Skocz do zawartości

regeneracja splawikow

koks

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

wiem ze pytam o splawiki a nie woblery ale pytanie jest poniekad zwiazany. Mam sporo splawikow z balsy w ktorych lakier jest uszkodzony (popekany, odpryski, jakies wgniecenia) i chcialbym je przywrocic do stanu uzywalnosci. Jak to zrobic? Czy pomalowanie (spray?)  lakierem wystarczy ? Jezeli tak to jakim lakierem. Prosze o rady. Z gory dzieki

• Like 1

Spławiki trzeba delikatnie oszlifować drobniutkim papierkim ściernym. Następnie oczyścić i odtłuścić. Potem wysuszyć i pomalować kilkoma warstwami rzadkiego lakieru. Ja używam bezbarwnego , olejnego do drewna np. śnieżki. Inni bawią się np. werniksem. Jeśli chcesz malować jakimiś farbami to i tak potem nalezy je pomalować lakierem bezbarwnym. Dlatego najpierw sprawdź czy farby nie wchodzą w reakcję z lakierem. Spray-u nie polecam.

Lakier do drewna, olejny, zewnętrzny śnieżki kupisz w każdym markecie, szukaj małych puszek. Pamiętaj że lakier ma być rzadki więc ten z puchy trzeba ciut rozcieńczyć w np słoiku. Pamiętaj też że przed malowaniem/lakierowaniem korpusów trzeba zabezpieczyć kile i antenki np. papierową taśmą, no chyba że antenki też będziesz lakierować. Po wysuszeniu lakieru w miejscu gdzie lakier spotkał taśmę papierową bedzie taki grubszy pierścionek z zaschnietego lakieru który trzeba delikatnie zeszlifować papierkiem.

I jeszcze o suszeniu - jesli bedziesz pokrywał spławik np. 2 warstwami lakieru to po położeniu pierwszej powieś do suszenia spławik antenką w dół, a przy drugiej antenką do góry.

Co do papieru to jak weźmiesz w łapki to bedziesz wiedział którego użyć :P 

Edytowane przez ŁYSY0312