Skocz do zawartości
  • 0

Echo - praca przetwornika

raf7

Pytanie

Witam,

Mam takie pytanie - czy przetwornik rozpoznaje w jakim ośrodku (woda czy powietrze) się znajduje - tzn. czy jego praca ("cykanie") będzie inna w wodzie a inna po wyjęciu z wody ? Pytam, bo moja (Cuda 168) tak się

zachowuje  - w wodzie przetwornik "cyka" jednostajnie z dość dużą częstotliwością, natomiast na powietrzu "cyka mniej więcej w takim cyklu: trzy lub cztery (dokładnie nie pamiętam) "cyki" i krótka przerwa, potem

znowu trzy/cztery "cyki" i przerwa ......itd. Czy taki objaw jest prawidłowy, tym bardziej, że z moją sondą dzieją się różne dziwne rzeczy :

http://jerkbait.pl/topic/30005-eagle-cuda-168-dziwny-problem-czyżby-cuda/

Wczoram popsikałem "kontaktszprejem", skróciłem przewody zasilające, ogólnie posprawdzałem kable na całej długości i nic niepokojącego nie znalazłem. Potestowałem ją też trochę, ale miałem do dyspozycji tylko 10l wiaderko, więc szału nie było, ale niby cos tam działała i póki co się sama nie przełączała na symulator. Oprócz tego, że w wiadrze pokazywała mi 0,7 - 0,8m !  - niby wszystko było OK.

I jeszcze takie pytanko - jak powinna być właściwa praca ("cykanie") przetwornika i czy może się to różnić np. od typu echa ?

Pzdr

Rafał

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

moze echo zmienia czest sygnalu w zwiazku z tym, ze przerwy w sygnale albo nietypowe odczyty (tu moze byc uszkodzony przetwornik, a moze cos nie tak z elektronika) - ja bym sprobowal porzyczyc od kogos przetwornik albo dac jemu przetwornik. wydaj emi sie, ze od cudy pasuje nie tylko do eagla, ale i do lowrance.

• 0

U mnie w Garminie Echo 200 przetwornik na powietrzu zachowuje się w ten sam sposób jeśli głębokość (zasięg) ustawiona jest na auto. Prawdopodobnie tymi pojedynczymi cyknięciami echo próbuje określić głębokość (zasięg na jakim ma pracować) co oczywiście jej się nie udaje bez wody. Po przełączeniu głębokości na manual - cyknięcia są już równomierne.

Edytowane przez Andrzej1