gram  z gumą (czasem z łódki potrzebuję 6-7g plus smukłe 3 cale)tak jak pisał kol nyny zakres 1-7 lub 2-10gr

Druga wątpliwość do nr 1 to czułość,czy jednak nie mniejsza  od wyższego modułu SKXF?

Z tych powodów chyba  dozbieram  więcej do Kraaga, chyba ,że  jestem w błędzie co do dwóch powyższych stwierdzeń.bo Qualii niestety nie miałem okazji pomacać.

Mam identyczne oczekiwania i ostatecznie stanąłem  przed decyzją

XPSJ682L

SKXF 705-2

Jak już pisał Jozi wcześniej nr 1 nie zaanimuje główki powyżej 5gram  z gumą (czasem z łódki potrzebuję 6-7g plus smukłe 3 cale)tak jak pisał kol nyny zakres 1-7 lub 2-10gr

Druga wątpliwość do nr 1 to czułość,czy jednak nie mniejsza  od wyższego modułu SKXF?

Z tych powodów chyba  dozbieram  więcej do Kraaga, chyba ,że  jestem w błędzie co do dwóch powyższych stwierdzeń.bo Qualii niestety nie miałem okazji pomacać.

Do animacji główek 4-7g + smukłe gumki używam kijka z tej serii:

https://superwedkarz.pl/new-troutino/6697-wedka-major-craft-troutino-1882-10g-tts-622l-.html

ale  FTS 662L.W zupełności spełnia moje oczekiwania.

.

Ale jako, że lubię drążyć i szukać to może jakaś alternatywa się pojawi, tak by sumienie mieć czyste  :)

No,jeśli szukasz alternatywy dla XPSJ682L to jak najbardziej jest,Suzuki RXF 4LB 681PRO.Który ma nad Qualią tą ogromną przewagę że jest jednoskładem.Przy czym zdaje sobie sprawę że to co dla mnie jest przewaga dla kogoś innego może ten kij absolutnie wylączyć z debaty :)  ;)

Nie znam zamiarów twórcy blanków ale wygląda mi na to że XPSJ682L to miała być właśnie tańsza(nie twierdzę absolutnie że gorsza)i dwuskładowa odpowiedź na 4lb 681PRO.które zdobyło dużą popularność.Absolutnie słusznie moim zdaniem...

No,jeśli szukasz alternatywy dla XPSJ682L to jak najbardziej jest,Suzuki RXF 4LB 681PRO.Który ma nad Qualią tą ogromną przewagę że jest jednoskładem.Przy czym zdaje sobie sprawę że to co dla mnie jest przewaga dla kogoś innego może ten kij absolutnie wylączyć z debaty :)  ;)

Nie znam zamiarów twórcy blanków ale wygląda mi na to że XPSJ682L to miała być właśnie tańsza(nie twierdzę absolutnie że gorsza)i dwuskładowa odpowiedź na 4lb 681PRO.które zdobyło dużą popularność.Absolutnie słusznie moim zdaniem...

Raczej nie odpowiedź a zamysłem Janusza miał być blank dostępny dla ogółu wędkarzy, jeżeli chodzi o jego koszty zakupu.

Oczywiście jeszcze o przyzwoitych właściwościach.

Edytowane przez Jozi

Ale raczej nie odpowiedź, tylko blank swojego pomysłu.

Parametry wyjściowe w zasadzie są identyczne,z tego co wiem(nie miałem w ręku gotowej Qualii)to praca i charakterystyka tego blanku podobna dość do Suzuki.Ja nie stawiam tego jako zarzut-zdaje sobie że sprawę że cena blanku i fakt że jest w dwóch kawałkach dla wielu osób jest  plusem na  rzecz Qualii w porównaniu do Suzuki.