Skocz do zawartości

Kij ~2,7m, cw. ~10-35gr o wadze poniżej 200 gr i akcji FAST

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trudny orzech do zgryzienia, poszukuję kija o długosci 2,7 który ma obsługiwać gumy, wobki i koguty /sandacz, szczupak, sporadycznie sum/ w zakresie 10-30 gram. Z racji tego, że współpracować z tym będzie nielekki Shimano Stradic 4000FH chciałbym dobrac do tego wędkę o wyrzucie +-10-35 gram i wadze poniżej 200 gram tak, by mi ręka nie więdła podczas łowienia :lol:

Warunek konieczny to akcja szybka kija, moze być wklejanka, cena do około 350PLN czyli żaden top-kijek.

Oglądałem Powermesha do 35 gram i jest za miękki, Dragon Millenium Pike akcją mi odpowiada, wagą niekoniecznie...

Shimano Speedmaster niepolecam sa miękknie jak guma od gaci,opisane jako 30gr spokojnie mozna traktowac jako 15gr,widziałe niejeden kij z tej seri a własciwie cała serię u kumpla prowadzącego sklep wedkarski,komponenty oki,dobre fuji.ale blank krowi ogon totalny.

Które modele konkretnie posiadasz? Nie ukrywam ze Konger jest kuszącą propozycją. Przyznam, że nigdy nie miałem kija tej firmy... Embarassed

Co do Shimano...zdecydowanie nie ta akcja :wacko:

Posiadam Kobalta 2,7m 15lbs i Tango 2,7m 6lbs, tyle ,że Tango używam od święta.

Classica oglądałem i to już kijek o mocy 17-20lbs.Dość szybki ,ale nie pałka bez akcji.

Z takich sklepowych kijków seria World Champion jest warta uwagi moim zdaniem.

Mam trudny orzech do zgryzienia, poszukuję kija o długosci 2,7 który ma obsługiwać gumy, wobki i koguty /sandacz, szczupak, sporadycznie sum/ w zakresie 10-30 gram. Z racji tego, że współpracować z tym będzie nielekki Shimano Stradic 4000FH chciałbym dobrac do tego wędkę o wyrzucie +-10-35 gram i wadze poniżej 200 gram tak, by mi ręka nie więdła podczas łowienia :lol:

Warunek konieczny to akcja szybka kija, moze być wklejanka, cena do około 350PLN czyli żaden top-kijek.

Oglądałem Powermesha do 35 gram i jest za miękki, Dragon Millenium Pike akcją mi odpowiada, wagą niekoniecznie...

Do sezonu jeszcze sporo, stąd moja rada. Zastanów się poważnie. Jeśli możesz, POCZEKAJ i..... dołóż drugie tyle.

Podejrzewam, że za tą cenę kupisz spokojnie np. Lamiglas X89MTS. Kijek jest bardzo szybki i lekki. Spokojnie spełni Twoje oczekiwania.

W alternatywie Avid AS90MHF2 i wiele rozwiązań w pracowniach rodzimych rodbuilderów .

Które modele konkretnie posiadasz? Nie ukrywam ze Konger jest kuszącą propozycją. Przyznam, że nigdy nie miałem kija tej firmy... Embarassed

Co do Shimano...zdecydowanie nie ta akcja :wacko:

Posiadam Kobalta 2,7m 15lbs i Tango 2,7m 6lbs, tyle ,że Tango używam od święta.

Classica oglądałem i to już kijek o mocy 17-20lbs.Dość szybki ,ale nie pałka bez akcji.

Z takich sklepowych kijków seria World Champion jest warta uwagi moim zdaniem.

Ja mam taki sam zestaw Kongera śmiało polecam, z Kobalta rzucałem ołowiankami 26gr za bolkiem i nie czuć że zbliżam się do górnej granicy wyrzutu ( zawsze mają zapas mocy)

Jeśli możesz, POCZEKAJ i..... dołóż drugie tyle.

Gdybym zakupy sprzętowe zamykały się na tej 1 wędce to dlaczego nie... :lol:

Problem w tym, że jeszcze 2 kijaszki dochodzą do tego, o worku duperelów /gumowych, ołowianych, ze sterami, na szpulkach itp/ nie wspomnę :wacko:

Nie dla psa kiełbasa...

Jeśli możesz, POCZEKAJ i..... dołóż drugie tyle.

Gdybym zakupy sprzętowe zamykały się na tej 1 wędce to dlaczego nie... :lol:

Problem w tym, że jeszcze 2 kijaszki dochodzą do tego, o worku duperelów /gumowych, ołowianych, ze sterami, na szpulkach itp/ nie wspomnę :wacko:

Nie dla psa kiełbasa...

Spokojnie, kijkiem klasy tego Kongera łowi się naprawdę przyjemnie i na dobrą sprawę dobremu wędkarzowi nie będzie niezbędne nic lepszego.

Wyraźna różnica występuje za to w trwałości.

Jeżeli jesteś na rybach prawie codziennie to Kongerek po 2-3 sezonach wyzionie ducha (przelotki,łącze,korek).

Szperając w necie natknąłem się na 2 wędziska, jedno to stara seria St.Croix 3C90MHF2(AS/AC90MHF2), firma świadczy o jakości:

http://zbik.rybieoko.pl/wedkarstwo/blanki/st_croix/blanki_sa lmon_steelhead/st_croix_sc_iii_spinning_avid

Drugi to Larus Platinum Fighter Jig 280cm 5-35g, z tym że to...Larus-kojarzony ze średniej klasy kołowrotkami, przynajmniej na rynku polskim. Co jak co ale opis przybajerzony: przelotki FUJI- GUIDE, uchwyt HMgraphite LPFJ9MF2... :o

http://www.wedkarskiezakupy.pl/shopping/product_enlarge.php? id=671

Z czym toto sie je? ;)

elpojo jak wiesz kupiłem właśnie ten kijek larusa ale jeszcze sprzęt nie przeszedł wodowania. Wędeczka napewno jeśli chodzi o zwykły wygląd nie jest jakaś specjalnie atrakcyjna (chociaż to akurat nie jest specjalnie ważne bo na dyskoteke z nią chyba nie będę się wybierał :mellow: , no chyba że wychaczy sandała na rekord Polski :lol: )- ale napewno upiększy ją czerwoniutki red arc <_<