Skocz do zawartości

Plecionka Xzoga test

Gumofilc

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze dawajcie test 60lb i 80lb , bo trzeba sie zbroić

Toż ją stestowałem

Panowie w jaki sposób mierzyliście, jakie węzły stosowaliście i jakiej długości odcinek? 

Ano jak i poprzednie, agrafka bezwęzłowa ok 1m plecionki waga eletroniczna do 20 kg Jaxon i tu być może jest błąd bo 1 czy 2 czy 3 kilo cukru pokazuje dobrze a możepod koniec skali jest jakiś feler. Nie posiadam żadnego laboratorium niestety ot ciągniemy razem z synem i się przyglądamy co skala pokazuje tak 3 do 5 razy.

najwazniejsze pytanie: jakimi zrodlami bledow sa obarczone te 'testy'? pytam nie bez kozery, poniewaz widzac rozbieznosc zastanawiam sie jaka jest metodologia ...

bez odpowiedniej stabilnosci w procesie testownia mozna rownie dobrze wrozyc z fusow :)

Błędy pewnie są, ale błędy w opisie producenta to dopiero SĄ

Moim zdaniem A8 to naprawde fajna plecionka. na pierwszy look wolę ją niż Varivasa, Strena czy Daiwe,ale nie użytkowałem jej a to następna bajka

Jeśli są blędy to niewielkie.

Grube plecionki są przeszacowane i to znacznie u wszystkich producentów. Widać żeby było grube i mocne to musi być sznurek...

Testowałem kiedyś PP 40 kg, z pewnego żródła. Załamka! Wytrzymała max 30% opisu :(  Dodam że cienkie byłu OK.

nie chce nikogo obrazic, powaznie, ale mowiac szczerze takie domowe testy sa ... powiedzy malo miarodajne :) 

dlaczego? poniewaz ... eee ... nie bede sie wymadrzal, tylko podam link, podawany zreszta na tym forum juz kilkanascie razy, gdzie kazdy bedzie mogl sobie przeczyac sam, jak to sie robi i dlaczego http://www.paulusjustfishing.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=32&p=52&sid=656a4331f080ea9b0f135496669343d4#p52  a tutaj http://www.paulusjustfishing.com/4linetestingbuy.htm mozna znalesc setki wynikow testow setek roznych linek :)

milej lektury :)

nie chce nikogo obrazic, powaznie, ale mowiac szczerze takie domowe testy sa ... powiedzy malo miarodajne :)

dlaczego? poniewaz ... eee ... nie bede sie wymadrzal, tylko podam link, podawany zreszta na tym forum juz kilkanascie razy, gdzie kazdy bedzie mogl sobie przeczyac sam, jak to sie robi i dlaczego http://www.paulusjustfishing.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=32&p=52&sid=656a4331f080ea9b0f135496669343d4#p52  a tutaj http://www.paulusjustfishing.com/4linetestingbuy.htm mozna znalesc setki wynikow testow setek roznych linek :)

milej lektury :)

Cóż ci producenci nie wymyślą ażeby wciskać ludziom kit! Ja z plecionką miałem do czynienia kilkanaście lat temu-nazywała się Samson Astramid. Używałem jej gównie łowiąc szczupaki na żywca i dzisiaj z ciekawości pozostały mi odcinek z tamtych lat pomierzyłem.Deklarowana przez producenta srednica 0.12 ,wytrzymałość 7,2kg.Moje pomiary:  plecionka ewidentnie "tasiemka" najmniejsza średnica~0.9,największa ~0.32 :huh: ale test na wytrzymałość-(metoda wagi ręcznej )bez specjalnych węzłów był równy 6.7kg. :good: Dodam że plecionka przeleżała dobre 13-15 lat .Fakt że to totalna tasiemka lecz mogę przypuszczać że producenci w tamtych latach nie znali metod podanych w owym linku-czyżby dążenie (producentów plecionek) do wyprodukowania plecionki w przybliżeniu okrągłej pociągało za sobą drastyczny spadek wytrzymałości

Jak tylko otrzymam próbki plecionek 30lb, 40lb, .... sprawdzę je na wytrzymałość na profesjonalnym urządzeniu przeznaczonym do tego celu. Postaram się o zdjęcia. Plecionka jest zamocowana pomiędzy dwoma łącznikami bezwęzłowymi. Robiłem to także mocując ją węzłem polmar, jednak nie miało to wpływu na pomiar ponieważ plecionka nie pękała na węźle. Długość badanego odcinka także nie miała wpływu na wynik. Wyniki bardzo powtarzalne. Max +- 0,2 kg. Badanie wagą hakową w jej górnym zakresie może powodować bardzo duże odchyłki. Tak naprawdę nie ma cudów. Jeśli coś jest wykonane z tego samego włókna, wytrzymałość musi rosnąć wraz z jego średnicą.

• Like 1

Słowem mówiąc, nie pozostaje nam nic innego, jak wierzyć w opis zadeklarowany na opakowaniu.

Jesteśmy w punkcie wyjścia ;). Rwałem w domu tą 40lb i powiedzmy jestem zadowolony.

Ponawiam: jaki węzeł stosować?

Przyznam, że u mnie wychodziło z tym różnie.

Ja używam od dawna tzw. double clintch.

post-48013-0-91250700-1393001209_thumb.gif

post-48013-0-68224200-1393001209_thumb.jpg

Można prosić po kawałku A8 10lb i 15lb wystarczy po 1m.

Ja  stosuje węzeł UNI , zaciskam na mokro  i nie narzekam jest mocny

post-55221-0-29625600-1393174399_thumb.jpg

e92418bb096802bd.jpg

f784e1f027be6bfd.jpg

To jest urządzenie do wykonywania testów wytrzymałościowych. Dopuszczalny błąd pomiaru do 0,1%. Dzisiaj na pierwszy ogień poszła plecionka 50lb. Niestety pojawił się pewien problem, łączniki bezwęzłowe nie wytrzymywały :blink:. Przy około 18-19 kg łączniki porozginały się. Kupiłem już nowe, mocniejsze z grubszego drutu. Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu.

• Like 1

No to wreszcie będzie prawdziwy test , warunki praktycznie laboratoryjne .

z tego co pamiętam to test już był: parę wyników dla cienkich plecioneki Xzoga A8 podane z tego testu przez kolegę @mega2006

10 lb - 5,5 kg

15 lb - 7,0 kg

20 lb - 10,0 kg