kotwitz Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Panowie w jaki sposób mierzyliście, jakie węzły stosowaliście i jakiej długości odcinek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Kurcze dawajcie test 60lb i 80lb , bo trzeba sie zbroićToż ją stestowałem Panowie w jaki sposób mierzyliście, jakie węzły stosowaliście i jakiej długości odcinek? Ano jak i poprzednie, agrafka bezwęzłowa ok 1m plecionki waga eletroniczna do 20 kg Jaxon i tu być może jest błąd bo 1 czy 2 czy 3 kilo cukru pokazuje dobrze a możepod koniec skali jest jakiś feler. Nie posiadam żadnego laboratorium niestety ot ciągniemy razem z synem i się przyglądamy co skala pokazuje tak 3 do 5 razy. najwazniejsze pytanie: jakimi zrodlami bledow sa obarczone te 'testy'? pytam nie bez kozery, poniewaz widzac rozbieznosc zastanawiam sie jaka jest metodologia ...bez odpowiedniej stabilnosci w procesie testownia mozna rownie dobrze wrozyc z fusow Błędy pewnie są, ale błędy w opisie producenta to dopiero SĄMoim zdaniem A8 to naprawde fajna plecionka. na pierwszy look wolę ją niż Varivasa, Strena czy Daiwe,ale nie użytkowałem jej a to następna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Jeśli są blędy to niewielkie. Grube plecionki są przeszacowane i to znacznie u wszystkich producentów. Widać żeby było grube i mocne to musi być sznurek... Testowałem kiedyś PP 40 kg, z pewnego żródła. Załamka! Wytrzymała max 30% opisu Dodam że cienkie byłu OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 nie chce nikogo obrazic, powaznie, ale mowiac szczerze takie domowe testy sa ... powiedzy malo miarodajne dlaczego? poniewaz ... eee ... nie bede sie wymadrzal, tylko podam link, podawany zreszta na tym forum juz kilkanascie razy, gdzie kazdy bedzie mogl sobie przeczyac sam, jak to sie robi i dlaczego http://www.paulusjustfishing.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=32&p=52&sid=656a4331f080ea9b0f135496669343d4#p52 a tutaj http://www.paulusjustfishing.com/4linetestingbuy.htm mozna znalesc setki wynikow testow setek roznych linek milej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Po prostu wędkowanie w domu i przy kompie jest mało miarodajne. Pitt lektura po amierykansku? Czyś Ty zwariował...? :-) Edytowane 21 Lutego 2014 przez rózgaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 nie chce nikogo obrazic, powaznie, ale mowiac szczerze takie domowe testy sa ... powiedzy malo miarodajne dlaczego? poniewaz ... eee ... nie bede sie wymadrzal, tylko podam link, podawany zreszta na tym forum juz kilkanascie razy, gdzie kazdy bedzie mogl sobie przeczyac sam, jak to sie robi i dlaczego http://www.paulusjustfishing.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=32&p=52&sid=656a4331f080ea9b0f135496669343d4#p52 a tutaj http://www.paulusjustfishing.com/4linetestingbuy.htm mozna znalesc setki wynikow testow setek roznych linek milej lektury Cóż ci producenci nie wymyślą ażeby wciskać ludziom kit! Ja z plecionką miałem do czynienia kilkanaście lat temu-nazywała się Samson Astramid. Używałem jej gównie łowiąc szczupaki na żywca i dzisiaj z ciekawości pozostały mi odcinek z tamtych lat pomierzyłem.Deklarowana przez producenta srednica 0.12 ,wytrzymałość 7,2kg.Moje pomiary: plecionka ewidentnie "tasiemka" najmniejsza średnica~0.9,największa ~0.32 ale test na wytrzymałość-(metoda wagi ręcznej )bez specjalnych węzłów był równy 6.7kg. Dodam że plecionka przeleżała dobre 13-15 lat .Fakt że to totalna tasiemka lecz mogę przypuszczać że producenci w tamtych latach nie znali metod podanych w owym linku-czyżby dążenie (producentów plecionek) do wyprodukowania plecionki w przybliżeniu okrągłej pociągało za sobą drastyczny spadek wytrzymałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Nikogo nie chcę obrazić... Ale tam jest napisane, ze te domowe metody mogą obniżyć wartości do 30%!!! Żeby to było 30% ....to nie ma sprawy... Ale jest 50 do 70! Rozumiem że teraz szukamy metody żeby dobrze wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 nie, absolutnie, chcialem zwrocic uwage, ze metody chalupnicze sa malowymierne ... jezeli ktos uwaza, ze bledy pomiarow rzedu 30% to malo, to jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleciona Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Słowem mówiąc, nie pozostaje nam nic innego, jak wierzyć w opis zadeklarowany na opakowaniu.Jesteśmy w punkcie wyjścia . Rwałem w domu tą 40lb i powiedzmy jestem zadowolony. Ponawiam: jaki węzeł stosować? Przyznam, że u mnie wychodziło z tym różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Z tego co się orientuję kolega @mega2006 mierzył wytrzymałość w laboratorium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mega2006 Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Jak tylko otrzymam próbki plecionek 30lb, 40lb, .... sprawdzę je na wytrzymałość na profesjonalnym urządzeniu przeznaczonym do tego celu. Postaram się o zdjęcia. Plecionka jest zamocowana pomiędzy dwoma łącznikami bezwęzłowymi. Robiłem to także mocując ją węzłem polmar, jednak nie miało to wpływu na pomiar ponieważ plecionka nie pękała na węźle. Długość badanego odcinka także nie miała wpływu na wynik. Wyniki bardzo powtarzalne. Max +- 0,2 kg. Badanie wagą hakową w jej górnym zakresie może powodować bardzo duże odchyłki. Tak naprawdę nie ma cudów. Jeśli coś jest wykonane z tego samego włókna, wytrzymałość musi rosnąć wraz z jego średnicą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Słowem mówiąc, nie pozostaje nam nic innego, jak wierzyć w opis zadeklarowany na opakowaniu.Jesteśmy w punkcie wyjścia . Rwałem w domu tą 40lb i powiedzmy jestem zadowolony.Ponawiam: jaki węzeł stosować?Przyznam, że u mnie wychodziło z tym różnie.Ja używam od dawna tzw. double clintch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Czyli popularny węzeł Trilene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Dokładnie tak. Dwie nazwy w obiegu. szczególnie polecany do cieńszych plecionek. Ale używam go prawie do wszystkich. Za to nie polecam normalnego clincza czyli z jednym przejściem przez oczko, jest dużo słabszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Węzeł Trilene na power strike 10 lb =3.5 kg, z agrafką bezwęzłową=5 kg. Od tamtej pory nie wiąze wezłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a.k Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Można prosić po kawałku A8 10lb i 15lb wystarczy po 1m. Ja stosuje węzeł UNI , zaciskam na mokro i nie narzekam jest mocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 bardzo dobry wezeł, ale ja stosuję max 5-6 owijek. I WAZNE - trzeba zwrócić uwagę czy kolejne zwoje na "barylce" sa ułożone równolegle do siebie - w przeciwnym wypadku moc węzła mocno spada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasku10 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 i ważne, ten węzeł się nie ześlizguje, z innymi bywa różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a.k Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 . I WAZNE - trzeba zwrócić uwagę czy kolejne zwoje na "barylce" sa ułożone równolegle do siebie - w przeciwnym wypadku moc węzła mocno spada... Słuszna uwaga Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mega2006 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 To jest urządzenie do wykonywania testów wytrzymałościowych. Dopuszczalny błąd pomiaru do 0,1%. Dzisiaj na pierwszy ogień poszła plecionka 50lb. Niestety pojawił się pewien problem, łączniki bezwęzłowe nie wytrzymywały . Przy około 18-19 kg łączniki porozginały się. Kupiłem już nowe, mocniejsze z grubszego drutu. Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilobear Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Whooow, to robi wrażenie !!!! Takie testy to ja rozumiem. Czy testy poprzednie 10-15-20lb tez robiłeś na tej maszynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Ale machina...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mega2006 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Whooow, to robi wrażenie !!!! Takie testy to ja rozumiem. Czy testy poprzednie 10-15-20lb tez robiłeś na tej maszynie?Pomiar robiony na tej maszynie, ale nie sprawdzam tego osobiście. Robi to mój kolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) No to wreszcie prawdziwy test , warunki praktycznie laboratoryjne . Edytowane 28 Lutego 2014 przez rd1_68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilobear Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 No to wreszcie będzie prawdziwy test , warunki praktycznie laboratoryjne .z tego co pamiętam to test już był: parę wyników dla cienkich plecioneki Xzoga A8 podane z tego testu przez kolegę @mega200610 lb - 5,5 kg15 lb - 7,0 kg20 lb - 10,0 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi