Skocz do zawartości

Plecionka Xzoga test

Gumofilc

Rekomendowane odpowiedzi

Ceny za 10lb i 15 lb będa najdroższe (15procent wiecej niz cała reszta) i nie sprzedawane na metry.

(...)

Sam jak dostanę 10lb i 15lb to mocno przetestuję. Jak będą takie jak od 20lb w góre to nie szukam nic innego.

Jak przychodzą połączone w 6 szpulach po 100m, to jak w pysk pasuje skręcić z tego 4 szpulki po 150m. ;)

Bardzo jestem ciekaw tych 10 i 15lb, tylko na czym je tu przetestować od stycznia?

Te 20lb oraz 30 i 40 to jest "ta sama bajka"? Że użyję głupiego zwrotu, czy Zoga 20lb którą męczyłeś jest "równie cieńsza" od popularnej konkurencji 20lb (PP, Stren, ...), jak ta pokazana przez Pawła 40lb jest cieńsza od innych sznurków 40lb?

(...) natomiast sie przejmowal mechaceniem i nieuniknionymi przetarciami, np. w m-cach, gdzie linka ma czesty kontakt ze szczytowa przelotka albo podczas silowych holi sumow.

Na 1szym zdjeciu linka na szpuli podczas, gdy jest odwiniete ok. 2m (polozenie "spoczynkowe" - kij po lowieniu oparty o sciane. Na 2gim okolice opisanego obszaru narazonego za przetarcie podczas rzutow. Odcinek nie odcinany przez 2 tygodnie ciaglego lowienia - sumow brak a linka 40LB czyli moglem sobie na to pozwolic...

attachicon.gifDSC_0226.JPG

Gumo

Gumo.

Jak już odetniesz ten najbardziej pracujący odcinek, to warto byłoby z tego zrobić teścik.

Przyjrzałem się zdjęciom jakie zamieściłeś i wygląda mi na to, że rant szpuli tej Daiwy może kancerować linkę. To tylko złudzenie, wrażenie? Pytam, bo mam za sobą nieprzyjemne doświadczenie z posiadania "nieznacznego" naruszenia powłoki na rancie szpuli.

Mam nadzieję, że Koledzy którzy dostali lub dostaną odcinki do prób, podzielą się wnioskami. ^_^

Pozdrawiam

Grzesiek

Odcialem jakies 60cm....w zasadzie dalej juz nic nie widac...

Co do rantu szpuli to nie jest idealny (kolowrotek jest leciwy) ale jakichs zadziorow brak. Poslizgu jak w nowym na pewno juz jednak nie ma...musze wrzucic na maszyne i wypolerowac.

Druga nawinalem na nowsza Daiwe Caldie - bedzie porownanie...

Gumo

Te 20lb oraz 30 i 40 to jest "ta sama bajka"? Że użyję głupiego zwrotu, czy Zoga 20lb którą męczyłeś jest "równie cieńsza" od popularnej konkurencji 20lb (PP, Stren, ...), jak ta pokazana przez Pawła 40lb jest cieńsza od innych sznurków 40lb?

Tak,  są wyraźnie cieńsze niż konkurecja. A różnice między 20, 30 i 40 lb są naprawdę minimalne.

Chciałbym poprosić użytkowników 20 lb o test na wytrzymałość. Pozwolę sobie zasugerować. Ja robię taki test na odcinku ok. 1,5 metra, z jednej strony wiąże agrafkę z krętlikiem, zaczepiam solidny hak, do niego waga, a z drugiej szpulka z linką i ciągne do póki nie pęknie. Sprawdzam różne węzły bo nie każda plecionka lubi taki sam. Na niektórych "cinkich" X8 się zawiodłem, stąd moja prośba.

Dziękuję

Pierwsze wrażenie jest super, jest bardzo cienka. Różnica miedzy 20 a 30 lb jest praktycznie niewidoczna, 40 lb jest już troche grubsza lecz i ona jest bardzo cienka jak na swoja moc. Ta plecionka nie wygląda na swoja moc ale ja sprawdzimy i zobaczymy.  :)

łowię 8lb, bo na moich łowiskach jest dość dużo zaczepów, po za tym to do główek od 5g wzwyż. Jak ta xzoga jest naprawdę taka cienka, to może będzie cieńsza od innych ósemek. Wcześniej miałem PP 5lb, i to był na prawdę niewypał - nie dość że gruba, to jeszcze słaba i tasiemkowata po jednym łowieniu poszła na sprzedaż, później był stren 10 i jak na razie zostałem przy strenie 8lb, ale na następny sezon chciałem kupić HM8X, którą zakupił mój brat w tym sezonie i sobie chwali. Jeszcze trochę czasu zostało i może xzoga 10 się nada :). Poza tym jak siada szczupły, to nie bawię się z nim tylko lecę na ostro.

Edytowane przez MateuszDDZ

Sprawdziłem. Dla mnie szału nie ma. Miałem próbkę różowej PE Jigiing 30 LB. Wytrzymała 8  kg. Jest trochę grubsza od białego Strena 20 LB który wytrzymuje  podobnie. A juz myślałem. Niestety, zawód jeśli chodzi o trzymanie deklarowanej wytrzymałości. Podobnie było z Duelem.

I nie strzeliła na węźle, tylko jak wszystkie testowane plecionki 5-10 cm przed nim.

Uwagi mod:

Wypowiedz nie na temat, z tresci testu wyraznie wynika, ze chodzi o linke Xzoga A8 40LB a nie o zadna inna.

I tym samym wprowadziłeś lekki zamęt w całym wątku. Bo rozmawiamy o konkretnym produkcie a nie o plecionkach Xzoga ogólnie.

Pisałem ci i w wątku i na PW że chętnie wyślę próbki do testów, ale odpowiedzi sie nie doczekałem.

Standardowe plecionki nie odbiegają od konkurencyjnych plecionek czołowych firm. Jednak A8 jest produktem który jest warty sprawdzenia i przetestowania.

Napisałem wyraźnie jaki model linki firmy XZOGA zerwałem. A linkę zakupię i z ciekawości  kilka metrów rozerwę. Szczególnie grubsze mnie interesują, bo jeśli chodzi o cieńsze linki do 30 lb to jest trochę linek na rynku które trzymają parametry podane na opakowaniach. Linki 40/50 i więcej lb to z reguły 50-70% deklarowanej wytrzymałości na rwanie. 

Uwagi mod:

Wypowiedz nie na temat, z tresci testu wyraznie wynika, ze chodzi o linke Xzoga A8 40LB a nie o zadna inna.

50 i więcej lb zaraz po nowym roku dostawa. Chętnie przeczytam potem test.

A najważniejsze testy będą z pola walki. Kilka osób zakupiło i bardzo jestem ciekawy czy podzielają moje zdanie ze to dobra plecionka.

Edytowane przez robbox4