Skocz do zawartości
  • 0

Aberdeen and District Angling Association - nowy artykuł

admin

Pytanie

Cześć,

Aberdeen and District Angling Association (ADAA) to najstarsze i największe stowarzyszenie wędkarskie w Szkocji założone w 1946 roku. Obecnie gospodaruje na dolnym odcinku River Deeoraz River Don i River Ythan. Sezon łososiowy zaczyna się 1 lutego na Dee, 11 lutego na Don i Ythan, a kończy się odpowiednio 15 i 30 października. Początek sezonu to przede wszystkim kelty i niewielki odsetek srebrniaków. Stosunkowo szybko proporcja ta się odwraca i w marcu poławia się już tylko tzw. fresh fish.

Zapraszam do lektury artykułu, w którym nasz forumowicz Lukomat przedstawia swoje przygody związane z łososiowym rozpoczęciem sezonu.

Pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@orion, zbytnio lososiowo/trociowa to twoja okolica nie jest. Wedkarzu wracaj na Pomorze :D

@Bujo, no problemo.

@paskud pomorski, przykladowe flying c. http://www.fishingmegastore.com/acatalog/Ron_Thompson_Spinne rs.html

@rocky, ty to chyba masz najmniej powodow na smutku zwazajac na poprzedni sezon. Swoja droga, to mnie troche przebiles ta 95 na Salmo :angry: Bede musial ostro popracowac w tym roku.

@all, dzieki za pozytywny odbior. Ameryka to nie jest, ale zgrzeszylbym narzekajac.

Pozdrawiam

• 0

Szczególnie spodobały mi się informacje dotyczące ochrony tej rzeki i restrykcje dotyczące keltów.

Przymknąłem oczy i widzę wolną amerykankę nad Słupią czy Regą...U nas najpierw musi się najeść rybak, PZW, kłusownik. Reszta czyli jakieś 10-15% zostaje dla nas...

• 0

Szczególnie spodobały mi się informacje dotyczące ochrony tej rzeki i restrykcje dotyczące keltów.

Przymknąłem oczy i widzę wolną amerykankę nad Słupią czy Regą...U nas najpierw musi się najeść rybak, PZW, kłusownik. Reszta czyli jakieś 10-15% zostaje dla nas...

Bylem ciekaw czy ktos zwroci na to uwage. Tak, wedkowanie jest tutaj traktowane jako hobby, a nie sposob na zapychanie zamrazarki. Kelty wracaja do wody, do czerwca mozna zabrac z wody tylko dwa lososie, lacznie w ciagu roku 10 szt. Jest gentelmanska umowa u wypuszczaniu tarlakow, a podejzewam, ze wkrotce zostanie to wprowadzone jako obowiazek. Poza tym kazda zlowiona ryba ktora weszla do rzeki (kelty sie nie licza) musi byc zgloszona. Skladki wedkarskie ida prosto do wody w postaci zarybien. Itd, itp...

Pozdrawiam

• 0

Pozwole sobie wrocic do tematu wedkarstwa w Szkocji. Niestety zaraza z jaka anglicy maja do czynienia zaczyna sie powoli rozpleniac rowniez na polnocy wyspy. Nie dawno na zebraniu klubu spytano mnie czy zgodzilbym sie udzielic jako tlumacz przy kontrolach, bo nie moga sie dogadac z polskimi klusownikami. Myslalem, ze zapadne sie pod ziemie. Oczywiscie sie zgodzilem...

Dzis rano kolega do mnie dzwoni i opowiada mi o rzeznikach z Litwy, ktorzy jezdza na szczupaki i sami chwala sie osiagnieciami w sklepie wedkarskim.

Te i inne przypadki sprawiaja, ze zaczyna sie rozmawiac o klusownikach ze wschodu coraz czesciej i coraz glosniej. Pewnie niedlugo zaczna stawiac nad woda tablice informacyjne rowniez po polsku :angry:

• 0

Witam,

Lukomat ty i tak masz lepiej bo mieszkasz w dalekiej Szkocji :D :D :D Pomysl sobie co sie dzieje w Londynie i okolicy. Najwiekszym problemem jest jednak mozliwosc zabierania ryb np. z Tamizy. Ciezko tylko wytlumaczyc niektorym osobnikom ze jesli juz musza brac szczupaka to zeby nie brali metrowki bo wszystkich to wpienia i protestuja.

Pozdrawiam,

Bujo

P.S. Za tlumacza tez czasem robie, niestety.

• 0

Hej.

Gratki luko, tak jak prawi remek, cały czas się uczymy i oby

skutecznie. Swoją drogą takie podejście do łowienia keltów i nie tylko to większości naszych trociarzy pewnie w głowie się

nie mieści. Cóż trzeba się nauczyć jak zmienić mentalność, obawiam się, że może to potrwać te 20lat, co to je remek wspomniał. Oby nie.

Pozdro Jachu

• 0

@Bujo, lapy same zaciskaja sie do bitki. Mamy ten sam problem, wszystkie wieksze ryby dostaja w leb. Mniejszym czasami sie udaje, ale pewnie do czasu.

@Jachu, a mnie sie nie miesci jak mozna kelta przerabiac na tatar :huh: Pewnie masz racje ze to potrwa, ale za 20 lat to juz nie wiele bedziemy mieli do ratowania.

Pozdrawiam