Skocz do zawartości

Kradzież pontonu

karolkrause

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem właśnie info na maila od Marka Szymańskiego że w okolicach Warszawy skradziono koledze Tadeuszowi Zalewskiemu pontonik.

Gdyby komuś wpadł w oko prosze o info na PW.

Wiecej szczegółów postaram sie dowiedzieć jutro.

Mail do Marka 

m.szymanski@wedkarskiswiat.pl

post-49627-0-40916500-1380923711_thumb.jpg

post-49627-0-28799700-1380923856_thumb.jpg

Edytowane przez Karol Krause

GANG ZŁODZIEJI PONTONÓW. !!!

To straszne .... jak wąską specjalizację wymuszają na ludziach te bezduszne czasy.

Jeszcze nie tak dawno temu Polak misiał potrafić wszystko ( również zap......lić ) .

A teraz ? - Gang złodziei pontonów.

Nabijasz się, ale to nie chodzi tylko o pontony, głównie silniki, łodzie. Ginie tego coraz więcej, nikt nigdy niczego nie widzi, wywożone są czasem duże i ciężkie jednostki, znikają jak dawniej znikały drogie samochody z płatnych parkingów. To oczywiście tylko hipoteza z tą przestępczością ukierunkowaną na tego rodzaju fanty, ale nie zdziwiłbym się.

Co do tych bezdusznych czasów to owszem bywa, popchnął kogoś do przestępstwa, niemniej jednak, doświadczenie uczy, ze dużo i kosztownie kradną zazwyczaj ci, którym niczego nie brakuje.

Nie nabijam się bo nie ma z czego .

Rozśmieszył mnie pomysł na " Gang złodzieji pontonów " ( Vonnegut by nic lepszego nie wymyślił ) ; ale problem jest poważny i nie chodzi tu oczywiście o ponton Szymańskiego ale o całe zjawisko złodziejstwa i jego społeczne podłoże.

Ludzie kradną wszystko dla kilku groszy. Pól biedy jak wezmą ponton , rower czy samochód ; te rzeczy można ubezpieczyć i wielkiej szkody z tego nie ma. Gorzej jak jakiś idiota obetnie np. rękę z brązowego pomnika albo ( u nas ) tory kolejowe lub trakcje energetyczne.

Debil zarobi parę złoty a konsekwencje mogą być niewyobrażalne.

Mamy takie czasy że ludzie robią z siebie szmaty dla niewielkiego zysku. Ja wiem że to z biedy , ale nawet kradnąc można mieć jakiś honor.

Nie nabijam się bo nie ma z czego .

Rozśmieszył mnie pomysł na " Gang złodzieji pontonów " ( Vonnegut by nic lepszego nie wymyślił ) ; ....

Nie ma z czego, nie ma.

Co do intencji złodzieja i tego co się roi w umyśle nawet najbardziej płodnego pisarza, to są to dwie różne rzeczywistości, których konfrontacja często wypada na niekorzyść literatów.

Ludzie kradną z różnych pobudek. ;)

http://www.fakt.pl/Zboczeniec-kradl-siodelka-damek-by-je-wachac-i-lizac-,artykuly,227493,1.html

Pozdrawiam i koniec OT.

Kradzieże silników, pływadeł, ba całych jednostek, jachtów to absolutnie działalność zorganizowana. Silnik zaburtowy z istoty swojej jest drogi i poręczny, więc łatwy do zakoszenia, schowania i dalszej odsprzedaży. Podobnie jest z pontonem czy małą łódką.

Szkoda, że Marek sam nie wejdzie i czegoś nie napisze, pomijając wszelkie uprzedzenia do jego osoby od niektórych użytkowników forum.

Ja chętnie przeczytał bym jakiś jego artykuł bez konieczności kupowania Wędkarskiego Świata.

Szef nie kazali... Są pewne granice kontaktów z dziwokami co nie łapią odległościówką..

• Like 1

Ja chyba zaliczam się do wyjątków bo zawsze piszę że :

- łowię na bocznego troka ( ale jak dostanę "Anusię" to przechodzę na jasną stronę mocy ;) )

- od czasu do czasu biorę złowione przez siebie ryby

- odległościówką i drgającą w tym sezonie nie łowiłem ale w następnym będzie kilka wypadów z drgającą ...... ;)

Używanie odległościówki zgodnie z przeznaczeniem to żadna perwersja, jam ci jest najgorszy z Was wszystkich, gdyż zabrałem to wstydliwe narzędzie do połowu białorybu i na małej rzeczce na woblerki tym łowiłem. Chociaż grom ani szlag mnie za taką profanację nie trafił do dzisiaj ze wstydem ten incydent wspominam. :)  ;)

Ciągle pozostając bez rozgrzeszenia. :ph34r: