Skocz do zawartości

Blank na okonia

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj , no to jeśli kolega chce konkretnie wskazania to w podanych parametrach świetnym wyborem do casta pod woblery jest wg mnie blank ATC/Shikari z serii Bass Casting C601 6' 6-12lb 5-14g. Nie trzeba nic ciąć, przerabiać, kombinować , dostaje gotowy blank który świetnie się ładuje , ma ładne głębsze ugięcie mimo że ExFast , jest lekki ...czego chcieć więcej, malkontenci mogą tylko narzekać że to standardowy grafit a nie jakaś konstrukcja z kosmosu

Pozdr

• 1 rok później...

Wskazany Hot_Shot Batsona czy Inshore St.Croix to dosyć ostre kije raczej nie w typie typowej okoniówki choc z pewnościa mogą dobrze służyć również do łowienia okoni, zwłaszcza tych słuszniejszych rozmiarów i zwłaszcza w zestawieniu z żyłką.

Jeżeli jednak @danku szukasz czegoś bardziej mieszczącego się w okoniowym kanonie czyli o nieco łagodniejszym ugięciu, odrobinę wolniejszej akcji - to zainteresuj się blankami oznaczanymi przez rozmaitych producentów jako Popping.

Tak się składa, że od 1 lipca weszła do dystrybucji w Batson Enterprises nowiutka seria poppingów z materiału RX8 - jest tam również z tego co pamiętam jeden czy dwa modele 230cm - trudno powiedzić co to za blanki bo nikt ich jak dotąd nie miał jeszcze w ręku, ale dotychczasowe modele z RX8 zbierały bardzo dobre recenzje więc zepewne i poppingi nie okażą się niewypałem a kosztują rozsądne pieniądze.

Więcej informacji o nowościach Batsona na 2010/2011 można znaleźć na stronie Batson Enterprises oraz na stronie polskiego dystrybutora - FishingCenter. Z newslettera Batsona który otrzymałem wynika że firma na nowy sezon przygotowała 62 (!) nowe modele blanków.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Witam!

potrzebuję zrobić krótką okoniówkę na łódkę do obsługi przynęt na główkach 1,5 - 5 gram (nie do troka), długość wędki w granicach 1,80 do 2,15, taka wędeczka do dziergania drobnymi przynętami,ma ktoś jakieś konkretne propozycję? blank oryginalnie jednorodny lub zmodyfikowany na wklejkę

dzięki za informacje

Witam!

Poszukuję propozycji Forumowiczów na temat dobrego kija okoniowego. Mogą być modele wędek z pracowni wędkarskich jak

i produkowane seryjnie.

Czy ktoś posiada szpadę pod okonia, klenia itp. na blanku Phenix'a - proszę o informację. Sporo poczytałem na forum ale cięzko na coś konkretnego się zdecydować.Dzięki z góry.

Długość 2.6 - 2.9m,c.w do12gram,

Sie ma!

Jeżeli dalej szukasz okoniówki proponuję blank ATC III ISJ 701/213cm, 2-10gr/ badź oczko krócej ISJ 661 /198cm 2-10gr/. Chyba , że całkiem krótko t.j 183cm ISJ 600 c.w 1-7 gram lub mocniejszy brat ISJ 601 2-9 gram. Poszukaj na stronie Z.Kawalca aktualnie coś wysprzedaje!www.wedki.pl Blanków do wyboru masz dużo może coś z Phenixa , Lamiglasa ...

Pozdrawiam

Fajnie ,że się w końcu Ktoś odezwał!

Szczerze mówiąc to myślałem o tym Batsonie. Ale wolałbym jednak coś dłuższego w granicach 2.75-2-90m. łowię głownie na Odrze i jej starorzeczach. Przynęty to gumy do 5cm na 3-8gr główkach, obrotówki 1-2nr, boczny trok do 10gr. Barwena 77 masz może jakąś inną propozycję, pozdro!

To ja od siebie mam tylko jedną propozycję do takiego łowienia- CTS

SC960-2, 9'6 2-4lb,5-15gr.Świetny pod każdym względem.Jesień/zima 2009, żyłeczka 0,14-0,16, główeczki 1-4gr, spisywał się doskonale,że nie wspomnę o większych przynętach.Wędka ta sprawiła że wybiłem sobie z głowy wszelkie pomysły dotyczącymi kupna wklejki.Ogarnia także klenio-jazie w sezonie i za to kocham tego CTSa. :(

Cześć

Nie wiem czy na okonia potrzebna jest jak to określiłeś szpada :huh: .

Ze względu na jego słaby pysk, wg mnie lepiej jak kijek jest uległy i zamortyzuje jego zrywy.

Ale jeśli jednocześnie ma być do łowienia kleni to może jest jakiś kompromis (choć znam ludzi którzy na klenie też wolą kije ciut wolniejsze - sam do nich należę :o )

Kupowałem na klenia kije coraz szybsze (od muchówki Pacyfic Bay do CD XLS), aż przegiąłem i trochę zwolniłem bo już chyba refleks nie ten co kiedyś :lol:

Jakbyś był zainteresowany to mam na zbyciu super szybki kijek CD na blanku BLRXLS2108L 2,75m 3-14g zakupiony jakoś w maju tego roku w FC takze stan idealny z 10 razy nad wodą (mam też Lamiglasa na blanku XMG1142L 2,90m 4-14g i ten mi bardziej pasuje szczególnie na taką wiekszą Odrę jak w tym roku).