Skocz do zawartości

Plecionka Xzoga test

Gumofilc

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak większość z Was ale ja zwykłem używać węzłów. W związku z tym wytrzymałość liniowa plecionki jest dla mnie informacją, którą jak najbardziej powinno się znać lecz mimo to proszę kolegę @mega2006 o sprawdzenie wytrzymałości linki stosując różne węzły.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

ja chetnie bym posiedzial nad taka maszynka (hmm pewnie nie idzie czegos takiego kupic za rozsadna kase ;)

Ja z koleji chetnie zobaczylbym wplyw wezlow na wytrzymalosc. jakis czas temu testowalem plecionke (wiem wiem niby waga sprezynowa sobie moge nachustac)

i zawsze strzela wezel od strony "ciagnietej" za kazdym razem niemalze przy tym samym obciazeniu. probowalem trilene, palomara i "zaplatac" plecionke o wage a takze "przewlekania" plecionki przez nia sama. Gdzie mozna dostac laczniki bezwezlowe o opisie 20kg+ ? ja mam ze 2 rozmiary, ale one sa bodaj 5 i 10 kg...

Nie mam jeszcze wyników. Myślę, że max do środy-czwartku powinny być. W przerwach między testami trzeba jeszcze pracować :D.

Co do węzłów. Robiłem kiedyś próby na PP z węzłem polmar i nigdy zerwanie nie nastąpiło na wiązaniu. Napewno warto to jeszcze potestować.

Jedno co mogę z pewnością powiedzieć - to, że plecionki Xzoga 10,15,20 lb mają najlepszy stosunek wytrzymałości do średnicy z tych które były u mnie testowane, a wydaje mi się, że przecież o to chodzi. Przewineło się tego trochę. Średnicę można sprawdzić bardzo dokładnie. Z plecionek które się u mnie badano, wytrzymałość z stosunku do deklarowanej przez producenta najlepsza była stren sonic braid 10lb(0,187 mm) - wytrzymywała 7,5 kg, ale gruba była prawie jak Xzoga 20lb(0,195 mm).

Wg mnie najlepszy przyrząd do pomiaru "średnicy" plecionki.

mikrometr-pasametr-transametr-mmcf-0-25-

Edytowane przez mega2006
  • Like 1

Transametr nie działa tak jak mikrometr. Mikrometr dość mocno dociska plecionkę, natomiast transametr ma prawie niewyczuwalny zacisk. Część która dociska plecionkę jest "sterowana" za pomocą guziczka po lewej stronie. Po zwolnieniu nacisku na "guziczek" plecionka jest dociskana sprężynką z minimalną siłą. Mierzyłem plecionki także za pomocą mikroskopu. Odchyłki od pomiaru transametrem to max  +0,015 mm.

• Like 1

Dokładnie tak jest jak napisałem. Stren zawsze wychodził bardzo dobrze wytrzymałościowo, ale deklarowana średnica to jakieś jaja.

wg tego co napisales stren 10lbs byl gruby jak xzoga 20 lbs jednoczesnie byl niemal tak mocny jak rzeczona xzoga.

Ps cos musi byc ze mna albo wezlami bo mi stren 14lbs rzadko powyzej 6.5kg wytrzymuje...

Ps2 wlasnie na szybkosci zrobilem sobie (nieudolnie jak sie okazalo bo ksztalt taki sobie) "lacznik bezwezlowy" z dentalu 1mm. plecionka, ktora wczesniej wytrzymywala 14-16kg w pierwszej probie doszla do 18 i mam wrazenie, ze sie przetarla o kant drutu na jednym z lacznikow a nie strzelila sama z siebie... definitywnie zrobie sobie jutro po pracy kilka sztuk na probe (jak znajde okragle kombinerki) albo zamowie paczuszke tych 70kg.

Edytowane przez gooral

wg tego co napisales stren 10lbs byl gruby jak xzoga 20 lbs jednoczesnie byl niemal tak mocny jak rzeczona xzoga.

Ps cos musi byc ze mna albo wezlami bo mi stren 14lbs rzadko powyzej 6.5kg wytrzymuje...

Ps2 wlasnie na szybkosci zrobilem sobie (nieudolnie jak sie okazalo bo ksztalt taki sobie) "lacznik bezwezlowy" z dentalu 1mm. plecionka, ktora wczesniej wytrzymywala 14-16kg w pierwszej probie doszla do 18 i mam wrazenie, ze sie przetarla o kant drutu na jednym z lacznikow a nie strzelila sama z siebie... definitywnie zrobie sobie jutro po pracy kilka sztuk na probe (jak znajde okragle kombinerki) albo zamowie paczuszke tych 70kg.

Mi taki stren się trafił. Widocznie nie mają powtarzalnej produkcji. Natomiast gdy badełem PP(10,20lb), to tam już nic się nie zgadzało.

• Like 1

zrobilem dzisiaj nowa wersje tego lacznik abezwezlowego (umowmy sie idealnie mi nei wyszlo, ale bez tragedii i 70lbs daiwy podskoczylo do 18-20 kg (z 14 testowane na kilku wezlach). zauwazyliscie zaleznosc miedzy iloscia oplotow lacznika a moca wezla? mam wrazenia, ze od kiedy przekroczylem 9 to polaczenie slabnie. ps nic sie nie wygina etc.

Edytowane przez gooral

Hmmm, gdybym to ja miał takową maszynę to na pewno bym zauważył różnicę między ośmioma a dziewięcioma oplotami. :D ;)

Ale inni zaraz zweryfikują oploty więc się nie martw.

A poważnie, to Ty tu jesteś na obecną chwilę wyrocznią z takim sprzętem - a inni to geniusze domysłów, fantazji i mistrzowie klawiatury w pisaniu postów.

Pracuj dalej i szacunek za chęci!

• Like 1

30 lb  - 13,1 kg

40 lb  -16,9 kg

50 lb  - 19,3 kg

60 lb  - 20,9 kg

Tak to wyszło, najlepiej jak każdy sam oceni. Myślę, że to i tak jedne z najlepszych wyników w stosunku do deklarowanej wytrzymałości producenta. Poszukam jakiś wyników PP wtedy się porówna, ale to na pewno inna liga( np. xzoga 10lb -5,5 kg, PP 10lb - 3,6kg).

• Like 2