Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Qualia xpsj762UL,mam xpsj642UL elegancko by Ci Tomku przypasował tyle że długość nie ta. Dlatego ten 762 byłby według mnie bajeczka. Sam z miłą chęcią bym podmienił na tego dłuższego.

Xpsj702 jak najbardziej, 762 to inna bajka bo szczyt delikatny ale niżej to tym sandacze wcinam ;) on się nie ugnie pod byle okoniem

Xpsj702 jak najbardziej, 762 to inna bajka bo szczyt delikatny ale niżej to tym sandacze wcinam ;) on się nie ugnie pod byle okoniem

Łukaszu chodzi mi o xpsj762UL nie o xpsj762. Mam tego xpsj642UL i te mniejsze gramatury jak najbardziej. Ten 762UL będzie dłuższy to jeszcze lepiej

Łukaszu chodzi mi o xpsj762UL nie o xpsj762. Mam tego xpsj642UL i te mniejsze gramatury jak najbardziej. Ten 762UL będzie dłuższy to jeszcze lepiej

Ale 762 to eLka 7lb no i on jest naprawdę mocno cięty i bez sensu pracować tylko na najniższym zakresie , 702ki obie będą dużo lepsze bo delikatnijsze i z cienszym tipem

Dzisiaj dojechała xsj762L - oj bardzo uniwersalnym kijem może być - ale do tych mikrych okonków to się nie nada.

Myślę, że na te większe albo rzeczne z silnego nurtu średniaki, lub jak wyżej napisano sandaczyk na mega lekko.

Chyba ogarnie, duże spectrum przynęt od gumy, po żelastwo a i wobkiem nie pogardzi.

Jak się uda to w niedzlę testy, póki co pocięli mi palucha i nie wiem czy dam rade łazić :)

Edytowane przez nyny

Szukam blanku pod okonie i okonki :) W 90% łowię na keitechy 2" na główkach 2-3g czasami 1,5g ale nie mniej i nie więcej niż 3g główka. Fajnie gdyby blank był w miarę szybki ale pod ryba przechodził w parabolę. Długość najlepiej 2,2-2,3m, myślałem do tej pory o Suzuki 762 PRO 3lb ale z racji, że nie mam możliwości pomacania takiego blanku stąd pytanie czy byłyby to dobry wybór do moich potrzeb które opisałem wyżej. A może zaproponujecie coś innego? :)

Qalia PT642 UL 1-5g lub Lexa Nanoflex 1-7g mój nr 1

Tomku, rozważ któryś z blanków ULXF do 4lb, szczerze polecam. Łowię okonie chyba  już trzy sezony wędką zbudowaną na blanku ULXF 664-1N i jestem bardzo zadowolony. Blank ma małą zbieżność więc ładnie przechodzi w pełne ugięcie, co prawda żeby go wygiąć w pełną parabolę trzeba sporej ryby ale przy okoniu 18 cm  amortyzacja jest zadowalająca. Blank przy założonej przez Ciebie gramaturze będzie szybki. Jeśli chcesz więcej informacji zapraszam na priv. Pozdrawiam Serdecznie   

• Like 1

• 8 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...

mam kraaga xf 5lb dwuczęsciowy i dla mnie zbyt delikatny, kij wygina się do połowy przy okoniu 25cm, grube okonie 40+ jak wejdą w zielsko to już po zabawie bo nie przytrzymam ich. Co zaproponujecie o długości 7' cw 3-10(12)g najlepiej dwucześciowy do łowienia jaksolkami, lekkim twitchem, orbotowka ale coś szybkiego mocniejszego? Ktoś zaproponował mi Qualie XSJ702L lub Matagi TR76SS LL ale to już aż 230cm. Maciej jakieś propozycje?