danielXR Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 witaj w długości 2,40 masz teoretycznie najmniejszy wybór blanków, ja na twoim miejscu skupiłbym się na kijach 7'- tu wybór będzie największy. Mi do tego celu bardzo pasuje model ATC IP700-bardzo delikatna szczytówka i przyrost mocy od połowy kija, to taki model pozakatalogowy, nie znajdziesz do w żadnych opisach. Po uzbrojeniu go nawet w SIC Fuji zmieścisz się w podanej kwocie. Nieco podobny bedzie Batson IP840 lub 841 , na on jednak bardziej regularną akcję ( mocniejsza szczytówka i głębsze ugięcie) jeśli kij ma być 2- częściowy to Lamiglas GFW 93 2UL 2,36m 3-7g 4-8lb. To moje propozycje , poczekaj jeszcze na inne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 A mnie sie wydaje, ze wypadaloby przeanalizowac warunki polowu. Inaczej bedzie z lodki, inaczej z brzegu.Zakladam, ze chodzi o jeziorowe lowy...Krotki bardziej sie nada do klasycznego jigowania...bedzie tez lepiej wyczuwalna praca przynety.Dluzszy lepszy bedzie tam, gdzie wymagane sa manewry wedziskiem (plytka woda, duza odleglosc.Dluzszy, zeby wyczuwanie bylo lepsze musi byc z materialu o wysokim module. Te blanki sa jednak drozsze. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Witam,Zaproponuję budowę wędki na blanku CD BLTRHS296L. Nie ma w ofercie innych firm blanku tak idealnie pasującego do Twoich potrzeb. Parametry: 2,40m, cw 3-14, linka 4-10lb. Mamy aktualnie wyprzedaż pozostałych kilku blanków CD. Mogę wykonać tę wędkę za podaną kwotę w tradycyjnej korkowej rękojeści na Alconite. Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Hmm gdyby tylko sianko już było :/ @Gumofilc Wędka będzie przeznaczona do połowu z brzegu (suche gałęzie i masa innych utrudnień rzutowych )80% moich łowisk to wody stojące na których potrzebuję trochę zasięgu jak i komfortu wymachu kijem, od glinianek po jeziorka , te pierwsze mają sporo zielska na dnie .Bardziej gustuję w standardowych korkowych rękojeściach (taki sobie nawyk ).Dodam że przyszły kijaszek będzie obsługiwał małe kopytka i riperki , raczki,żabki itd. Z tego co czytam to raczej bym decydował się do propozycji Ireneusza (ale kij najszybciej będę zamawiał przed lub po świętach Bożego Narodzenia :/ ).Dopytuję już tera wszystkiego bo 1000zł to nie mała kasa dla mnie i chcę być w 100% zadowolony z przyszłego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 @Kamil,Nie przejmuj się. Blanki CD będą w przystępnych cenach. Pod koniec roku cena tej wędki nie ulegnie zmianie.Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Hmm, to ma byc Twoj 1szy kij na zamowienie...Chodzi mi tylko o to, ze przed wyborem warto sie zastanowic, ile tych kijow ma byc docelowo..?Generalnie jestem przeciwnikiem takich kijkow, ktore maja byc sygnowane do jednej sytuacji/ryby.Czy jest jakas droga na przelaj? Moim zdaniem jest...to Talon IM6+ 9' 15LB do 21g, umiejetnie uzbrojony.Jest bardzo miekki, co pozwala mi rzucac nim woblery nawet z 5g na 10LB plecionce. Ma przy tym rowniez moc adekwatna do wyjecia kilkukilowej ryby. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Witam, kolega z Niemiec chce sobie zamowic o rodbuildera (bardzo mozliwe ze polskiego) nowy kijek. Poszukuje wied odpowiedniego blanku (ma byc dobrej klasy) o nastepujacych specyfikacjach: Dlugosc maksymalna: 6feet (1,80m)Cw kija: 1/8 - 1/2 oz (3-14g)Akcja: Fast Bardzo bym sie ucieszyl jakbyscie mogli cos poradzic Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Tomek, to ma byc wedka spinningowa czy castingowa? mysle ze dobrze byłoby rowniez ustalic do czego ten kij ma sluzyc (ryby, techniki, lowiska, przynety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Wedka castingowa. Kolega chce lowic kijem woblerki typu twitchbait. Najwiekszy bedzie np. Imakatsu Super Killer Bill http://www.imakatsu.co.jp/products/pro_a026.html Lowiska? Jeziora i spokojne miejsca na Renie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 O, z takim sterem to juz spory wobler jak na rzeke. Co kolega planuje lowic na te woblery - sandacze, szczupaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Sandzacze i duze okonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 czyli kij castingowy do średnich woblerów, w tym glebiej schodzacych, na sandacza, okonia na spokojna lub z malym uciagiem wode. osobiscie do woblerow (nie jerkow) lubie kije ktore troche poddaja sie przy prowadzeniu przynety i jeszcze maja rezerwe do glebszego ugiecia jak siadzie ryba. Okon czesto potrafi przypakowac w woblera przy samej szczytowce, i wtedy na krotkim dyszlu przy zbyt sztywnym kiju moze spasc lub odbic sie od przynety. Dla siebie wybralbym blank o troche innych parametrach niz podales, prawdopodobnie jakis sredniej mocy (M lub MH, w zależnosci od producenta) grafitowy crankbiat lub popping. Bylby wystarczajaco mocny zeby zaciac sandacza na wobler, i wystarczajaco elastyczny zeby utrzymac okonia. Wybrałbym tez kij nieco dluzszy - 6'6 lub 7'0. Glebsze ugiecie i wieksza dlugosc z pewnoscia ulatwilyby rzucanie woblerami. Takie sa moje preferencje jezlei chodzi o kije castingowe do woblerow. Nie wiem jakie ma Kolega. Wielu ludzi uznaje tylko kije tzw. fast lub ex-fast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Ostatnio, u @tofika, podziwiałem kapiatlny kijaszek. Niestety stopę dłuższy .To konstrukcja, na blanku Lamiglas XMG LP843, długość 7 stóp,cw 1/4-1/2 oz, 15 lb mocy.Sądzę, że to bardzo udana konstrukcja i spełniłby założenia takich połowów. PSSpodobał mi się. Ugięcie przesunięte bardziej ku szczytowi, w odróżnieniu np. od XC661, tej firmy. Mocny dolnik i podatna, czuła szczytóweczka, czyli to, co osobiście bardzo lubię. Pod większym obciążeniem równomierne, semiparaboliczne ugięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 powiem szczerze, że pomyslalem o tym kijku rowniez - niestety tego poppinga Lamiglasa nie mialem przyjemnosci miec w reku wiec o nim nie napisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Dziekuje za odpowiedzi Kolega jednak przyklada bardzo duza istote co do dlugosci i nie chce miec dluzszej wedki. Szukamy wiec dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 a czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Kochani, nie wiem, takie jego preferencje. To nie dla mnie kijek Dla mnie osobiscie to by nie byl zaden problem, dla niego jednak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Cóż....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 pytam nie bez przyczyny, bo jesli chodzi o wzgledy transportowe, to mozna rozwazyc cos dluzszego w 2 kawalkach, teleskopie, spigot na dolniku - rozne opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Nie nie, chodzi mu o preferencje w lowieniu. Woli krotkie wedki. Moj Steed np. ktory ma 6,6 dla niego juz jest za dlugi i mu sie zle lowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 robuilder zawsze moze skrocic / przyciac blank. Szczegoly jaki blank i w jaki sposob przyciac trzeba juz dogadac w pracowni z rodbuilderem ktory bedzie wykonywal dany projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Rozumie... A jakis inny blank? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 No nie wierze ze jest tylko jeden blank ktory sie do tego nadaje PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 No, propozycji tutaj padlo wiecej niz jedna, aczkolwiek bez sygnatur Jezeli kolega wie czego chce u jest konsekwentny w swoim wyborze nic prostszego jak wziac do reki katalog ktoregos z renomopwanych producentow i zamowic blank. Blankow o podanych przez Ciebie w pierwszym poście parametrach jest całkiem sporo - ot, pierwszy z brzegu przykład, blanki castingowy G-Loomis C721 , idealnie pokrywa sie z opisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi