Skocz do zawartości

Na muchę w kałuży ;)

janusz.walaszewski

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

spacerowanie po takim bagnie raczej do niebezpiecznych nie należy

Z tym, że nie zawsze i nie wszędzie. Ja jednak zalecam ostrożność przy chodzeniu po kożuchu na jeziorach torfowych, ja kiedy stoję na "swoim" mam pod nogami ok. 5 metrów nieprzyjemnej, czarnej wody...

Przy pierwszym "oparciu się pachami" o kożuch nie bardzo wiedziałem co robić...

Ano niezapomniane, najlepiej jeszcze kiedy człowiek dowie się dość niespodziewanie po czym chodzi ;) Z takich półłapek-niespodzianek można jeszcze trafić na jeziorach na pływające dno. Tzn piękny, biały piaseczek, na nim troche moczarki, woda po kolana .... no w gorący, słoneczny dzień patrząc na to z łódki co można zrobić jak nie pobrodzić, patrząc na pierzchające ławiczki płotek, okonki, krasnopiórki, mikroszczupaczki....bajka :)  W praktyce piaseczek jest dość grząski, wbicie w niego wiosła jest ciężkie, ale wyciągnięcie już nie ciężkie a wręcz bardzo trudne - zasysa. Po porządnym pokopaniu wiosłem mozna się przezeń przebić. Sondowanie dna blachą dało pare metrów głębinki. Ciekawi mnie czy to unosiło się na jakichś roślinach czy jak...? Bo na logikę to zielsko potrzebuje światła. No ale na czym innym mogloby takie coś powstać?

Po co dywagować nad niebezpieczeństwem chodzenia po czymś takim :D Jesteśmy wędkarzami, ludźmi "szalonymi" i dla nas niema rzeczy niemożliwych :P  a sami wiemy, że czasami dla ryby zrobimy bardzo głupie rzeczy.

Pstrągal fajny, klimat zabójczy - chciałbym kiedyś powędkować w takim miejscu.