Skocz do zawartości

Plecionka Xzoga test

Gumofilc

Rekomendowane odpowiedzi

To czego udzielacie to nie porady a obrona nabytego produktu :D . Do tego tonem "mało strawnym"  ;) .

Wiadomo każda myszka...

Nie ma produktu który, sprawdzi się w boju jeżeli, zostanie nieodpowiednio użyty ;) .

Sory, trochę mnie to rozbawiło. Już obiecuje poprawę. Faktycznie bronie produktu ale nie bez podstaw. Po prostu jest ok.

• Like 1

Mnie za to średnio rozbawiło....

Wrócę zapewne do żyłki 0,18 i tyle w temacie.

Przykro mi że kolega się zawiódł na tej plecionce. Myślę że winę za to ponosi brak doświadczenia w używaniu niż jakość produktu. Na dzień dzisiejszy jako dystrybutor tych plecionek mamy same pozytywne odzewy zwłaszcza jeżeli chodzi o plecionki 10lb i 15lb.

Mogę w gratisie zaproponować żyłkę Xzoga RUBYLON lub BUSTERLON 0,19mm. Wtedy będzie pan mógł porównać z produktami jakie używał pan do tej pory.

• Like 2

Brak doświadczenia w używaniu... hmmm... być może.

Oświećcie mnie zatem drodzy forumowicze - jak się obchodzić z plecionką, bo wychodzi na to że w stosunku do żyłki to jest astronomiczny przeskok w użytkowaniu. 

Wędkuję jakieś 10 lat więc zielony nie jestem, gdzie tu błąd?? Przy nawijaniu na szpulę?? Może po prostu olać obrotówki w przypadku plecionki, a może jakiś inny czynnik zaważył...

Kij do którego używałem tej plecionki to Phenix Karabela, cw 4-14, 275cm; może używać nieco grubszej??

Jest kilka istotnych spraw które mi odpowiadają w tej plecionce - piekielna wytrzymałość, no i doskonały kontakt z przynętą, macałem inne plecionki i wszystkie wydawały się być płaskie, ta faktycznie 

ma przekrój dość okrągły, jednakowoż czasem nie potrafię się oprzeć pokusie łowienia obrotówką, no i wtedy mam problem.

Mario, "patent" który zamieściłem na zdjęciu na pewno rozwiąże problem skręcania plecionki prowokowany przez wirówki.

Poza wszystkim przyglądnąłbym się bliżej nawojowi, jeżeli jest możliwość regulacji podkladkami to, trzeba z niej skorzystać.

Trudno radzić na odległość jednak, takie podstawowe rady warto wziąć pod uwagę.

Niema żadnej filozofii w zmianie żyłki na plecionkę w sytuacji kiedy, zestaw dobrany jest proporcjonalnie.

I w Twoim przypadku ( sugerując się jedynie opisem sprzętu) sięgnąłbym po nieco grubszy (nie wiele) "sznurek".

Jak wspominałem, miałem podobny problem. W moim przypadku wystarczyła "przypadkowa" podkładka od innej Daiwy by wszystko wróciło do normy. Z Twojego opisu wynika, iż trzeba odjąć podkładkę (jedna bądź, dwie) bowiem nawój zwęża się w kierunku rantu szpuli.

Wszystko jednak pozostaje to w kwestiach dywagacji bo, jedynie mając to przed (że się tak wyrażę twarzą  :D ) można decydować jaką operacje należy przeprowadzić :) .

A nie poddawałbym się tak łatwo zważywszy "wyższość plecionki" w niektórych sytuacjach :D .

Poza wszystkim bo, of topa tu zasiane już wystarczająco  :wub: , następna plecionka to będzie X-zoga i to chyba ze sklepu pana Roberta bo, osoba sprawia wrażenie sympatycznej i wiarygodnej :) .

Mario, jedna z moich łódkowych wędek służy mi głównie do łowienia obrotówkami i czasem woblerkami. Dodam, że po obrotówki nr 3 sięgam bardzo rzadko, najczęściej 4,5 czasem większe. Przypięty mam do niej średniej klasy kołowrotek team dragon Fd 930.  Nawiniętą mam dość grubą ( jak na deklarowaną moc ) plecionkę 10 lb power strike prawie pod sam rant i nie mam żadnych problemów z plątaniem, jakimś dramatycznym skręcaniem itp. Oczywiście plecionka jest minimalnie grubsza na odcinku kilkunastu metrów bo czuć, że jednak się troszkę skręca ale żadnego w tym problemu nie widzę. Najważniejsza sprawa to zamykać kabłąk ręką i napinać przy tym plecionkę tak aby nie powstał luz i przy okazji jakaś "broda", nawinąć ciasno linkę na szpulkę i wyregulować nawój. Odkąd zamykam kabłąk ręką praktycznie nie zdarzają mi się przykre niespodzianki typu "broda" itp.

• Like 4

• 1 miesiąc temu...

Flurocarbon jak najcieńszy dostępny to 10lb.

Żyłka jest już przetestowana i z czystym sumieniem mogę polecić te żyłki.

Co do plecionki 10lb i 15lb A8 to cały czas jest dostepna na magazynie.

http://www.sklep.brc.com.pl/pl/searchquery/plecionka/1/full/5?url=plecionka

To zanim zrobię zakupy to co polecasz na troć w zimie z tych żyłek Zorga ?

Powiedz jeszcze jaka najlepiej pletka na sandacza z łódki na Odrze max 15gr. główki bo myśle o tej 15lb, i coś na troć, czy ta 20lb wystarczy czy brać 30lb ?

NIe wiem jak grubo łowicie troć, ale myślę że 0,22 lub 0,25 z żyłki będzi ok.

Na Odrę ja brał bym bardziej 20lb, bo 30 lb do takich przynęt bedzie za gruba. Ale to tylko moja opinia.

Na troć 20lb na pewno wystarczy, a myślę że i 15lb bedzie ok.

• 6 miesięcy temu...

Hejka koledzy i koleżanki

Odwieczny problem jaka plecionka, łowię na Odrze w miejscach gdzie jest dużo kamieni jak i na zaporówkach. I teraz pytanie: Czy może mi ktoś konkretnie napisać jak się zachowuje a raczej sprawuje plecionka 8 splotowa XZOGA A8 15lb ? Jak z odstrzałami? Konkretnie chodzi mi o jej wytrzymałość.

Łowił ktoś na żyłkę XZOGA Busterlon, 0.19mm, 8lb ? Skręca się? Wystarczające na Odrę do jigowania? (oczywiście jigowanie na plecionce )

Dzieki i pozdrawiam.

Edytowane przez s4mo

• 1 miesiąc temu...
  • 8 miesięcy temu...